Recensie: Schneider Vs. Bax

Samenvatting
Helaas maakt deze film de verwachtingen bij lange na niet waar. Het noemt zichzelf een komediethriller, maar uiteindelijk valt er heel weinig te lachen en is de film alles behalve spannend. Het is rommelig en de momenten die wel grappig zijn passen helemaal niet in de film. Ook duurt de het kat-en-muis-spel tussen Schneider en Bax veel te lang en wordt het saai om ernaar te kijken. Het einde is een grote anticlimax en de kans om de kijker verward en verbaasd achter te laten wordt gemist door persé het verhaal helemaal af te willen ronden met nog een laatste overbodige scène.
4

Op de ochtend van zijn verjaardag wordt huurmoordenaar Schneider gebeld door zijn opdrachtgever Mertens. Hij heeft een haastklus voor Schneider, die in eerste instantie weigert omdat hij had beloofd te helpen met het voorbereiden van het feestmaal. Hij gaat toch overstag en krijgt te horen dat zijn doelwit Ramon Bax is, die ergens tussen het hoge riet en de moerrassen in een bungalowhuisje woont. Schneider vergist zich flink door de opdracht aan te nemen en het blijkt lang niet eenvoudig om de klus te volbrengen.

Schneider vs. Bax is een Nederlandse komediethriller van Alex van Warmerdam die twee jaar geleden kwam met de film Borgman. Die film kreeg veel lovende kritieken van critici, maar ook heel veel gemengde reacties van de gewone kijker. Er zijn mensen die deze film hilarisch en heerlijk absurd vinden, terwijl voor het andere deel mensen de film saai en warrig was. Tot die tweede categorie behoort ook deze nieuwste film van Warmerdam, maar wellicht herkennen liefhebbers van dit soort film zich meer in de eerste categorie.

schneiderVsBax_2

Het grootste probleem met deze film is dat het pretendeert een komedie te zijn en dat schept toch al vrij snel de verwachting dat je er regelmatig om kunt lachen, maar de lachmomenten zijn op één hand te tellen. Misschien zorgt deze film hier en daar nog voor een kleine grimas, maar dan heb je het ook wel gehad qua grappigheid. Als je deze film gaat kijken, verwacht dan in ieder geval niet dat je van de bank rolt van het lachen. Het probleem is ook dat die paar leuke scènes vrij los staan van het verhaal, want ze voegen niks toe en lijken er daarom nogal willekeurig in gestopt.

Die onsamenhangendheid kom je ook tegen in de rest van de film, waarbij er steeds personages worden geïntroduceerd waarvan je je afvraagt waarom ze er zijn. Ze voegen niets of nauwelijks iets toe en hun komst zorgt eigenlijk voor geen enkele impact. Ook duurt het kat-en-muis-spel veel en veel te lang. Schneider wordt een slimme, sluwe huurmoordenaar genoemd, maar dat valt klaarblijkelijk wel mee. Hij bedenkt wel hele omslachtige manieren om Bax om te kunnen leggen, die op zijn beurt vooral druk is met zijn eigen problemen. Oftewel: het wordt saai en er gebeurt nauwelijks wat. Spannend is deze film dan ook zeker niet, iets wat je wel verwacht van een thriller.

SchneiderVsBax_1

Ook het einde is een grote anticlimax. Het kat-en-muis-spel zet zich nog even voort in het moeras en komt daarna wel heel abrupt tot een einde. Zonder ooit maar een verklaring te geven voor het handelen van de personages. Wat was het motief achter alles wat je in het afgelopen anderhalf uur hebt gezien? De voorlaatste scène is wel de enige absurde in deze film, maar verliest meteen zijn kracht doordat er nog een kort stukje volgt daarna. Blijkbaar wilde de regisseur liever het verhaal helemaal afronden dan de kijker achter te laten met een momentje van totale verwarring. Jammer genoeg nog een gemiste kans dus.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.