8 Leestips voor Keti Koti

Op 1 juli is het weer Keti Koti, een belangrijke dag uit onze geschiedenis die hoewel deze steeds bekender wordt, nog lang niet bij iedereen bekend is. Op Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Wil jij je graag meer verdiepen in de slavernij, ons slavernijverleden en/of Keti Koti? Dan raden we de volgende boeken aan om te lezen.

1. Janice Deul – Keti Koti

Niet alleen vanwege de naam een logisch boek om mee te beginnen. Wie zich echt wil verdiepen in dit onderwerp leest hierin alles over de geschiedenis, de tradities en ook waarom het zo’n belangrijke dag is en waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren.

2. Anton de Kom – Wij slaven van Suriname

Sinds de verschijning van dit boek is het zowel controversieel als belangrijk geweest en nog steeds is het een veel gelezen boek. In dit boek werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt. Een gezichtspunt dat hard nodig was. Toch werd Anton de Kom pas in 2020 opgenomen in de historische canon van Nederland.

3. Solomon Northup – 12 jaar slaaf

Dit verhaal is vooral bekend door de film die ervan gemaakt is. Een film die zeker aan te raden is om te kijken, maar voor wie liever leest is er gelukkig de boekversie die het aangrijpende verhaal van Solomon Northup vertelt. Hij werd als vrij man geboren, maar ontvoerd en tot slaaf gemaakt. Twaalf jaar werkt hij gedwongen op plantages voor hij zijn vrijheid terug weet te veroveren.

4. Cynthia Mcleod – Hoe duur was de suiker?

Ook deze Surinaamse historische roman werd met succes verfilmd. Dit verhaal laat op een bijzondere manier de onderlinge relaties op een plantage zien, vanuit verschillende contrasterende perspectieven.

5. Henna Goudzand Nahar – Een vrolijke optocht op Keti Koti

Ook voor kinderen (vanaf 7 jaar) is er boek om te lezen voor Keti Koti. Ga mee op ontdekking met Bas en Jume en bekijk de prachtige illustraties die bij dit verhaal horen.

6. Rose Mary Allen (en vele anderen) – Staat en slavernij

Dit boek staat vol met historische feiten waarbij het laat zien hoe de Nederlandse staat en haar voorlopers betrokken waren bij het koloniale slavernijverleden. Ruim dertig verschillende auteurs bieden perspectieven. Het boek stond onder redactie van Rose Mary Allen, Esther Captain, Matthias van Rossum en Urwin Vyent.

7. Tessa Leuwsha – Plantage Wildlust

Deze roman speelt zich af na de afschaffing van de slavernij, maar afgeschaft betekent niet vergeten. Dat ondervinden ook de Nederlanders Oscar en Janna die naar Suriname emigreren om een plantage te runnen.

8. Colson Whitehead – De ondergrondse spoorweg

Deze spannende roman vertelt het verhaal van Cora die besluit te vluchten van de plantage waar ze werkt. Ze begint aan een reis vol verschrikkingen om vanuit de Amerikaanse staat Georgia naar het vrije noorden te komen.

Ben jij meer van de films? Check dan eens dit artikel met films over de slavernij.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.