10 boeken die het goed doen op je leeslijst deel 2

De herfstvakantie staat voor de deur en dat is een mooie gelegenheid om weer een boek ter hand te nemen. Maar welk boek is nu een echte aanrader om op je leeslijst te zetten? Er volgen nu vijf boeken die goed op je leeslijst passen, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Deze in totaal tien (zie deel 1) zullen het zeker goed doen bij de docenten Nederlands, je moet ze natuurlijk wel zelf lezen!

Tirza – Arnon Grunberg

Het leven van Jörgen Hofmeester kent veel problemen: op zijn werk is hij niet meer welkom, hij is zijn spaargeld kwijt door een onverstandige belegging, zijn echtgenote is onaangekondigd en nogal liefdeloos bij hem teruggekeerd, zijn oudste dochter is het huis ontvlucht en zijn jongste en favoriete dochter, Tirza, heeft een vriendje dat sprekend lijkt op de terrorist Mohammed Atta. In eerste instantie is Hofmeesters antwoord op deze problemen: gewoon doen alsof ze niet bestaan. En dus zegt hij elke ochtend naar zijn werk te gaan, terwijl hij in werkelijkheid naar Schiphol gaat, om onbekende mensen uit te zwaaien. Tegenover zijn vrouw probeert hij te doen alsof ze niet is weggeweest en voor Tirza probeert hij een perfect eindexamenfeest te organiseren. Maar, net als in het verleden, toen hij eens een vriendje van zijn oudste dochter mishandelde, kan hij zich niet beheersen. Wat hij ‘het beest’ noemt, ontwaakt in hem en het eindexamenfeest loopt uit de hand. Niet lang daarna brengt Hofmeester haar en haar vriend naar het vliegveld: ze gaan namelijk samen op reis in Namibië. Voor aanvang van de reis bezoeken de drie nog het vakantiehuisje van de Hofmeesters, for old time’s sake.
Als Tirza alsmaar niets laat horen vanuit Namibië, raakt Hofmeesters echtgenote ongerust. Hofmeester besluit naar Tirza op zoek te gaan en neemt het vliegtuig naar Namibië.

De avonden – Gerad Reve

De ondertitel ‘een winterverhaal’ suggereert, net als de openingszin, winterse gezelligheid. Het tegendeel is het geval. De 23-jarige Frits van Egters, mislukt gymnasiast die al enige jaren op kantoor werkt, wordt geregeld geplaagd door verschrikkelijke dromen. Hij ergert zich aan de domheid en onbeschaafdheid van zijn vader en aan de naïviteit en onhandigheid van zijn nerveuze moeder. Iedere dag probeert hij er iets van te maken, maar hij vindt alles verschrikkelijk: hoe hij zijn lege dagen moet vullen, het voortschrijden van de tijd, de aanwezigheid van de dood in het leven, het nietszeggende geleuter van zijn ouders, de saaiheid van zijn vrienden en vriendinnen. Met ironische en soms cynische grappen probeert hij zo min mogelijk stiltes te laten vallen in conversaties die hem in feite totaal niet boeien. Zo gaan de laatste tien dagen van het jaar 1946 voorbij zonder dat er veel gebeurt. Op oudejaarsavond probeert hij tevergeefs een aantal vrienden te treffen. In zijn grote eenzaamheid richt hij zich dan tot God, aan wie hij zijn vader en moeder in hun beklagenswaardige staat opdraagt; uit zijn bewoordingen blijkt dat hij toch veel van hen houdt. Thuisgekomen begroet hij zijn ouders, die op het punt staan te gaan slapen.

De kleine blonde dood – Boudewijn Büch

In De kleine blonde dood vertelt de ik-figuur, Boudewijn, over het kortstondige leven van zijn zoontje. Micky, het kind van hem en Mieke, een vijftien jaar oudere lerares Engels, zal zijn zesde verjaardag niet halen. Daarnaast haalt de ik-figuur herinneringen op aan zijn eigen, door de oorlog geestelijk misvormde vader. De kleine blonde dood is een verhaal over verlies, verdriet, machteloosheid een eenzaamheid.

Francien laat je tieten nog eens zien – Francien Regelink

Francien laat je tieten nog eens zien gaat over de 15-jarige Francien die via de webcam haar borsten laat zien aan de coolste jongen van de school, Kai. Maar dan blijkt dat Kai een screenshot heeft gemaakt van Franciens blote bovenlijf. Hij deelt de foto met de hele school: foto’s hangen aan de muren van de lokalen en in de kantine. Hoewel haar gezicht niet te zien is, roept iedereen haar na: ‘Francien, laat je tieten nog eens zien!’ Ze schaamt zich voor haar actie en durft aan niemand het echte verhaal te vertellen, al helemaal niet aan haar ouders. Francien verandert van een uitbundig en vrolijk meisje in een teruggetrokken type. Ze vindt een uitlaatklep in hardlopen en werkt aan haar conditie om toegelaten te worden tot een sportopleiding. Als Francien begint aan de opleiding communicatiemanagement in Utrecht, verlaat zij het dorp. Ze maakt nieuwe vrienden en krijgt ook een nieuwe liefde. Ze ontdekt het reizen en voor haar afstudeerstage gaat ze naar Sydney, Australië. Hoewel de stage tegenvalt, maakt ze door haar werkzaamheden binnen het social mediamanagement ook kennis met de positieve kanten van social media. Francien begint een hardloopblog en studeert af in Nederland. Sociale media gaan een steeds grotere rol spelen in haar leven. Als de inmiddels succesvolle Francien in Het Parool een artikel leest over sexting, zoekt ze contact met de journalist en dan gaat het snel. Ze werkt mee aan een item over sexting van Nieuwsuur en besluit haar verhaal te delen met het grote publiek en dus ook met haar ouders.

Montyn – Dirk Ayelt Kooiman

Jan Montyn wordt in 1924 geboren in een streng gereformeerd gezin in het stadje Oudewater. Zijn vader is huisschilder en als ouderling gaat hij ’s zondags voor in de eredienst. Als kind is Jan ziekelijk en heeft hij zwakke longen, maar het is Piet, zijn boezemvriend, die plotseling overlijdt. In zijn puberteit komt Jan in opstand tegen zijn strenge opvoeding. Hij wordt lid van de Jeugdstorm omdat hij op die manier niet aan het werk hoeft en dat is het begin van een lange reeks van militaire avonturen en ontberingen. Jan krijgt gevoelens voor jongens en voor meisjes en vat tijdens een kamp van de jeugdstorm een zeer diepe vriendschap op voor Hein. Tot verdriet van zijn ouders gaat hij met Hein bij de Duitse marine. Als Jan na de oorlog terug komt, lijken de mensen in Oudewater hem niet meer te accepteren. Jan kan zelf zijn draai ook nog steeds niet vinden. Hij gaat daarom bij het vreemdelingenlegioen, om vervolgens te deserteren. Weer terug in Nederland geeft hij zich aan en zit hij een korte gevangenisstraf uit. Hij gaat als beroeps het leger in, maar krijgt last van psychoses en wordt uiteindelijk voor militaire dienst afgekeurd en in een inrichting opgenomen. Daar geeft een arts hem de raad zijn levensverhaal op te schrijven.

Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.