10 boeken die het goed doen op je leeslijst deel 1

De scholen zijn bijna allemaal weer begonnen en er moet uiteraard weer veel gelezen worden op school! Maar welk boek is nu een echte aanrader om op je leeslijst te zetten? Er volgen nu vijf boeken die goed op je leeslijst passen, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Deze in totaal tien zullen het zeker goed doen bij de docenten Nederlands, je moet ze natuurlijk wel zelf lezen!

De aanslag – Harry Mulisch

We beginnen direct maar met een flink dik boek.

De achtjarige Anton Steenwijk woont aan het einde van de oorlog met zijn ouders en oudere broer Peter aan een kade in Haarlem. Op een avond tijdens de hongerwinter overkomt hem een ramp: verzetsstrijders schieten collaborateur Fake Ploeg dood voor het huis van de buren, de familie Korteweg. Vader en dochter Korteweg verslepen het lijk van Ploeg naar de stoep van Anton. Een woedende Peter probeert het lijk ook weer te verslepen, maar moet vluchten. Duitsers komen Antons huis binnen en hij wordt gescheiden van zijn ouders. Hij ziet hoe zijn huis in brand wordt gestoken en wordt afgevoerd naar een politiebureau. In de jaren na de oorlog wil Anton zo min mogelijk herinnerd worden aan de gebeurtenissen van toen. Toch komt hij er steeds mee in aanraking, waardoor hij ook steeds meer te weten komt over wat er precies is gebeurd, die avond.

De gelukkige huisvrouw -Heleen van Royen

Nu een wat makkelijker te lezen boek.

Lea, een jonge, ‘verwende’ vrouw uit Aerdenhout heeft alles wat haar hartje begeert. Ze hoeft niet te werken, haar man Harry – zelden thuis – werkt in het vastgoed en zorgt dat het geld met bakken binnenkomt. Op zeker moment kondigt hij aan een kind te willen. Lea voelt daar eigenlijk niets voor, maar stemt toe onder de voorwaarde dat Harry elke avond met haar vrijt. De bevalling is een hel. Zoon Harry komt via een tangverlossing ter wereld en Lea heeft het gevoel dat haar ‘vrouwelijkheid’ verwoest is. Al snel blijkt dat Lea geen moedergevoelens voor Harry junior koestert. Ze raakt steeds verder in de war en wordt uiteindelijk opgenomen. Als ze later door medicatie weer enigszins bij zinnen is, krijgt ze therapie van Beau van Kooten, een psychiater voor de happy few, op wie ze min of meer verliefd wordt. Tijdens de therapie komt het verleden van Lea aan de orde. Vooral de zelfmoord van haar tirannieke vader blijkt een ‘onverwerkt trauma’. Lea maakt onder leiding van Beau na twintig jaar het rouwproces door dat uiteindelijk zal leiden tot haar herstel.

Erik of Het klein insectenboek – Godfried Bomans

Hier is voor iedere lezer iets uit te halen.

De negenjarige Erik Pinksterblom ligt in bed en kan niet slapen. Hij heeft het gevoel dat er ‘iets groots’ gaat gebeuren. Hij besluit om in afwachting van de grote gebeurtenis nog een beetje te leren voor een proefwerk dat hij de volgende dag heeft over het hoofdstuk ‘Insecten’ uit Solms’ Beknopte Natuurlijke HistorieBoven Eriks bed hangt een schilderij dat hij ‘Wollewei’ noemt en waarop alle insecten staan afgebeeld. Als hij verzucht dat hij daar zo graag eens zou zijn, gebeurt het wonder: Erik wordt piepklein en is opeens in het schilderij. Daar beleeft hij allerlei avonturen en uiteindelijk blijkt hij terug in zijn bed te zijn en de slaap uit zijn ogen te wrijven. Hoewel hij naar zijn gevoel drie weken in de insectenwereld heeft vertoefd, blijken zijn ouders zijn afwezigheid niet opgemerkt te hebben. Op zijn proefwerk over insecten antwoordt Erik met wijsheden die hij tijdens zijn verblijf in Wollewei heeft opgedaan. De juffrouw is not amused en geeft Erik een streng briefje voor zijn ouders mee naar huis. Erik blijkt nooit een groot insectenkenner te zijn geworden, ‘maar soms, als hij onder zekere mensen verkeert, kan hij niet nalaten aan bepaalde kleine insecten te denken.’ 

Phileine zegt sorry – Ronald Giphart

Sluit goed aan bij jong volwassenen.

‘Phileine zegt sorry’ is een hilarische roman over de cynische jonge vrouw Phileine die naar New York afreist in het kielzog van haar vriendje Max. Max maakt furore in de toneelwereld in een bijzonder eigentijdse bewerking van Shakespeare’s Romeo and Juliet. Tot verbijstering van Phileine is het zelfs een erotische uitvoering van het toneelstuk. Met haar Vlaamse vriendin Gulpje komt ze in verzet. Door haar actie komt ze in de talkshow van David Letterman. Maar gaan de acties van Phileine niet te ver?

Magnus – Arjen Lubach

Lezen of hij net zo leuk is op papier als op de televisie.

De niet zo bekende jonge toneelschrijver Merlijn Kaiser heeft het moeilijk: zijn grote liefde Caro (op wie hij al verliefd is sinds de stedenreis in 5 vwo) heeft hem verlaten voor een Amsterdamse singer-songwriter, hij bezoekt zijn vrienden niet meer en hij krijgt de epilepsie waar hij sinds zijn achtste aan lijdt, niet onder controle. Dan gebeurt er plots iets erg vreemds: hij wordt opgebeld door de fraudebestrijdingsdienst van zijn creditcardbedrijf, met de vraag of hij een paar dagen geleden in een Zweeds pretpark zo’n 1650 euro heeft uitgegeven. Hoewel Merlijn zelfs nooit in Zweden is geweest, zegt hij: ‘Ja.’ Plotseling heeft Merlijn een nieuw doel in zijn overhoop gegooide leven: de dief van zijn creditcardgeld opsporen in Stockholm, Zweden. Hij werkt aan een nieuw toneelstuk en van het voorschot dat hij heeft gekregen kan hij makkelijk op reis. Eenmaal in Zweden blijkt de zoektocht naar de fraudeur zich ongemerkt uit te breiden. Hij ontmoet mensen die hem een heel andere kijk geven op zijn eigen leven en doet een schokkende ontdekking.

Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.