Andreas Gruber – Nemez & Sneijder 1: Stervensuur

Samenvatting
Dit eerste deel van de thrillerreeks over inspecteur Sabine Nemez en BKA-rechercheur Maarten S. Sneijder is niet voor tere zieltjes. De moorden zijn luguber en wreed. Het ongewone team, Nemez en Sneijder, probeert de raadselachtige zaken in een race tegen de klok op te lossen. Dit onderzoeks-duo is een meer dan geslaagde combinatie. Het is vermakelijk, uiterst interessant en zorgt af en toe voor een glimlach.
9

Dat de wereld een riskante plek is hoor je vaak genoeg. Uitspraken als ‘Pas op’, ‘Veilig thuis’ of ‘App je als je veilig thuis bent?’ zullen je vast niet vreemd zijn. Allerlei erge dingen kunnen je buiten overkomen, regelmatig lees of hoor je verhalen dat dat gebeurt.  Bij deze een waarschuwing: let op, het kan zomaar jouw tijd zijn. Jouw Stervensuur.

Een seriemoordenaar begint een pervers spel. Waarbij deze een telefoontje pleegt naar een bekende (van de ontvoerde) met de woorden: ‘als je er binnen 48 uur achter komt waarom ik deze vrouw heb ontvoerd, dan zal ze in leven blijven. Zo niet, dan sterft ze’. In het geval van falen bezorgt de dader de vrouwen een wrede dood: onder andere worden ze verdronken in inkt, gegoten in beton of uitgehongerd. Een ongewoon paar bijt zich vast in het zoeken naar een motief van de dader. Sabine Nemez, inspecteur bij de politie van München en de Nederlandse profiler Maarten S. Sneijder, ontdekken samen een afschuwelijk patroon. De dader volgt een oud kinderboek – en nog niet alle verhalen zijn verteld.

Ze wilde zich bewegen, haar hoofd opzijdraaien, maar ze was volledig verstard. Haar benen voelden als verdoofd. Zelfs haar grote teen kon ze niet bewegen, alsof ze helemaal geen ledematen meer had.

Spelen

Het basisidee achter Stervensuur is niets nieuws; ergens op de een of andere manier heb je het idee eerder gelezen. Echter ontwierp Andreas Gruber de structuur op een geheel nieuwe manier. Waar je in de meeste thrillers de kans krijgt om te raden wie de uiteindelijke boosdoener is, was het hier al vrij snel duidelijk. Aan de andere kant rijzen totaal andere vragen, waarop je als lezer graag direct en ter plekke een antwoord zou willen hebben. Ook hier kan de auteur je volledig op een hellend vlak leiden en je in een aantal verkeerde richtingen lokken. Elke keer als je denkt dat je dingen hebt uitgevogeld, verandert het verhaal en heb je geen idee meer. Dat maakt het een goede thriller. Je wilt meedoen aan de opwinding, meepuzzelen.

Stervensuur boeit vanaf de eerste seconde, de spanning zakt zelden voor korte tijd en je nieuwsgierigheid blijft geprikkeld worden. Meteen op de eerste pagina wordt je in de actie gegooid, zonder dat je veel tijd hebt om je voor te kunnen bereiden op wat er gebeurt. Dit is geen serie voor gevoelige mensen – het lijden van de Weense verpleegster is zo direct, zo ademloos en zo ongelooflijk beschreven. Doordat het zo ontzettend gruwelijk is, word je meteen in het verhaal gezogen. Naarmate het verhaal vordert, vallen er steeds meer doden. De ene keer duurt het maar een paar pagina’s, de andere keer duurt het wat langer, maar de dood laat nooit lang op zich wachten. Elke bloeddorstige lezer is helemaal tevreden en mag bij elke moord opnieuw nadenken over wie de schuldige zou kunnen zijn.

In de loop van Stervensuur verandert het perspectief tussen de slachtoffers en inspecteur Sabine Nemez. Het eerste laat duidelijk de wreedheid van de dader zien en geeft tegelijkertijd inzicht in diens psyche. Gaandeweg passen er steeds meer puzzelstukjes in elkaar tot het volledige plaatje met het laatste (puzzel)stukje onthuld wordt.

Omslag Stervensuur - Andreas Gruber

Samen

Het komt weinig voor dat een onderzoeks-duo zo’n geslaagde combinatie is. Met Sabine Nemez en Maarten S. Sneijder heeft Andreas Gruber een onderzoeks-duo gecreëerd dat het allemaal heeft. Deze meer dan geslaagde combinatie van de jonge vaste politieagent en de excentrieke BKA-rechercheur is meer dan vermakelijk, uiterst interessant en zorgt zelfs af en toe voor een glimlach. Goed gedoseerde droge humor laat je glimlachen en verlicht de thriller op een aangename manier. Hier laat Andreas Gruber heel duidelijk zien: hij weet wat hij doet en heeft bewezen een meer dan goede hand te hebben als het gaat om karakter design.

Sabine Nemez blinkt vooral uit door nuchterheid en authenticiteit. Het is niet zo moeilijk om haar als sympathiek te beschouwen en met haar mee te gaan leven. Ze is een agent in hart en nieren en leeft voor haar werk. Doordat je als lezer tevens een kijkje krijgt in Sabine haar privéleven, zie je dat politieagenten niets anders zijn dan gewone mensen. Ook zij kunnen hun grenzen bereiken en hebben hun problemen. Sabine haar gedachten, acties en emoties komen geloofwaardig en logisch over.

Daarnaast blinkt Maarten S. Sneijder vooral uit in zijn eigenzinnigheid en sarcasme. Ondanks dat zijn eigenaardigheden een aantrekkingskracht hebben, zijn de beslissingen die hij maakt soms echt twijfelachtig. Ondanks dat zal hij je keer op keer verassen met geheel nieuwe ideeën en heeft hij zeker zijn hart op de juiste plek – ook al zal hij dit waarschijnlijk nooit toegeven.

De dader handelt ongelooflijk wreed en gewetenloos. De daden worden buitengewoon levendig beschreven en als lezer krijg je op een gegeven moment hoogstwaarschijnlijk kippenvel. Je zal worden meegezogen in de gebeurtenissen. Het onderdeel kinderboekmoorden geeft het geheel een extra macaber tintje.

Delen

Stervensuur is het eerste deel van de, meer dan geslaagde, reeks over Nemez en Sneijder. Dit eerste boek kwam in 2012 al uit in Duitsland. Inmiddels zijn er zeven boeken in deze populaire reeks verschenen. Op dit moment worden de volgende twee boeken vertaald naar het Nederlands en zullen deze hoogstwaarschijnlijk in 2024 (Doodvonnis) en 2025 (Apotheose) verschijnen.

Samen spelen, samen delen

Iedereen die zich graag laat misleiden, wil glimlachen naar eigenzinnige hoofdrolspelers en in de stemming is voor verschillende verhaallijnen, zal Stervensuur geweldig vinden. Het is een spannende thriller met onvoorspelbare wendingen en verschillende verhalen die uiteindelijk samen tot een overzichtelijke puzzel worden gelegd. Voor de tere zieltjes is dit boek niet weggelegd. Als je echter macabere omstandigheden niet erg vindt, dan kan je je onderdompelen in een verontrustende wereld en mag je een ongelooflijk spannende thriller verwachten. Mocht je een andere ontzettend goede thriller van Duitse schrijver willen ontdekken, probeer dan De patiënt van Sebastian Fitzek.

Nemez & Sneijder 1 - Stervensuur
Nemez & Sneijder 1 - Stervensuur
Score 4.5 van 5 sterren.
€17,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Geschreven door
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.