Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van alle oorlogen sinds de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de bevrijding, we vieren dat we 79 jaar in vrijheid mogen leven. Deze vrijheid is niet vanzelfsprekend, vrijheid is een werkwoord waar we aan moeten blijven werken. Daarom hebben we hieronder een aantal boeken over de Tweede Oorlog op een rijtje gezet. Welk boek ga jij dit weekend lezen?
1. Het meisje met de halve ster – Judith Visser
Het is mei 1940, Rotterdam is verwoest door het bombardement. Debra Davidson heeft het overleefd, maar het gevaar voor haar en haar familie neemt toe. Ook de Rotterdamse dierentuin wordt getroffen door bommen, dieren slaan op de vlucht.
Zo ook een jonge wolf. Twee opgejaagde zielen, vinden elkaar in het diepst van hun wanhoop en angst.
2. De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton
Deze adembenemende oorlogsroman gaat over Truus Wijsmuller-Meijer, een oorlogsheldin die duizenden Joodse kinderen redde. Als Groot-Britannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten is Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van de gevreesde SS’er Adolf Eichmann om deze Joodse kinderen te redden. Ze begeleidt deze kinderen op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. Lukt het haar om de kinderen en zichzelf in veiligheid te brengen?
3. De bibliotheek van Parijs
Parijs, het is 1939: De jonge Odile Souchet is begonnen aan haar droombaan bij een Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Wanneer de nazi’s Parijs bezetten verandert alles van de een op andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse leden zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door boeken te bezorgen bij hun Joodse leden. Odile ontdekt dat haar vader nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime. Odile komt terecht in een persoonlijk conflict. Durft ze de juiste keuzes te maken?
4. De tatoeëerder van Auschwitz
De tatoeëerder van Auschwitz is een op waarheid gebaseerd verhaal. In april 1942 wordt een Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat bekend als gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot tatoeëerder. Bijna 3 jaar lang tatoeëert hij de arm van duizenden gevangenen. Zo ook Gita, vanaf dat moment gevangene 3462. Na drie jaar in het kamp wordt Gita op dodenmars gestuurd en verliezen ze elkaar. Ze weten beide te ontsnappen en vinden elkaar terug. Gedurende de zeventig jaar dat zij samen zijn, zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na de dood van Gita durft Lale hun bijzondere verhaal te delen.
5. De boekhandelaar van Dachau – Shari J. Ryan
In de boekhandelaar van Dachau volg je twee verhalen. De vriend van Mathilda, Hans is in gevaar. Ze biedt hem aan op zolder te schuilen, maandenlang zit hij daar tot de soldaten binnenvallen en hij meegenomen wordt.
Grace hoort dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geërfd van haar grootmoeder. Van haar bestaan wist ze nog niks af. Grace besluit naar Dachau te gaan en duikt in het verleden van haar grootmoeder Matilda. De informatie die ze vindt zet haar leven op zijn kop.