10 sciencefiction- en fantasyverhalen die je gelezen moet hebben

Sciencefiction en fantasy zijn genres waar je maar net van moet houden. Sommige mensen kunnen niet zo goed tegen al die vreemde wezens, zoals elven, dwergen, marsmannetjes, hobbits, aliens en anderen. Anderen kunnen niet genoeg krijgen van verhalen die compleet buiten de werkelijkheid staan; even lekker ontsnappen aan de realiteit. Soms komt het alleen voor dat verhalen gewoon zo goed zijn, dat het even niets uitmaakt of je wel of geen liefhebber bent van de genres. En hoewel tien een klein aantal is om alle goede verhalen op te sommen, hebben we toch ons best gedaan op een mooie selectie.

1. In de Ban van de Ring

Iedereen heeft wel van deze klassieker gehoord. Gelezen is een ander verhaal. De een leest dit boek van kaft tot kaft in een mum van tijd uit, de ander komt niet verder dan de eerste vijf pagina’s over de Hobbit. Welke van de twee je ook bent, In de Ban van de Ring is een fantasy-titel die niet mag ontbreken in deze lijst. De wereld die Tolkien heeft geschapen met zijn elven, hobbits, dwergen, orcs, enten en ga zo maar door is niet meer weg te denken binnen dit genre.

635960224179217674-491865720_lord_of_the_rings_map_08_by_lordoftherings_walls-d76gf4v

2. Het Transgalactisch Liftershandboek

Dit boek, dat waarschijnlijk beter bekend staat met zijn Engelse titel ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’, bevat alle ingrediënten voor een echte klassieker. Op een gevatte wijze vertelt Douglas Adams hoe Arthur Dent, zodra de aarde vernietigd dreigt te worden, met zijn vriend Ford Prefect gaat liften en zwerven door het heelal. Het boek, dat voortvloeit uit een serie hoorspelen op de radio in Engeland, bestaat origineel eigenlijk uit vijf delen, maar is later als een omnibus uitgebracht.

tumblr_nb7ao12hh41rw90x4o1_1280

3. Het Lied van IJs en Vuur (Game of Thrones)

Deze reeks kende (behalve echte fantasy-fans) maar weinig populariteit, totdat HBO er een televisieserie van maakte. Toch is de boekenreeks van George R. R. Martin een steengoede serie die niet kan ontbreken in deze lijst. De serie staat vooral bekend om een flink aantal verschillende karakters die elk zo hun eigen persoonlijkheid hebben, en elk op zijn of haar manier vindt dat hij/zij recht heeft op de plek van de IJzeren Troon. Hecht je alleen niet teveel aan een van de karakters, van Martin schuwt het absoluut niet om een hoofdpersonage een kopje kleiner te maken.

105710275_george_291042c

4. War of the Ancients

Misschien niet een titel waar de doorsnee lezer aan denkt (of misschien van heeft gehoord), maar War of the Ancients is een trilogie die echt de moeite waard is om te hebben gelezen. De reeks is gebaseerd op het spel Warcraft maar je hoeft absoluut geen gamer te zijn om toch te kunnen genieten van de boeken. Met de wizard Rhonin en Krasus the Dragon Mage in de hoofdrol van de Alliance, en Broxigar in de hoofdrol van The Horde, krijgen de twee tegenhangers te maken met een gezamenlijke vijand: the Burning Legion. Zij dreigen de wereld van Azeroth te gaan vernietigen, en het is aan de drie helden om alles op alles te zetten dit te voorkomen.

war-of-the-ancients

5. De Donkere Toren

Het meesterwerk van Stephen King: een achtluik aan boeken die zich afspelen in de wereld van Roland Gilead. Het is een mengeling van genres; western, horror, fantasy en sciencefiction worden samengesmolten tot een verhaal dat je gelezen moet hebben. Roland heeft zijn leven geweid aan het vinden van de Donkere Toren, en niets houdt hem tegen zijn doel te bereiken. Tijdens zijn reis worden fictie en werkelijkheid samengesmolten, speelt King zelf ook een rol, en ga je als lezer gaandeweg steeds meer twijfelen of dit niet een werkelijkheid is die je simpelweg nog niet gevonden hebt.

3064046-stephen-king-s-the-dark-tower-casts-idris-elba-and-matthew-mcconaughey-869156

6. De Aardkinderen

Hou je van geschiedenis? En specifiek de ijstijd? Maar ben je ook niet vies van een vleugje fantasy hier en daar? Dan is de Aardkinderen echt een reeks die niet aan je lijst (en dus ook deze lijst) mag ontbreken. Jean M. Auel beschrijft in haar boeken het leven van Ayla, die al heel jong wees is geworden en moet zien te overleven in de ruige wereld van de Aarde. Met biologische en historische kennis, gecombineerd met een steengoed verhaal over Ayla zul je de boeken binnen no-time uit hebben.

93d685cd7576b3febe617e720d46c0fb

7. Rad des Tijds

Robert Jordan heeft met het Rad des Tijds een fantasy-reeks van maar liefst veertien boeken op zijn naam staan. Een echte must-read voor een fervent fantasy-lezer. Als je van magie houdt, vreemde wezens, oorlogsverhalen en romantiek zonder al teveel opsmuk, dan moet je deze reeks op je lijstje zetten. Met invloeden uit de Europese maar vooral de Aziatische mythologie brengt de reeks ook een sfeer van spiritualiteit en moraliteit met zich mee.

wheel-of-time-use

8. De Wetten van de Magie

Nog een fantasy-reeks, dit keer met elf titels, die niet mag ontbreken. Terry Goodkind schrijft hier over Richard Cypher, Kahlan Amnell en Zeddicus Zu’l Zorander, die gezamenlijk een queeste hebben om de beheersing van de wereld in handen te houden van het licht. Vooral de moralistische worsteling van Richard, hoe hij zichzelf en de kracht in hem moet leren beheersen maakt dat dit verhaal steengoed in elkaar zit.

new_world_map

9. De Oorlog der Werelden

9. Als er een titel niet mag ontbreken aan deze lijst dan is het wel de Oorlog der Werelden, beter bekend als the War of the Worlds. Dit boek van H.G. Wells is een van de oudste en bekendste science-fiction boeken over een invasie van aliens op de aarde. Later werd van dit verhaal ook een hoorspel op de Engelse radio uitgezonden die zo levensecht leek, dat menig mens dacht dat er een werkelijke invasie plaatsvond. Ook is er een muziekalbum uitgebracht door Jeff Wayne, en zijn er diverse verfilmingen van dit boek, waaronder de versie uit 2005 met Tom Cruise in de hoofdrol.

fd2f8b8a-82d7-43e2-a021-05306ce093b2

10. 1984

George Orwell’s 1984 is een sciencefiction boek dat ten tijde van uitgave een bizar fenomeen omschreef dat onmogelijk leek, maar wat heden ten dage nog nooit zo dichtbij de werkelijkheid heeft gestaan. De zin ‘Big Brother is Watching You’ komt uit dit boek, iets wat vorig jaar letterlijk in Amerika naar voren kwam toen bleek dat de NSA de privacy van haar burgers schond.

big-brother-1984-america-2014

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.