Mooier op Papier? – The Walking Dead

Als Rick Grimes nadat hij is neergeschoten weer ontwaakt uit zijn coma, komt hij erachter dat de wereld inmiddels op zijn kop staat. Er is geen levend mens meer te bekennen. Hij verlaat zo snel mogelijk het ziekenhuis en vervolgt zijn weg naar huis, maar zijn vrouw Lori en zoontje Carl zijn inmiddels spoorloos verdwenen. Hij komt een andere overlevende tegen die hem adviseert naar Atlanta te gaan, waar de gezondheidsinspectie een geneesmiddel heeft vergaard. Eenmaal daar aangekomen blijkt juist het tegendeel; de stad is bedolven onder de zombies. Lukt het Rick om daar weer te ontsnappen?

The Walking Dead is voor de meesten bekend als een tv-serie met inmiddels al zes seizoenen op het repertoire. Wat velen echter niet weten is dat deze televisie serie gebaseerd is op een strip van de auteur Robert Kirkman, en getekend door Tony Moore (de eerste 6 strips) en Charlie Adlard. Inmiddels bestaan er van de strip al ruim 155 uitgaves, die worden uitgebracht in zwart-wit en tellen per nummer zo’n vijfendertig pagina’s. De strip is eveneens als de serie nog steeds een lopend verhaal.

3ba383a7d891eb487dd2a62703b176ca

Hoewel het verhaal gaat over een post-apocalyptische wereld waar zombies inmiddels de overhand hebben, valt de sfeer van de serie niet bepaald in te delen onder het horror-genre. Het classificeert zich zowel in de strip als in de televisieserie als een drama (met uiteraard wel horror elementen, want zombies zijn nou eenmaal gorey en eng), en focust zich vooral op het psychische aspect. Hoe zou een groep overlevenden zich gedragen binnen zo’n wereld, en wat gebeurt er als zij op andere overlevenden stuiten?

Welk van de twee draagt dan de voorkeur? Enerzijds is de vergelijking lastig te maken: de serie op tv heeft in vergelijking met de strip al vrij snel een andere wending genomen in het verhaal. Wel mag er gezegd worden dat de televisieserie de diepgang iets beter weet over te brengen dan de strip, wellicht omdat (half)levende acteurs de sfeer net iets beter weten te verbeelden dan de getekende plaatjes. Zeker waar het aankomt op de psychologische strijd die elk van de karakters levert is de tv-serie gewoon net even beter. Daarentegen is de strip wel steengoed in het neerzetten van een geheel eigen spannende sfeer; een die je wel vaker tegenkomt in volwassen strips. Ze schromen het gebruik van sterke taal niet en ook vloeit het bloed in de strip rijkelijk, ondanks dat het zwart-wit bloed is. Voorwaarde om hiervan te genieten is wel dat je van strips houdt, het is immers een uniek genre waar niet iedereen het voordeel van inziet.

the-walking-dead-cast-1940x1423

Er mag dus voorzichtig geconcludeerd worden dat de televisie serie het dit keer toch wint van de papieren versie. Ja, het klopt dat elk medium zo zijn eigen voordelen en uniekheid bieden, maar de televisie serie beeldt toch beter de dynamiek tussen de karakters uit. Bovendien krijgt het met het bewegend beeld ook veel meer de kans om een uitgebreide sfeer uit te wasemen van de post-apocalyptische Georgia, Amerika waar het zich afspeelt. Daarentegen heeft de strip al vrij snel een andere plotwending, en komt deze papieren versie met zijn eigen unieke sfeer. Helaas is het, omdat het een strip is, niet voor iedereen weggelegd.

Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.