10 boeken om te lezen op World Wildlife Day

Jaarlijks op 3 maart is het World Wildlife Day – Wereld-dag van de Wilde Dieren en Planten. Een dag waarop je aandacht geeft aan de waarde van het leven in het wild.

Dit kun je doen door, bijvoorbeeld: je tuin natuurvriendelijk te maken, deel te nemen aan een excursie waarbij je het samenspel tussen planten en dieren ziet, informatie te verzamelen of erover na te denken. Daarnaast kan je op een laagdrempelige manier aandacht geven aan wilde dieren en planten door erover te lezen. Hierom hebben we 10 boeken verzameld (in willekeurige volgorde), voor jong en oud, die hier aandacht aan geven.


1. Joukje Akveld – Wij waren hier eerst

Wij waren hier eerst - Joukje Akveld

Auteur:     Joukje Akveld
Uitgeverij: Gottmer
Aantal pagina's: 208
Release datum: Mei 2017
ISBN: 9789025766498

Zijn er te veel of te weinig olifanten?
Zijn leeuwen gevaarlijk of in gevaar?
En zijn neushoorns echt zo veel waard?

Joukje Akveld doorkruist, in Wij waren hier eerst, Zuid-Afrika op zoek naar botsingen tussen mensen en wilde dieren. Deze schurende confrontaties worden ook wel het human wildlife conflict genoemd.
Tijdens haar reis sprak Joukje met onder andere anti-stroop-teams, vrijwilligers, wetenschappers en dierenverzorgers. Door middel van observatiereportages, interviews en een legio aan dierenfeitjes zorgt Joukje ervoor dat je gaat houden van de talloze wilde dieren die ze benoemt.

2. Brandon Mull – Spirit Animals 1: Vechten voor je leven

Spirit Animals 1 - Vechten voor je leven - Brandon Mull

Auteur:     Brandon Mull
Uitgeverij: Leopold
Aantal pagina's: 208
Release datum: Februari 2017
ISBN: 9789025872724

Wat zou je doen als er ineens een wolf voor je neus staat?
Of een luipaard, een panda of een valk?

In dit eerste deel, van de spannende kinderboeken-serie Spirit Animals, geschreven door Brandon Mull, ontdekken vier kinderen dat ze een totemdier hebben. Conor, Abeke, Meilin en Rollan kennen elkaar niet en zijn totaal verschillend. Toch kunnen ze alle vier een totemdier oproepen – iets uit een oude legende. Al snel komen ze erachter dat deze magische dieren niet zonder reden zijn teruggekomen. De wereld is in gevaar en zij zijn de enigen die de wereld kunnen redden.

Het boek uit? Lees dan verder: Op de vlucht, Overal gevaar, IJskoud verraad, Wie kun je vertrouwen?, Leeuwenmoed en Nu of nooit.

3. James Patterson – Zoo

Zoo - James Patterson

Auteur:     James Patterson
Uitgeverij: Cargo
Aantal pagina's: 480
Release datum: Juli 2016
ISBN: 9789023499770

Wat als de wilde dieren steeds agressiever worden?
En over de hele wereld het dagelijks leven ontregelen?

James Patterson schrijft in Zoo over bioloog Jackson Oz, die ontdekt dat de dieren op aarde steeds agressiever worden. Hij bekijkt de escalatie met een steeds heviger angst. Wanneer Jackson bij een aanval in Afrika een groep leeuwen nauw ziet samenwerken, begrijpt hij dat de omvang van de ramp nog veel groter is dan gedacht. Met de hulp van ecologe Chloe Tousignant probeert Jackson de wereldleiders te waarschuwen voor het te laat is. Leesfragment.

Benieuwd naar andere boeken van James Patterson? Lees bijvoorbeeld: De perfecte moord, Dubbelspel of De kustmoorden.

4. Piers Torday – Laatste wilde dieren

Piers Torday - Laatste wilde dieren 1

Auteur:     Piers Torday
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina's: 336
Release datum: November 2019
ISBN: 9789021026640

Kunnen de laatste wilde dieren gered worden van de ondergang?

In De laatste wilde dieren van Piers Torday, zit ieder mens in quarantaine in de stad door een virus dat dodelijk is voor dieren en gevaarlijk voor mensen. Zo ook de 12-jarige Kester, die gevangen zit in een strenge instelling. Op een dag roepen enkele overgebleven dieren de hulp van Kester in. Hij moet hen helpen zoeken naar een medicijn tegen het virus voordat het te laat is. Leesfragment.

Het boek uit? Lees dan verder: De dieren van het Duister en De dieren van ver.

5. Richard David Precht – Denken over wilde dieren

Richard David Precht - Denken over dieren

Auteur:     Richard David Precht
Uitgeverij: Ten Have
Aantal pagina's: 114
Release datum: September 2017
ISBN: 9789025906023

Waar ligt de grens tussen mens en dier?
Waarom denken we als mensen dat wij over dieren kunnen denken dat dieren niet denken?

