We verlangen allemaal weleens terug naar de tijd dat je ’s avonds in bed werd gestopt door een van je ouders, om vervolgens nog te kunnen genieten van een verhaaltje voor het slapengaan. Op de basisschool was het ook een favoriet onderdeel van de les: lekker voorgelezen worden uit een boek dat die maand onder de aandacht werd gebracht. Soms gebeurde dit onder het genot van het maken van een tekening, hoewel dat vaak niet eens nodig was. Kun jij je deze tien titels nog herinneren?
1. Jip en Janneke
Een van de titels van Annie M.G. Schmidt die waarschijnlijk geen enkel kind ontgaan is, is Jip en Janneke. Het dikke boek met korte verhaaltjes die één, hooguit twee, pagina’s lang waren was ideaal voor ouder én kind! Als ouder kon je op die manier het voorlezen kort maar krachtig houden, als kind werd je geduld niet op de proef gesteld, omdat je gelijk dezelfde avond al te horen kreeg hoe het verhaal eindigde. En als je mazzel had, kreeg je er soms twee op een avond.
2. Rupsje Nooitgenoeg
Afkomstig uit Engeland in 1969, inmiddels vertaald in meer dan vijftig talen en ook in Nederland kent Rupsje Nooitgenoeg verscheidene uitgaves. Daarmee is dit het meest succesvolle prentenboek voor kleuters ooit te noemen. Wie herinnert zich nou niet hoe Rupsje zich door de dagen van de week heen telde met verschillende stukken fruit? Ook nu in 2016 is Rupsje Nooitgenoeg nog steeds immens populair.
3. Keizer
Dit boek van Koos Meinderts is wellicht wat minder bekend, maar het verhaal over Keizer (die eigenlijk Arie heet) is ontzettend leuk. De vader van Keizer vertelt hem verhalen over zijn jeugd en dan met name over zijn overleden moeder; wat is echt en wat is fantasie? Een aanrader om voor te lezen aan wat oudere kinderen in groep 4/5/6.
4. De Mooiste Vis van de Zee
Wie kent de prentenboeken nou niet van deze prachtig glimmende vis? Er zijn verscheidene verhalen van uitgekomen, maar stuk voor stuk zijn deze heerlijk om voor te lezen, of om uit voorgelezen te worden! Laten we dan ook vooral niet de prachtige illustraties vergeten, met de glimmende schubben van Regenboogvis.
5. Griezelbus
Paul van Loon is voor de jaren negentig jeugd waarschijnlijk een van de bekendste schrijvers. Het was moeilijk kiezen welk van zijn verhalen hier te noemen; Dolfje Weerwolfje, Lyc-Drop, maar ook de Griezelbus zijn titels om nooit te vergeten. Van de Griezelbus zijn er acht delen, elk met korte griezelige verhalen die kinderen in een bus aan moeten horen. Maar deze verhalen gebruikt de mysterieuze schrijver P. Onnoval om de kinderen in de bus in zijn macht te krijgen. Lukt het hen om hem te verslaan?
6. Pluk van de Petteflet
Nog zo’n prachtige titel van Annie M.G. Schmidt die in al die jaren nooit zijn populariteit heeft verloren. In dit verhaal volg je Pluk, die in een rode hijskraan rondrijdt en avonturen beleeft met zijn vriendinnetje Aagje. Dit boek kwam al uit in 1971, maar zal zijn glans nooit verliezen.
7. Matilda
Misschien wel een van de bekendste boeken van schrijver Roald Dahl. Als echte boekenwurm is Matilda hét boek waar je als kind of uit bent voorgelezen, dan wel zelf hebt gelezen. Kleine Matilda is zelf namelijk ook boekenwurm ten top. En heb je het boek niet gelezen, dan ken je de verfilming van Danny de Vito wel, wat ook een enorm succes was.
8. Dribbel
Dribbel de hond kent ook meerdere prentenboeken maar ook uitklapboeken. Weet je nog dat je naar Dribbel kon zoeken achter flapjes in het boek? Misschien wel een van de favorieten voor het slapengaan.
9. De Smoezenkampioen
Wie kinderboeken zegt moet ook Carry Slee zeggen. Verdriet met Mayonaise, Spijt! en Afblijven zijn allemaal titels die we wel kennen. De Smoezenkampioen was een van haar boeken die voor een nog iets jonger publiek bedoeld was en werd bij ons op school ook voorgelezen in de klas. Zeker de moeite waard om vandaag de dag ook nog eens te (her)lezen!
10. Dikkie Dik
De bolle rode kat Dikkie Dik, wie kent hem niet? Er werd zelfs uit voorgelezen in Sesamstraat, en de Vliegende Panters hebben een schunnige parodie op deze immens populaire prentenboeken.