Aanhoudend literair genie of over het hoogtepunt heen? Stephen King in de spotlight

In de aflevering ‘Three kings’ van Family Guy (S7, eps 15) wordt Stephen King al neergezet als een boekenmachine. Terwijl King in de aflevering tijdens een aanrijding door de lucht slingert schrijft hij een boek die hij vervolgens bij zijn landing af heeft. Hoewel deze aflevering al uit 2009 is, lijkt de fantasie van King nog steeds zijn bodem niet bereikt te hebben. Onlangs is zijn boek Billy Summers verschenen, staat er al een nieuwe releasedatum voor wederom een nieuw boek in februari 2022 gepland én gaan de verfilmingen van zijn werk door. Ondertussen wordt King zelf er niet jonger op. Is hij een aanhoudend literair genie of is hij stiekem al over het hoogtepunt heen?

Ontevreden over eigen werk

Mensen die schrijven herkennen het vast wel. Je hebt een tekst geschreven, bent daar in eerste instantie best tevreden over, maar toch is het die kritische stem die het uiteindelijk wint. Het gevolg? Weg met dat manuscript. Gelukkig voor King was het zijn vrouw Tabitha die zijn werk redde uit de prullenbak. Uiteindelijk heeft hij dit manuscript ingezonden met de publicatie van Carrie tot gevolg.

Eigen leven als inspiratiebron

Als je als auteur kan en wil putten uit je eigen leven dan heb je een waardevolle en kwetsbare inspiratiebron te pakken. Het leven van King ging niet altijd over rozen. Zo is hij een tijdlang verslaafd geweest aan alcohol. In een interview heeft hij later toegegeven dat de vader in zijn boek The Shining op hem gebaseerd was. Opvallend is ook dat veel van de protagonisten en antagonisten in zijn werk schrijvers zijn. Lezers van zijn complete genre kunnen daarnaast bovendien een verschil herkennen. Waren de personages in zijn eerste boeken mensen die niet veel te makken hadden, in zijn latere boeken kunnen ze zelfs een tweede huis kopen.

Misvattingen

Er bestaan een paar misvattingen als het om King gaat. Zo wordt er vaak gedacht dat hij alleen maar horror schrijft. Zijn bijnaam is weliswaar The king of horror, maar niets is minder waar. Kijk maar eens naar The green mile, om maar een voorbeeld te noemen.
Een andere misvatting kan trouwens zijn dat zijn boeken net zo goed (of slecht) zijn als de verfilmingen ervan. Echte fans van het werk van King gruwelen van tijd tot tijd als het over de films gaat. Niet omdat ze zo goed zouden zijn, maar juist omdat de verfilmingen soms mijlenver lijken af te wijken van de boeken. Zonde! Het verfilmen van een boek is een kunst en de regisseurs zullen het nooit helemaal goed doen, maar als een boek meerdere keren verfilmd wordt kan je je toch wel afvragen waarom dat is.

Schrijver en verhalenverteller

Je hebt schrijvers die ‘gewoon’ schrijven. Het is een vermakelijk stuk tekst, maar het hoeft de lezer niet per se te ‘pakken’. Van die schrijvers die schrijven omdat het moet, niet omdat het hun passie is. Naast de schrijvers heb je ook verhalenvertellers, mensen die je dus wél weten te pakken met een stuk tekst. Het beste voorbeeld van goede verhalenvertellers is misschien wel te vinden op de middelbare scholen. Ga maar eens bij jezelf na of je bijvoorbeeld geschiedenis een leuk vak vond om te volgen. Een docent maakt of breekt een vak. Dat wil zeggen: of het is een leuk vak om te volgen, of het is drie keer niks. Het goed kunnen vertellen van een verhaal is een kunst die niet iedereen verstaat. En zelfs de beste verhalenverteller heeft weleens een mindere dag. King beheerst het beste van beide werelden. Hij is een op en top verhalenverteller én hij heeft bewezen te kunnen schrijven.

Aanhoudend literair genie?

Wanneer Stephen King ermee stopt weten we niet. Het enige wat we met een klein beetje zekerheid kunnen zeggen is dat hij voorlopig nog niet van plan is om te stoppen. Zijn laatste boeken worden nog steeds goed ontvangen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de recensies van Het instituut of Als het bloedt.
Toch blijft het een kwestie van smaak. Over het algemeen wordt ‘De donkere toren’-reeks bestempeld als het beste werk van King, maar ook hierin verschillen de meningen. Welk boek is jouw favoriet en denk jij dat King nog steeds moet schrijven?

Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.