Adeline Dieudonné – Kerozine

Samenvatting
Kerozine vertelt het verhaal van vijftien personen die aan elkaar verbonden zijn aan de hand van de plek waar zij zich allen tegelijkertijd bevinden: een benzinestation langs de snelweg in de Ardennen. De verhalen van onder meer de Filipijnse nanny Alika of de paaldanslerares Chelly worden allemaal in aparte korte hoofdstukken uitgelegd. Sommige personen komen in meerdere verhalen voor. Zo is er een overlap. Maar daadwerkelijk is het boek eerder een bundel korte verhalen die onrealistisch zijn en sommige zelfs met een grote portie fantasie nog steeds te absurd voor woorden. De verhaallijnen gaan van hot naar her en een echt verhaal in het boek is hierdoor moeilijk te onderscheiden. Al lijkt alles op het eind samen te komen, laat het boek je teleurgesteld achter. Gelukkig waren het maar 184 bladzijden.
4.5

Seks en moorden

Het benzinestation in de Ardennen in Kerozine is het epicentrum van een climax dat voortkomt uit de verhalen van vijftien personen met allen een uniek verhaal. Zo vertelt de auteur het verhaal van paaldanslerares en model Chelly met duizenden volgers op Instagram. Met een relatie waar zij eigenhandig een einde aan zal maken. Maar ook het verhaal van Red Apple. Een vreemde naam zou je aan het begin denken, al snel kom je erachter dat je niet te maken hebt met een stripper, maar met een zoogdier. Of het verhaal van Joseph, die handelsreiziger van roofmijten is, een emotioneel wrak is en zich bij alles wat hij doet afvraagt wat zijn vader er wel niet van zou vinden.

De rode draad door al deze gedachten en gedragingen van de hoofdpersonages is de combinatie van twee dingen: seks en moorden. In bijna elk van de verhalen komt een van de twee of allebei deze activiteiten wel voor. Dit maakt het boek niet geschikt voor de lezer die denkt aan een liefdevolle ‘roman’ te gaan beginnen, zoals het boek zelf wil suggereren. Het is eerder een rauwe thriller, waarin elk verhaal weer zijn eigen eigenzinnigheid brengt wat je soms doet lachen en soms doet gruwelen. Maar je moet het vooral niet te serieus moet nemen, want onderaan de streep is het voornamelijk totaal willekeurig en niet boeiend genoeg.

Verhalenbundel

Het boek bestaat dus uit veertien hoofdstukken met korte verhalen over de personen die aanwezig zijn op het benzinestation. Door zoveel personages is het moeilijk om hen uit elkaar te houden wanneer je naar het grotere verhaal achter het boek zoekt; datgene wat alle verhaallijnen met elkaar gemeen hebben. De verhalen schetsen de ene keer een vrij willekeurige scène die waarschijnlijk iemands leven weerspiegelt en de andere keer een totaal levensverhaal in vier bladzijden. Net op het moment dat je aan een nieuw verhaal gewend bent geraakt en je er met je gedachte goed bij bent, eindigt het. Als je als lezer een verhalenbundel verwacht had, geeft het boek je wat je nodig hebt. Maar weinig aan het boek laat merken dat je met totaal uiteenlopende verhalen te maken krijgt.

Rauw, maar schurend

De schrijfstijl van het boek is rauw en af en toe ietwat schurend. Dieudonné is niet bang om te schrijven wat ze wil en schuwt daarbij geen enkel thema. Al slaat ze hierin soms een beetje door. Verschillende verhalen zijn te absurd en hierdoor onrealistisch. Wanneer je dit met een korreltje zout kunt nemen of hiervan houdt is het hoogstwaarschijnlijk grappig. Maar anders niet. De schrijfstijl is daarnaast wel toegankelijk. Heel beschrijvend met veel details.

Je zou kunnen zeggen dat de auteur met deze roman een weg inslaat die voor veel anderen nog onbekend is. Waar we misschien gewoon even aan moeten wennen. Het is niet je standaard roman. Maar behalve de samenkomst op het benzinestation vormen de verhalen niet een boek. En o ja, waarom kerosine verkeerd is geschreven? Geen idee.

Over de auteurFoto Adeline Dieudonné

Haar debuutroman Het echte leven uitgekomen in de zomer van 2019 werd bekroond met vele prijzen in haar thuisland België. Over de grens in Frankrijk kreeg Adeline Dieudonné de meeste van de grote literaire onderscheidingen uit het land toebedeeld en werden 250.000 exemplaren van het boek verkocht. In Nederland sloeg het ook aan en werd het boek de VN-thriller van het jaar. Het werd vertaald in twintig talen. Met Kerozine slaat Dieudonné een compleet andere weg in. Adeline is 39 jaar en woont in Brussel. Hier is zij naast schrijfster werkzaam als stand-up comedian.

Kerozine
Kerozine
roman
Score 0.0 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.