In Denken over dieren daagt Richard David Precht je uit na te denken over de mens-dierverhouding. Daarbij weet hij zijn grote kennis van de filosofie en evolutie op een toegankelijke manier te presenteren. Precht beschrijft hoe ons huidige denken over dieren is ontstaan. Bovendien toont hij aan dat het mogelijk en noodzakelijk is dit denken te veranderen. Leesfragment.

 

6. Prof. Dr. F.J. Vonk – Freeks Wildste avonturen

Prof. Dr. F.j. Vonk - Freeks Wildste avonturen

Auteur:     Prof. Dr. F.J. Vonk
Uitgeverij: Studio Freek
Aantal pagina's: 112
Release datum: September 2021
ISBN: 9789082669732

Wat is er leuker dan avonturen beleven?
Er over vertellen!

Al ruim tien jaar reist Prof. Dr. F.J Vonk, beter bekend als Freek, de hele wereld over op zoek naar de mooiste plekken en de meest bijzondere dieren. Elke plek op aarde is anders en daarom is geen avontuur hetzelfde. In dit boek reis je met Freek mee de wereld over, en lees je alles over wat hij daar mee maakt. Freeks Wildste avonturen is de eerste verzameling van de meest spannende avonturen. Alle bijzondere ontmoetingen, unieke dieren en spectaculaire reizen van de afgelopen jaren worden in dit boek verteld. Deze verhalen verschenen al eerder in de boekenreeks van Freeks Wilde Avonturen.

7. De Zuivere Broeders van Basra – De zaak van de dieren tegen de mensen

De Zuivere Broeders van Basra - De zaak van de dieren tegen de mensen

Auteur:     De Zuivere Broeders van Basra
Uitgeverij: Bulaaq
Aantal pagina's: 272
Release datum: 2010
ISBN: 9789054601722

Hun aanklacht is sterk en hun argumenten overtuigend.
Maar krijgen ze gelijk?

In De zaak van de dieren tegen de mensen van De Zuivere Broeders van Basra zijn de dieren het beu om door de mens opgejaagd en onderworpen te worden. Zij besluiten een proces tegen hun kwelgeesten te beginnen en vinden de koning van de djinns bereid als rechter op te treden. Aangezien hij mens noch dier is, is hij geen partij in het conflict en daarom bij uitstek geschikt om zich op basis van aangrijpende pleidooien van de dieren en arrogante betogen van de mensen een afgewogen oordeel te vormen. De dieren laten zien dat zij, in tegenstelling tot de mensen, in harmonie leven met de natuur. Leesfragment.

8. Jan Paul Schutten – Tim de kleine boswachter

Jan Paul Schutten en Tim Hogenbosch - Tim de kleine boswachter

Auteur:     Jan Paul Schutten
Uitgeverij: Volt
Aantal pagina's: 128
Release datum: September 2020
ISBN: 9789021420752

Hoe bouw je hutten?
En wat is er nog meer in het bos te doen?

Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Leesfragment.

Jan Paul Schutten ging met ‘de echte’ boswachter Tim Hogenbosch op pad. Hij heeft zich voor Tim de kleine boswachter laten inspireren door diens avonturen.

9. Pierre Boulle – De Apenplaneet

Pierre Boulle - De apenplaneet

Auteur:     Pierre Boulle
Uitgeverij: A.W. Bruna
Aantal pagina's: 192
Release datum: 1968
ISBN: 9789022990315

Een planeet waar mensen en apen van rol hebben gewisseld.

In De Apenplaneet geeft Pierre Boulle een andere kijk op de menselijke samenleving. In het jaar 2502 zijn professor Antelle en zijn beide metgezellen Arthur Levain en Ulysse Mérou met hun ruimteschip op een planeet geland die tegen alle verwachtingen in bewoond blijkt: alleen hebben de apen het hier voor het zeggen en de mensen leven als beesten in de bossen. Ook kan men ze in de dierentuinen bezichtigen en in de laboratoria zijn het veelgevraagde proefkonijnen.

De apenplaneet (The Planet of the Apes), is de inspiratie geweest voor onder andere The Planet of the Apes filmreeks: Rise of the Planet of the Apes, Dawn of the Planet of the Apes en War for the Planet of the Apes.

10. Philip Bunting – Het fijne brein van bomen.

Philip Bunting - Het fijne brein van bomen

Auteur:     Philip Bunting
Uitgeverij: Condor
Aantal pagina's: 40
Release datum: Maart 2022
ISBN: 9789493189782

Wij mensen zijn superslim.
Wat kunnen wij nou leren van bomen?
Nou, meer dan je denkt!

Met een flinke dosis humor en een grote voorraad geinige strip-oogjes laat Philip Bunting, in Het fijne brein van bomen., zien hoe wijs bomen zijn. Leer alles over de wonderen van het woudwijde bomenweb. Ontdek hoe bomen aan hun energie komen. En lees hoe deze houten reuzen zorgen voor schone lucht. Want wat goed is voor een boom, is ook goed voor jou!
Een uniek non-fictie-prentenboek waar je doorheen wilt blijven bladeren. Leesfragment.

 

Genoeg keuze om (on)bewust meer aandacht te besteden aan de wilde dieren en planten vandaag of enige andere dag in het jaar. Nu rest er nog één keuze. Met welk boek ga je beginnen?

 

Written by
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.