7 beste Star Wars-boeken

Met de komst van de nieuwe Star Wars-trilogie, -games en -televisieserie is er een hernieuwde interesse voor het universum van far, far away. Voor nieuwe en oude fans is er gelukkig genoeg te genieten, zeker met de zeer uitgebreide bibliotheek aan Star Wars-boeken. Deze spelen zich af in alle era’s uit de films en de zogenaamde expanded universe; voor elk wat wils dus. Voor een nieuwe fan kan deze keuze zelfs wat overweldigend zijn. Een handige leidraad hierin is dit lijstje van de zeven beste Star Wars-boeken voor de beginnende (en geavanceerde) Star Wars-fan. Bijna alle boeken spelen zich af in het prequel-tijdperk, omdat die boeken vaak nu eenmaal wat makkelijker lezen dan de toch wat oudere boeken over de originele trilogie.

1. Darth Bane trilogie

Een razend interessante trilogie over de legendarische Sith lord Darth Bane, de eerste Sith die de rule of two implementeerde. Deze drie boekenspelen zich af in de tijd dat er nog vele Sith Lords en Jedi waren, die in een bittere strijd vermengd zijn. Deze trilogie neemt ons mee vanaf de jeugd van Bane, naar zijn eerste dagen in het Sith leger als “normale” soldaat, tot zijn uiteindelijke tijd als Sith Lord. Hoewel een stuk duisterder en (expliciet!) gewelddadiger dan menig Star Wars-boek, geeft deze trilogie een uniek inzicht in de visie van Darth Bane op de dark side van de Force, en de grote persoonlijke opofferingen die hij heeft gedaan om zijn idee van perfectie na te streven. Bovendien zijn de karakters in de boeken interessant, en zelden tweedimensionaal, waardoor het geheel vlot wegleest en je helemaal in het verhaal wordt getrokken.

2. Darth Plagueis

In Star Wars: Revenge of the Sith vertelt Palpetine het verhaal van Darth Plagueis. Een Sith die zó sterk was, dat hij zelfs de dood kon overwinnen.

Helaas werd Plagueis in zijn slaap vermoord door zijn leerling. In het boek Darth Plagueis komen we meer te weten over het leven van deze legendarische Sith. Zijn begin als Sith Padawan, zijn leven als Sith Master, de training van Palpetine als zijn eigen Padawan, en zijn uiteindelijke dood. Darth Plagueis is het enige boek waarin deze Sith lord zelf voorkomt en daarmee vorm geeft aan de mysteries die het derde deel van de prequels rondom hem oproept. Bovendien geeft dit boek een uniek inzicht in de (brute) trainingsmethoden van de Sith, komen er interessante discussies omtrent de balans in de Force aan bod en komen we meer te weten over de achtergrond van Palpetine.

3. Labyrinth of Evil

Het tweede boek in deze lijst van de hand van James Luceno, een bekende naam in deze setting.Met wederom een achtergrondverhaal die velefans zal doen watertanden. Het gaat in dit boek namelijk om de gebeurtenissen direct voorafgaande aan Revenge of the Sith. De Jedi Raad komt steeds dichterbij het ontrafelen van de mysterieuze Sith Darth Sidious, terwijl ook de donkere kanten van Anakin Skywalker steeds duidelijker worden. Hoewel het voor de lezer natuurlijk geen verrassing meer is wat er gaat gebeuren (en vooral wat er niet gaat gebeuren), blijft Luceno de spanning hoog houden. Ook gunt hij de lezer altijd welkome kijkjes in de denkwerelden van bekende spelers uit de Star Wars-saga, waardoor de karakters vaak meer diepte krijgen.

4. Dark Lords of the Sith

Dark Lords of the Sith speelt zich af in de periode tussen episodes drie en vier en gaat verder in op de ontwikkelende relatie tussen Darth Vader en zijn meester Darth Sidious. Ook vertelt dit boek het verhaal van het begin van de rebellen die zich afzetten tegen het nieuwe Keizerrijk. De lezer krijgt een interessante blik in de geest van Darth Vader, die nog aan het worstelen is met zijn nieuwe identiteit als Sith Lord en zijn leerlingschap van Darth Sidious. De aandacht wordt wat afgeleid door de tweede verhaallijn (van de Rebellen), die helaas minder interessant is.

 

 

5. Shatterpoint

Het enige Star Wars-boek met Mace Windu als hoofdpersoon. De legendarische Jedi Master moet zijn Padawan redden van een duistere planeet en mogelijk van haar eigen duistere zijde. In zijn queeste komt de duistere kant van Windu zelf ook naar voren. We krijgen ook nieuwe inzichten in zijn ideeën over politiek, de Jedi, oorlog en de Force, waardoor zijn karakter meer diepte krijgt.

6. Dark Rendevouz


Dark Rendevouz biedt als een van de zeer weinige Star Wars-boeken meer inzicht in het karakter van de legendarische Jedi Master Yoda, die zijnvroegere Padawan, en nu Sith Lord, Dooku denkt te kunnen redden van zichzelf. Dit is al genoeg om de meeste Star Wars-fans te doen watertanden, maar het boek biedt nog meer! Zo zien we bijvoorbeeld ook episodes uit de jeugd van Dooku en krijgen we meer inzicht in de trainingsmethoden van de Jedi. Ook zien we de ontwikkelingen van twee zeer verschillende Jedi Padawans, waarbij de verleiding tot de Dark Side een belangrijke rol speelt.

7. The Cestus Deception

In The Cestus Deception krijgt de lezer van alles om van te genieten: een (relatief) onbekende Jedi Master, inzicht in de gedachten en motivaties van de clone troopers (die een heel eigen persoonlijkheid blijken te hebben) en interessante duels tussen Obi-Wan Kenobi en Sith huurmoordenaar Asajj Ventress. Jedi Kit Fisto en Obi-Wan Kenobi spelen ook goed op elkaar in: Fisto is een wat vrijere geest, die niet bang is ook de Dark Side op te zoeken, terwijl Obi-Wan meer van de regels is. Verder is het een mooi allround boek, zonder echt ergens in uit te blinken.

Geschreven door
Net afgestudeerd, heeft Jornert Glimmerveen eindelijk weer tijd om voor zijn plezier te lezen. Met een zwak voor alles wat op science-fiction of fantasy lijkt, gaat een non-fiction boek er op zijn tijd ook nog wel in. Verder kun je Jornert vooral buiten vinden, aan de wandel met zijn vriendin, of een nieuwe stad aan het ontdekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.