Anya Niewierra – Vrij uitzicht

Summary
Tess Clement is een succesvolle zakenvrouw, maar ze wordt getekend door een geheim wat ze al lang met zich meedraagt. Wanneer haar moeder is overleden en haar man een jongere vriendin krijgt, houdt niets Tess nog tegen om het geheim onder ogen te komen. Ze stapt in de auto naar Zuid-Frankrijk om haar jeugdliefde te bezoeken als verrassing. Niets kon haar voorbereiden op wat haar te wachten staat.
7.5

Samenvatting

In Vrij uitzicht geschreven door Anya Niewierra lezen we over het geheim van Tess Clement. Dit geheim is ontstaan in het Franse dorpje Mosset en beïnvloedt al 25 jaar het leven van Tess. Toch heeft Tess veel fijne herinneringen aan haar tijd in Mosset. Wanneer ze terug is in Mosset merkt ze dat het dorpje nog steeds in de ban verkeert van de mysterieuze verdwijningen van een aantal vrouwen uit het dorp. Tess voelt zich fijn in Mosset en besluit om te blijven. Als vastgoedontwikkelaar heeft ze plannen voor het eeuwenoude chateau van Mosset, maar daar is niet iedereen blij mee. Tess wordt in de gaten gehouden, ontvangt berichten met daarin bedreigingen en twijfelt aan wie ze nog kan vertrouwen.

Anya Niewierra

Vrij uitzicht is de debuut thriller van Anya Niewierra. Anya Niewierra is op 5 mei 1964 geboren in het Zuid Limburgse Kerkrade. Ze woont en werkt afwisselend in Zuid-Limburg en in de Franse Pyreneeën. Haar favoriete schrijfplek is haar kamer in haar huis in de Pyreneeën,met uitzicht op de Mont Canigou. Deze berg speelt ook een belangrijke rol in Vrij uitzicht. Het Franse dorpje Mosset ligt ook in deze regio.

De berg Mont Canigou

Mont Canigou

Schrijfstijl

Niewierra varieert in haar woordgebruik en de lengte van haar zinnen, dit maakt het boek prettig om te lezen. Het dorpje Mosset wordt uitgebreid beschreven, waardoor het verhaal zich als een film afspeelt in je hoofd tijdens het lezen. Samen met Tess wandel je haast door de straten van Mosset en voel je de spierpijn door de vele trappen. Spanning, romantiek en humor wisselen elkaar goed af. Door de romantische passages, neigt het soms iets meer naar een roman toe. Gelukkig weet Niewierra op tijd spannende elementen in te voegen.

Goede opbouw

De personages in het boek worden door het verhaal heen steeds verder uitgewerkt. Niewierra weet de psychologische onderbouwing van de personages is ingeweven in het verhaal. Door de soepele manier van schrijven blijft het een goed en makkelijk te lezen verhaal met diepgang.

Tijdens het lezen volg je als lezer twee verhaallijnen. De ene lijn is van Tess Clement en de andere verhaallijn van een mysterieus personage. Langzaam komen deze twee verhaallijnen naar elkaar toe en zorgen voor een onverwachte ontknoping. Deze bijzondere uitkomst neemt alle twijfels over ‘thriller of toch meer een roman’ verdwijnen.

Valkuil

Een valkuil van Vrij uitzicht is dat het halverwege het boek een beetje lang begint aan te voelen. Gebeurtenissen lijken zich te herhalen en de snelheid is uit het verhaal verdwenen. Als lezer raak je daardoor een klein beetje ongeduldig. Toch zit er nog net genoeg snelheid in het verhaal, waardoor het onmogelijk is om het boek weg te leggen. Je wilt immers graag een antwoord op de prangende vraag wie de mysterieuze persoon uit het chateau is.

Conclusie

Wanneer je besluit dit boek te gaan lezen kun je het beste wat tijd vrijmaken, want wanneer je eenmaal bent begonnen aan dit boek is het bijna onmogelijk om het nog weg te leggen. Stukje bij stukje lukt het Tess om het mysterie te ontrafelen, door de tweede verhaallijn uit het perspectief van het mysterieuze personage voel je de druk die Tess ervaart en leest het boek als een trein.

 

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.