Recensie: Alexander Markowetz – Leven zonder smartphone stress

Samenvatting
Tijdens en ook na het lezen ben ik mij zeer bewust geworden van mijn eigen smartphone gebruik en wat mijn gebruik nu belachelijk maakt. Wat het boek aangeeft lijkt ook te kloppen wanneer je er over nadenkt, of het nu bewust of onbewust gebeurd. Ondanks dat het doel van het boek is om het smartphone gebruik te verminderen, had het voor mij te weinig concrete oplossingen. Toch laat het zien dat er niet slechts een duidelijke oplossing mogelijk is. Er zijn vele voorbeelden die het tegenovergestelde doen, maar hetzelfde resultaat bezorgen. Globale oplossingen werden gegeven welke zeker stof tot nadenken boden, maar je smartphone na 20:00 niet meer gebruiken is makkelijker gezegd dan gedaan. Heeft het boek dan niet deels gefaald? Misschien wel, maar in mijn ogen is zowel het boek als de inhoud zeer passend bij de huidige staat van de smartphones. Want zoals in het boek wordt gezegd: “We hebben geen onderbouwde conclusies, maar we kunnen het ons niet veroorloven te wachten.”.
7.5

Nog even snel Facebook ‘checken’ voor de laatste updates. Toch nog even die email van de baas beantwoorden. De laatste foto van de kat op Instagram zetten terwijl je op de WC zit. Tegenwoordig draait ons leven om onze smartphones. Wist je dat je in Indië kan scheiden via een SMS? Urenlang per dag staren we naar dat kleine schermpje om maar up-to-date te blijven van hetgeen om ons heen. Gemiddeld kijken we ruim vijftig keer per dag op onze smartphone en ook ik moet bekennen dat ik mijzelf hier ruimschoots schuldig aan maak. Maar waarom staren we nu zo vaak naar dat kleine schermpje? Wat zijn de effecten hiervan op ons leven en hoe kunnen we de negatieve effecten juist tegengaan? Alexander Markowetz, professor aan de universiteit van Bonn in Duitsland beschrijft het uitgebreid in zijn boek: Leven zonder smartphone stress.

Sinds 2009 is Alexander Markowetz werkzaam aan de universiteit van Bonn als hoogleraar binnen het domein van informatica. Na een paar jaar kreeg hij de mogelijkheid om een onderzoek te starten naar smartphonegebruik, middels het ‘Menthal’-project (waarvan de apps nog te downloaden zijn). De bevindingen waren meer dan schokkend. Gemiddeld kijken we 53 keer per dag op onze smartphone. Haal de tijd van het slapen eraf en het komt erop neer dat elke 18 minuten het scherm wordt aangezet en een blik wordt geworpen op het schermpje. In het boek wordt dan ook eerst uitgebreid stil gestaan bij waarom wij zo vaak op onze smartphone kijken.

Op korte termijn maakt mulitasking onze productiviteit kapot en op de lange termijn onze aandachtsspanne korter.

Nadat de lezer is bijgespijkerd in verschillende principes die er toe leiden dat we zo vaak op onze smartphone kijken, wordt het effect op onze aandachtsspanne en dus onze productiviteit besproken. Mijn ogen als lezer werden in ieder geval geopend, want ook ik gebruik mijn smartphone meer voor ‘ontspanning’ dan dat ik er daadwerkelijk productiever van word. Je wetenschappelijke kennis over bijvoorbeeld het fenomeen motivatie wordt weer op peil gebracht in het boek. Ook de positieve effecten van minder smartphone gebruik, of een digitaal dieet.

Echter, vanaf dit punt in het boek lijkt het boek in herhaling te vallen. Het is namelijk tijd om aan te geven hoe we ervoor kunnen zorgen dat ons gebruik van de smartphone niet nog verder uit de hand gaat lopen. Verschillende gebieden worden aangesneden: onze eigen aandacht, het bedrijfsleven en het opvoeden van onze kinderen. Het probleem is alleen ook dat er nog geen eenduidige oplossing te bedenken is. Er worden een hoop goede algemene ideeën gegeven, maar hoe deze echt ingevoerd kunnen worden blijft achterwegen. Ook al worden er goede voorbeelden gegeven, hoe je jezelf ertoe kan aanzetten om deze voorbeelden te volgen staat niet beschreven in het boek.

Ons digitale leven verandert voortdurend en elke nieuwe generatie apparaten stelt nieuwe eisen aan ons.

Wat echter een spraakmakend hoofdstuk is, is dat over de opvoeding van kinderen. Hierbij wordt toch pijnlijk duidelijk dat het in het geval van smartphones bijna niet mogelijk is ze in goed gebruik te onderwijzen. We weten namelijk zelf helemaal niet zo goed wat een smartphone met ons doet en wat goed gebruik is. Daarnaast wordt ook het thema van digitale apparaten als onderwijsmiddel aangekaart. En wat blijkt? Het zou allemaal niet uitmaken. Maar wat moeten we onze kinderen dan wel bijbrengen? Volgens Alexander is het afstand nemen van het digitale leven.

Geschreven door
Ooit begonnen als game-redacteur bij het toenmalige Undercover-Gaming groeide Kevin al snel uit als een vaste waarde voor het team. Binnen no-time was hij te vinden in het management. In de loop der jaren is zijn takenpakket flink veranderd, maar zo af en toe zul je toch nog eens een aritkel van deze jonge heer vinden op de Undercover-Network!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.