10 Nederlandstalige boeken die verfilmd zijn

Soms heb je van die films die zo een indruk maken op je dat je je er in gaat verdiepen en erachter komt dat er een boek aan ten grondslag ligt. Deze lijst begint met twee van zulke boeken, die in ieder geval voor mij en de andere films en boeken misschien wel voor jou zo zijn geweest?

De aanslag

De film kwam uit in 1986 en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch uit 1982. Regie: Fons Rademakers. Scenario: Gerard Soeteman. Cast: Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven, John Kraaijkamp sr. Speelduur: 144 min. In 1987 won De aanslag een Oscar in de categorie Beste niet-Engelstalige film en een Golden Globe in de categorie Beste buitenlandse film.

Soldaat van Oranje

Uitgebracht in de bioscoop in 1977 en gebaseerd op het autobiografische boek Het hol van de ratelslang van Erik Hazelhoff Roelfzema uit 1970 (in 1971 opnieuw uitgebracht onder de titel Soldaat van Oranje 1940-1945). Regie: Paul Verhoeven. Scenario: Gerard Soeteman, Kees Hollerhoek, Paul verhoeven. Cast: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé. Speelduur: 152 min (215 min. miniserie). De film betekende de internationale doorbraak voor filmregisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman en de acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé.

De Avonden

De film kwam uit in 1989 en is gebaseerd op het gelijknamige debuut van Gerard Reve uit 1947. Regie: Rudolf van den Berg. Scenario: Jean Ummels. Cast: Thom Hoffman, Rijk de Gooyer, Viviane de Muynck. Speelduur: 122 min. De internationale titel van de film is Evenings. De film won twee Gouden Kalveren, die voor Beste acteur (Hoffman) en voor Beste film. De film trok 67.158 bezoekers in 1989.

Karakter

De film kwam uit in 1997 en het scenario van de film is (grotendeels) gebaseerd op gelijknamige roman van Ferdinand Bordewijk uit 1938. Regie: Mike van Diem. Scenario: Mike van Diem, Laurens Geels, Ruud van Megen. Cast: Jan Decleir, Fedja van Huêt, Betty Schuurman, Tamar van den Dop, Victor Löw, Hans Kesting. Speelduur: 122 min. Karakter werd bij de uitreiking van de Academy Awards 1998 onderscheiden met een Oscar in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige film’. De critici waren vrijwel in het geheel enthousiast over de film.

De Kleine Blonde Dood

De film kwam uit in 1993 en is de verfilming van het gelijknamige boek van Boudewijn Büch uit 1985. Regie: Jean van de Velde. Scenario: Jean van de Velde, Rob Houwer. Cast: Antonie Kamerling, Olivier Tuinier, Loes Wouterson. Speelduur: 95 min. Dit prachtige drama was een kaskraker in de bioscoop en won een Gouden Kalf voor Beste lange film. Ook werd Antonie Kamerling genomineerd voor Beste acteur, voor zijn rol als Valentijn.

De Ontdekking van de Hemel

Voor de tweede keer in de lijst een boek van Harry Mulisch, deze keer uitgebracht in 1992 en verfilmd in 2001. Regie: Jeroen Krabbé. Scenario: Edwin de Vries. Cast: Stephen Fry, Greg Wise, Flora Montgomery, Neil Newbon, Diana Quick. Het boek werd in 2007 verkozen tot beste boek aller tijden en de film won in 2002 een Gouden Kalf voor het Beste scenario.

Turks fruit

De absolute moeder der Nederlandse films en de film waarvan iedereen het fluitje herkent. De film kwam uit in 1973 en is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers uit 1969. Regie: Paul Verhoeven. Scenario: Gerard Soeteman. Cast: Monique van de Ven, Rutger Houwer, Tonny Huurdeman, Wim van den Brink. Speelduur: 112 min. Met meer dan drie miljoen bezoekers is Turks fruit nog steeds Nederlands best bezochte film. 

De Tweeling

Deze film werd uitgebracht in 2004 en is een verfilming van het gelijknamige boek van Tessa de Loo uit 2002. Regie: Ben Sombogaart. Scenario: Marieke van der Pol. Cast: Nadja Uhl, Thekla Reuten, Gudrun Okras, Ellen Vogel, Julia Koopmans, Sina Richardt. Speelduur: 135 min. De film won het Gouden Kalf voor Beste lange speelfilm.

Kruistocht in Spijkerbroek

Het eerste verfilmde kinderboek in deze lijst. De bewerking van het gelijknamige boek van Thea Beckman uit 1973 werd verfilmd in 2006. Regie: Ben Sombogaart. Scenario: Chris Craps, Jean-Claude van Rijckeghem. Cast: Joe Flynn, Stephanie Leonidas, Emily Watson. Speelduur: 125 min. De film won diverse prijzen waaronder twee keer een Gouden Kalf (voor Beste film en Beste montage) en de Childrens Jury Award.

De Passievrucht

Het boek en de verfilming van het (gelijknamige) boek van Karel Glastra van Loon kwamen beiden uit in 2003. Scenario: Karel Glastra van Loon, Kees van Beijnum. Regie: Maarten Treurniet. Cast: Peter Paul Muller, Carice van Houten, Halina Reijn, Jan Decleir, Dai Carter. Speelduur: 105 min. Deze film kreeg drie nominaties voor een Gouden Kalf. Een daarvan, voor Beste geluid, wist hij in de wacht te slepen.

Voor de oplettende lezer van onze lijstjes staat er een aantal titels in dit lijstje dat ook in andere lijstjes voorkomt, soms ontkom je er niet aan omdat de boeken van dien aard zijn dat ze niet weg te laten zijn uit de lijstjes. Was het je niet opgevallen dan is het zeker aan te raden de andere lijstjes te lezen en erachter te komen om welke boeken het dan gaat!

Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.