11 YA murder mysteries om in een ruk uit te lezen

De meeste lezers zullen wel bekend zijn met het thriller genre, maar heb je al ooit gehoord van YA murder mysteries? Dit zijn een soort thrillers, maar dan voor jongvolwassenen. Gruwelijke details die je soms in een thriller tegenkomt worden achterwege gelaten, maar deze boeken zijn wel spannend. In veel gevallen gaat het boek over een middelbare scholier die een moordmysterie probeert op te lossen. In dit artikel zetten we een aantal YA murder mysteries voor je op een rijtje die je in een ruk zal willen uitlezen.

A good girls guide to murder – Holly Jackson

A good girls guide to murder (De Nederlandse vertaling heet Een moordgids voor lieve meisjes) gaat over Pip. Ze is een ijverige student en wil volgend jaar graag (criminele) journalistiek studeren op Cambridge. Voor haar EPQ besluit ze om een oude zaak opnieuw te onderzoeken. Andie Bell wordt vermist en een paar dagen later wordt haar vriend (Sal Singh) dood gevonden in het bos. De politie is ervan overtuigd dat hij Andie heeft vermoord ondanks dat haar lichaam nooit is gevonden. Toch gelooft Pip niet dat Sal de dader is en doet ze er alles aan om de waarheid op tafel te krijgen.

Truly devious – Maureen Johnson

Ellingham Academy is een privéschool afgelegen van de buitenwereld. Alleen de meest bijzondere leerlingen mogen hier naartoe. Stevie Bell is een van hen. Zij wil graag onderzoek doen naar de vermissing die jaren geleden op de school heeft plaats gevonden. De enige aanwijzing die ze heeft is een raadsel. Zal het haar lukken om deze cold case op te lossen?

One of us is lying – Karen M. McManus

Vijf leerlingen moeten nablijven, enkel vier van hen lopen het lokaal weer uit. Simon (eigenaar van een roddel-app) krijgt een extreme allergische reactie die zijn dood betekent. De vier leerlingen worden meteen als verdachten aangewezen, maar wie heeft Simon daadwerkelijk vermoord? Karen M. McManus heeft overigens nog veel meer hele leuke YA murder mysterie boeken geschreven die allemaal het lezen waard zijn.

Sadie – Courney Summers

Sadie groeit op in een klein dorpje waar ze voor haar zusje Mattie moet zorgen terwijl ze probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden. Als Mattie dood wordt gevonden stort Sadie helemaal in. Ze is vastberaden om gerechtigheid voor de moordenaar te vinden. Wanneer West McCray (een radiopresentator) hoort over het verhaal van Sadie is hij vastbesloten om haar op te sporen. Hij begint een podcast waarin hij zijn zoektocht naar Sadie vastlegt.

Easy Prey – Catherine Lo

De racistische foto’s van een docent gaan viral en maar drie van zijn leerlingen hadden hier toegang tot. Mouse, een slimme nerd die altijd de beste wil zijn en zo graag naar MIT wil dat hij er alles aan doet om daar te komen, legaal of niet. Drew, de charmante ster-atleet die altijd het nummer én pikante foto’s van ieder meisje weet te krijgen. Deze foto’s heeft hij in het verleden al eens eerder doorgestuurd. Tot slot is er nog Jenna, een lief meisje dat in een rebbelerende tiener is veranderd nadat haar eigen foto’s de school rond gingen.

The cheerleaders – Kara Thomas

Er zijn geen cheerleaders meer in Sunnybrook. Twee van hen zijn omgekomen in een auto-ongeluk nadat ze tegen een boom zijn gereden op een regenachtige avond. Daarna begonnen de moorden. Twee andere cheerleaders zijn vermoord door hun buurman. De politie heeft de moordenaar neergeschoten, dus achter zijn motief zullen we nooit komen. Monica’s zus was de laatste cheerleader die doodging: zij pleegde zelfmoord. Hierna heeft Sunnybrook High het cheerleadingteam opgeheven. 5 jaar later willen ze deze meiden graag blijven herinneren, maar Monica wil alle gebeurtenissen het liefst vergeten. Dat wordt een stuk moeilijker wanner ze verborgen brieven en een oude telefoon vindt. Wat er 5 jaar geleden ook is gebeurd, het is nog niet voorbij.

Grown – Tiffany D. Jackson

Wanneer Korey Fields – een R&D zanger – Enchanted Jones ziet tijdens een auditie zet ze alles op alles om beroemd te worden. Totdat Enchanted wakker wordt met bloed aan haar handen en geen enkele herinnering van de avond ervoor. Wie heeft Korey Fields vermoord? Nog voordat het lijk werd gevonden veranderde Enchanted’s dromen in nachtmerries, nu lijkt ze er een te leven.

Pretty Little Liars – Sara Shepard

Hannah, Aria, Spencer, Emily en Allison zijn beste vriendinnen totdat Allison na een slaapfeestje plotseling verdwijnt. Jaren later worden de vier overgebleven meiden opeens gestalkt door een mysterieus persoon. Ze krijgen dreigbrieven van iemand genaamd “A” en dat gaat ze niet in de koude kleren zitten. Ze denken dat het Allison is die toch niet dood blijkt te zijn. Alle geheimen en leugens die ze hebben komen op tafel te liggen om achter de waarheid van Allisons verdwijning te komen.

They wish they were us – Jessica Goodman

Alles in de Gold Coast ziet eruit als perfectie. Drie jaar geleden is Jill erachter gekomen dat niets is wat het lijkt. Haar beste vriend werd toen vermoord door haar vriend. Hij lag een bekentenis af, de zaak werd gesloten en Jill probeerde verder te gaan met haar leven. Nu zit ze in haar laatste jaar en wil ze er het beste van maken. Ze is lid van een exclusieve niet-zo-geheime, geheime gemeenschap. Zij hebben de beste feestjes, hoogste cijfers en worden bewonderd door alle klasgenoten. Als ze berichtjes krijgt waarin wordt beweerd dat haar ex-vriend niet de dader blijkt te zijn, lijkt haar perfecte jaar toch niet zo perfect te worden. Ze is vastbesloten om achter de waarheid te komen.

Ace of spades – Faridah Abike-Imidide

Op Niveaus Private Academy kun je alles kopen met genoeg geld en nemen ze geen genoegen met iets minder dan perfectie. Tot nu. Aces, de anonieme sms’er, onthult de meest duistere geheimen van twee leerlingen. Devon is een getalenteerde musicus, maar hij kan zich niet meer concentreren nadat zijn privéfoto’s zijn bekeken door meer ogen dan bedoeld. Ciamaka is niet bang om te krijgen wat ze wil, maar snel genoeg weet iedereen welke prijs ze hiervoor moest betalen. Iemand is erop uit om ze allebei klein te krijgen en is voor niets of niemand te stoppen.

Zelfs als we zwijgen – Marieke Nijkamp

Voordat iedereen zijn eigen weg gaat komen vijf vrienden nog een keer samen in een verlaten hut midden in de bergen. Drie jaar geleden zijn ze begonnen aan een spel dat ze nu gaan afmaken. Ze hebben allemaal hun eigen geheimen. Sinds Finn op straat is aangevallen heeft hij vertrouwensproblemen, Maddy was goed op weg om topsporter te worden maar moest stoppen na een ongeluk, de familie van Carter verwacht meer dan hij waar kan maken, en Ever wil kosten wat het kost verder met het spel. Totdat het zich onverwacht tegen hen keert met een dodelijk einde als gevolg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.