10x niet zomaar een boek!

Het is midden augustus en iedereen geniet nog even lekker van de laatste weken zomervakantie. Je hebt eindelijk die boeken kunnen lezen die al maanden ongelezen in de kast stonden, eindelijk wat meer uren op je werk kunnen draaien of allemaal nieuwe series gekeken. Maar zo langzamerhand begint stiekem de verveling misschien wat toe te slaan. Tien boeken, tien series en tien games later, zoek je nu wel weer iets anders om te doen. Wij hebben daarom tien boeken op een rijtje gezet die niet zomaar normale leesboeken zijn, maar je ook daadwerkelijk iets te doen geven! Leuk voor met je familie, vrienden, je partner of heerlijk alleen in een hangmat.

1. Het bucketlist boek (voor…)
500 dingen die je gedaan móet hebben. Als je je weg door dit boek heen werkt, is er geen ruimte meer om je ooit nog te vervelen. Het Bucketlist boek is er in verschillende versies. Zo is er een uitgave speciaal voor alle dingen je die ooit gedaan moet hebben met je beste vriend(in), je partner, je ouders of als je op reis bent. 500 opdrachten, sommige simpel, sommige spannend en out of the box. Perfect om je vakantie nog even mee op te fleuren!

2. 999 vragen
Dit is vragen-stellen-topsport! 999 vragen over jezelf, in open vragen, meerkeuzevragen, ‘kies-uit-drie-dingen vragen’, noem het maar op. Het boekje vraagt je op een superleuke manier het hemd van het lijf. De meest random dingen komen aan bod, maar soms ook hele mooie filosofische vragen. Ook dit boekje heeft meerdere variaties; 999 vragen aan jezelf, aan je opa, aan je ouders, aan je partner – you name it. Ga er lekker voor zitten en laat je verrassen!

3. Elke dag een vraag
Een dagboek bijhouden is misschien iets wat je niet direct bij je vindt passen – of waar je gewoon nooit tijd of inspiratie voor hebt. Laat dit boekje je helpen! Het is een dagboek voor vijf (!) jaar lang, waarbij het dagboek je elke dag een vraag stelt. Zo krijg je een prachtig overzicht van vijf jaar, zonder elke dag maar weer te moeten verzuchten ‘Wat ga ik nou weer over m’n dag vertellen…?’
De vragen zijn zo ontwerpen dat je straks kunt terugkijken en kunt zien hoe je in vijf jaar verandert bent, hoe je anders bent gaan denken en wat je allemaal hebt meegemaakt.
Afbeeldingsresultaat voor elke dag een vraag

4. Kleurboek voor volwassenen
We horen je het al denken: een kleurboek? Écht?
Ja. Echt. Maar wel een beetje anders en moeilijker dan je gewend bent van de basisschool. Beloofd.
Kleurboeken voor volwassenen zijn al een poosje in de wereld en razend populair. Het zijn bijzondere, ingewikkelde en kunstzinnige patronen – het is helemaal aan jou hoe je ze uitwerkt.

5. Wreck this journal
Misschien wel de favoriet op deze lijst! Het is een bizar, soms wat vies maar bovenal een super leuk boek! Op elke pagina staat een nieuwe opdracht om het boek te verpesten en te vernietigen: plak je kauwgom erin, schrijf met links, gooi verf naar je pagina’s toe, eet kleurrijke snoepjes en lik de pagina’s (ja, die staat er echt in). Aan het eind heb je een boek dat compleet bizar is opgevuld. De opdrachten zijn waanzinnig creatief bedacht en halen vaak het kind in je weer naar boven. Je mag eindelijk lekker kliederen!

6. Vertel eens
Dit is een iets ander boek dan de rest en is meer een gezamenlijk projectje. Het is in eerste instantie de bedoeling om het boek aan een familielid te geven en later ingevuld terug te krijgen. Maar ons lijkt het ook heel tof om eens met je ouders of je grootouders om tafel te gaan zitten en samen het boek te vullen. Het boek staat vol met vragen en beginpunten voor verhalen uit de levens van je (groot)ouders. Voor jou een prachtige manier om meer over ze te leren en voor hen een mooie ervaring om met je (klein)kind om tafel te kunnen gaan zitten met een kopje thee en mooie verhalen.

7. Dot to dot
Je krijgt een startpunt en een eindpunt en een hele grote hoeveelheid puntjes. Resultaat? Een prachtige tekening. Wat je gaat tekenen, zie je pas als je al bijna klaar bent. Een leuk spelletje om te doen is om samen de puntjes te verbinden en te kijken wie als eerst kan raden wat de tekening wordt!

8. Lonely planet
Misschien wat voor de hand liggend… Vakantie plus interactief boek = reisgids. Maar als we het hebben over interactieve boeken die je vakantie kunnen opfleuren, dan kunnen we reisgidsen toch eigenlijk niet laten liggen. De Lonely Planet is een begrip in de vakantiewereld, en terecht. Ze zijn niet duur en hebben altijd leuke, creatieve inzichten en ideetjes voor landen en steden. In elke Lonely planet zitten handige kaarten, leuke tips voor het shoppen, eten, cultuur, sport, strand en vervoer. Vraag je je iets af over een land of stad? Lonely Planet heeft alle antwoorden.
Natuurlijk zijn ze het handigst als je op vakantie gaat. Maar het is ook super leuk om eens een gids over je eigen stad te kopen en zo je eigen stad te herontdekken.
Ps. De pockets zijn overigens vaak nog leuker en handiger dan de grote versies.

9. This is not a book
Dit voorwerp bestaat niet zonder jou. Jij geeft het inhoud, jij bepaalt alles. Het is geen boek. Wat het wel is? Dat bepaal jij.
Afbeeldingsresultaat voor this is not a book

10. Pocket scavenger
Zit je de laatste tijd telkens alleen maar op de bank naar beeldschermen te staren? Wil je wel wat ondernemen, maar je hebt geen idee wat? Dit boek dwingt je om naar buiten te gaan en de wereld aan spullen te verzamelen om in je boek op te nemen.
Het is een tal van kleurrijke en grappige opdrachten en aan het eind heb je de meest rare verzameling voorwerpen ooit. Je krijgt een aanwijzing van wat je moet opzoeken en verzamelen – de rest is aan jou. Het allerleukst om samen te doen!

Written by
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.