Adriaan van Dis – De wandelaar

Samenvatting
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek organiseert ook dit jaar weer "Nederland Leest", met een aantal titels onder het thema "Één boek, Duizend gesprekken". Zo ook De wandelaar van Adriaan van Dis. Dat dit boek gesprekken uitlokt moge duidelijk zijn: met een zware thematiek die vederlicht geschreven is wordt ook jij geconfronteerd met jouw eigen verantwoordelijkheid. Dit komt aan bod via het twijfelachtige karakter van Mulder en de rode draad: De hond (Le Chien).
8

Vaste wandeling, vaste denkpatronen

Meneer Mulder leeft al een lange tijd in Parijs. Elke avond maakt hij dezelfde wandeling door de stad: langs de etalages van de prentenwinkel, langs de cafés, het park, de Bouwschool met zijn kogelgaten in de gevel en de boulevard met restaurantjes; het is vertrouwd, het stelt hem gerust. Maar op een avond loopt de wandeling anders dan anders. De man krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. De zoektocht begint, eerst om erachter te komen hoe de hond heet, later naar Mulders twijfelachtig geprivilegieerde positie in de maatschappij. De hond opent een andere wereld voor hem: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert zijn Parijs, het verandert de man: hij stapt over zijn eigen grenzen en wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit.

Op de kaft van De wandelaar staat te lezen dat het boek van van Dis je uitnodigt om in gesprek te gaan en het boek, het verhaal, leent zich hier inderdaad uitstekend voor. Tijdens het lezen passeert er een aantal thematieken de revue dat je stof geeft tot nadenken. Het boek is alles behalve feelgood, de keuzes die Mulder maakt en met welke motivatie frustreren regelmatig, en tegelijkertijd spreken deze je ook aan op jouw eigen verantwoordelijkheid: hoe zeker weet je eigenlijk dat je zélf niet net zo zou reageren of wegkijken? De laatdunkendheid waarmee hij sommige mensen benadert is tegelijkertijd schandelijk én begrijpelijk.

Mulder haastte zich naar zijn werkkamer, verstopte zijn dure wijn, duwde zijn zilveren fotolijstjes in een la en gooide een kleed over zijn notenhouten tafel. En de vulpennen, de zilveren erfstukken… achter de boeken ermee. De bedelares slofte de gang op en kraste met kruk en prothese tegen de verf. Mulder rende naar de wc om de schade op te nemen. Het mens had zich gewassen en de hele boel ondergespat. Zijn handdoek vuil, de spiegel. Hij begon als een gek te boenen.

Gedwongen nadenken

Deze conflicterende gevoelens maken dat je het boek niet vlot of eenvoudig doorkomt, maar dat is ook niet de bedoeling van het boek. De hond speelt hierin een belangrijke rol; hij dwingt Mulder als het ware niet langer meer weg te kijken vanuit zijn welgestelde positie, maar neemt hem letterlijk en figuurlijk mee naar de ‘onderste’ laag van de samenleving. Hier dwingt hij hem, wederom letterlijk en figuurlijk, om zijn eigen comfort en grenzen weg te zetten en zich écht te onderwerpen aan de confrontatie met deze levens.

Hoeveel meer is het zijne nou eigenlijk waard ten opzichte van deze mensen, ís het überhaupt wel meer waard? Wanneer is iemand waardevol, wanneer draagt iemand iets bij? En waar komt bij Mulder ineens deze drang naar weldoenerij vandaan; hoe oprecht is deze? Voor wie doet hij dit? De hond, Le chien, blijft hierin een neutrale factor, aanwezig als een bijzaak én als katalysator, haast en passant zorgt hij voor de verbinding.

Adriaan van Dis

Bron: Het parool

Verheven tot geloof

En dan is er nog de priester Père Bruno die vanuit zijn positie de spiegel vormt die Mulder zichzelf moet voorhouden. De gesprekken die zij onderling voeren zijn vaak verhit, ook hier pretendeert Mulder zich verheven te voelen boven de gelovige belijdenis van de priester. Toch weet deze Mulder een aantal scherpe vragen te stellen dat hem in de positie dwingt verder te denken dan de oppervlakkige mening die hij heeft over het geloof. Ongemerkt zoekt Mulder de priester steeds vaker op, en gaandeweg vormt er tussen de twee een onverwachte vriendschap.

Al met al is De wandelaar een dun licht boek met een zware inhoud. Het telt dan misschien maar een kleine tweehonderd pagina’s, deze hoeveelheid is meer dan genoeg om nog lang en breed terug te denken en na te praten over deze titel. Van Dis schrijft zoals hij spreekt: kalm, duidelijk, overtuigend en verhalend. Dit heeft het verhaal van De wandelaar zeker nodig gehad, een andere toon had naar alle waarschijnlijkheid bij de lezer tegen de veren in gestreken. Hulde voor deze auteur die deze pijnlijke en gevoelige thema’s durft aan te kaarten met een open schrijven.

De wandelaar
De wandelaar
Score 4.2 van 5 sterren.
€17,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.