Ada Duwaer-Peters – Begrijp en ontdek jezelf

Samenvatting
Het boek Begrijp en ontdek jezelf geeft de lezer en professional een tool om te onderzoeken en te analyseren hoe het ervoor staat met de mentale gesteldheid. Dit analyseren wordt gedaan door middel van een systematische methode. Vervolgens kan de lezer of professional zelf aan de slag met bewezen theorieën om de mentale gesteldheid eventueel te verbeteren en/of om gericht om hulp te vragen. Door enige vaktaal, dat gebruikt wordt, is het boek niet voor iedereen even goed toegankelijk. De inleiding en theoretische hoofdstukken lijken dan ook eerder bedoeld te zijn voor iemand die al enige kennis heeft over de mentale gezondheid.
7.5

De laatste jaren wordt steeds meer bekend dat het niet goed gaat met de mentale gesteldheid van de jongeren en volwassenen in Nederland. Je kent vast wel iemand die zich niet ‘happy’ voelt of last heeft van stress. Misschien ervaar je zelf wel iets in je mentale gesteldheid of zit je niet helemaal lekker in je vel. Of misschien zelfs wel helemaal niet. Ondanks dat de mentale gesteldheid steeds vaker benoemd wordt, lijkt er voor sommigen een taboe op te zitten om er over te spreken of om hulp te zoeken. Dit kan al door in gesprek te gaan met je huisarts. Deze kan samen met jou kijken waar je mee zit en hoe je geholpen kan en wil worden. Voor de personen die geïnteresseerd zijn om zelf aan de slag te gaan of die gerichter hulp willen kunnen vragen, heeft Ada Duwear-Peters een doe-boek geschreven: Begrijp en ontdek jezelf.

Het boek Begrijp en ontdek jezelf geeft mensen een manier om op zichzelf en hun mentale gesteldheid te reflecteren. Het boek helpt de lezer om zichzelf ze leren begrijpen en ontdekken. Waardoor het mogelijk is om iemands weerbaarheid en het dagelijks leven te verbeteren. De bedoeling is om op die manier psychische problemen te voorkomen, ze zelf aan te pakken of om gerichter om hulp te kunnen vragen. Begrijp en ontdek jezelf is een doe-boek dat een methode geeft om onafhankelijk van deskundigen op een professionele manier over je mentale gezondheid na te denken. In deze methode hoeft iemand dat niet alleen te doen, maar is er ruimte om dit samen met een persoon, die je vertrouwd, te doen.

Ada Duwaer-Pieters: Begrijp en ontdek jezelf

Methode

Zoals de titel van het boek al aangeeft gaat het boek over het leren begrijpen en ontdekken van jezelf. Het boek geeft je als lezer een systematische methode – een ordelijke en samenhangende methode volgens een systeem. Hiermee kan iemand analyseren hoe het ervoor staat met de eigen mentale gesteldheid. Dit analyseren wordt gedaan met behulp van een serie aan stellingen, die de lezer zelf kan invullen. Of met behulp van iemand anders. Vervolgens kan je met bewezen technieken zelf aan de slag om de mentale gesteldheid eventueel te verbeteren en/of gericht om hulp vragen.

Theorieën

De methode, die wordt gebruikt in het boek Begrijp en ontdek jezelf, is niet zomaar uit de lucht komen vallen of uit de duim gezogen. Dit maakt Ada Duwaer-Peters duidelijk door in het eerste hoofdstuk een theoretisch overzicht te geven. Hierin staat onder andere de globale inhoud en de theoretische onderbouwing van de stellingen. In de uitleg wordt regelmatig vaktaal gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het niet voor iedereen een toegankelijk boek is. Mits je geen goede woordenschat, google of hulp inschakelt. De inleiding en de theoretische hoofdstukken lijken dan ook eerder bedoeld te zijn voor iemand die al enige kennis heeft over de mentale gesteldheid.

Zelf aanpakken(?)

Het boek begrijp en ontdek jezelf is een tool voor mensen die hun mentale gesteldheid willen analyseren. Eventueel kunnen zij vervolgens zelf aan de slag om dit te verbeteren en/of gericht om hulp vragen bij een professional. Het boek kan iemand namelijk helpen om gerichter een hulpvraag te formuleren. Dit laatste is ook geschikt om in gesprek met de hulpverlener te bespreken. Om vervolgens samen te kijken naar de mogelijkheden. Daarnaast is dit boek zeker geschikt om als professional te gebruiken als tool.

Ada Duwaer-Peters - Begrijp en ontdek jezelf

Over de auteur

Ada Duwaer-Peters is in 1979 afgestudeerd aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Hier volgde zij de opleiding orthopedagogiek, waar zij ook de bevoegdheden heeft verworven om psychodiagnostisch onderzoek te mogen uitvoeren en een eerstegraads lesbevoegdheid in pedagogiek en psychologie. Duwaer-Peters is op het gebied van psychodiagnostiek werkzaam geweest aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar zij psychologische onderzoek en psychologische rapporten schreef over kinderen met emotionele en leerstoornissen. Daarnaast heeft ze cursussen gegeven en ontwikkeld over de psychodiagnostiek aan het psychodiagnostiekonderwijs en aan ontwikkelingspsychologiestudenten. Tevens heeft Duwaer-Peters psychologisch onderzoek gedaan bij kinderen met leer- en/of emotionele problemen. Na deze jaren is Ada Duwaer-Peters fulltime moeder geweest voor haar vier kinderen.

Sinds 2013 heeft Duwaer-Peters een eigen praktijk waar het IQ van kinderen, in de leeftijd van 6 tot 17 jaar, wordt bepaald. In deze laatste periode heeft ze haar eerste boek geschreven met de titel: De psychische gezondheid van een kind.

Begrijp en Ontdek Jezelf
Begrijp en Ontdek Jezelf
Een doe-boek om je mentale gesteldheid te versterken
Score 0.0 van 5 sterren.
€18,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.