Lezen met een beperkt budget

Veel boeken lezen kan best een dure hobby worden. Een (nieuw) boek kost al snel rond de €20,- en de meeste lezers zullen dit binnen een paar dagen uit hebben gelezen. Als je vier van deze boeken per maand leest, kost dat op jaarbasis bijna €1.000,-. De kosten stapelen zich dus al snel op. In dit artikel lees je zeven tips waarmee jij lekker kunt blijven lezen terwijl je de kosten hiervan kunt drukken.

1. Ebook, paperback of hardcover?

De bindwijze van het boek wat je koopt bepaald voor een groot deel de prijs. Hardcovers zijn meestal mooie en luxe boeken, soms zijn ze limited edition om ze nog specialer te maken. Daarmee zijn ze ook veruit het duurst. Als je op de aanschafprijs van nieuwe boeken wilt besparen, kun je dus beter voor paperbacks kiezen. Dan heb je alsnog een fysieke kopie, maar voor een voordeligere prijs. Bovendien zijn ze ook een stukje lichter wat veel lezers prettiger vinden vasthouden tijdens het lezen. Ebooks zijn het allergoedkoopst. Hiermee krijg je alleen een digitaal exemplaar wat natuurlijk productiekosten scheelt. Heb je maar een beperkt budget, dan kun je de hardcovers het beste laten staan en voor ebooks of paperbacks gaan.

2. Voordelige webshops

Lokale boekhandels hebben het dankzij de Coronacrisis erg zwaar. Al een tijdje gaat er een campagne rond waarin je wordt opgeroepen om je lokale boekhandel te steunen en daar je boek(en) te kopen. Voel je hier niet toe verplicht! Boeken zijn hier vaak net wat duurder dan wanneer je ze online koopt. Als je maar een beperkt budget hebt, kun je beter boeken aanschaffen bij voordeligere webshops. Denk hierbij niet alleen aan Bol.com en Amazon. Bookdepositiry, bijvoorbeeld, is een hele fijne Engelse webshop (met gratis verzending!) waarbij je heel voordelig Engelstalige boeken kunt aanschaffen. Ook nieuwe boeken kun je hier vaak met flinke korting kopen.

Lees je liever in het Nederlands? Neem dan eens een kijkje bij Boekenkraam. Bij deze webshop kun je voor een klein prijsje Nederlandstalige boeken kopen. Ze hebben vaak ook vele aanbiedingen en kortingsacties. Boekenkraam verkoopt voornamelijk ramsj-boeken (nieuwe boeken die door de uitgeverij zijn vrijgesteld van de vaste boekenprijs) en boeken die licht beschadigd zijn. Vaak is het zo mild, dat je de beschadiging niet eens kunt zien. Het loont dus zeker om even bij een paar webshops langs te gaan om te kijken waar je het boek dat je wilt aanschaffen voor de laagste prijs kunt kopen.

3. Koop boeken tweedehands

Je hoeft natuurlijk niet altijd je boeken vers van de pers te kopen. Als je het niet erg vindt om een boek met gebruikssporen te hebben, dan zijn tweedehands boeken een hele goede optie. Ook hiermee kun je flink wat geld besparen. Kijk dus gerust op Bol.com bij de tweedehands boeken of speur Marktplaats af voor een goed aanbod. Uiteraard kun je in een kringloopwinkel ook heel wat parels vinden. Zelfs op Instagram worden regelmatig boeken voor een lage prijs verkocht omdat lezers geen plek meer hebben in hun boekenkast.

4. Ruil je boeken

Heb je familie, vrienden of een buurvrouw die net zo dol zijn op lezen als jij? Organiseer dan een boekenruil! Laat hen een aantal boeken uit jouw kast uitzoeken terwijl jij boeken van hun mag lenen. Als je ze uit hebt gelezen krijg je ze uiteraard weer terug – of niet als je ze liever ruilt. Zo kun je heel veel boeken lezen zonder ook maar iets uit te hoeven geven. Bovendien hebben zij misschien wel aanraders die je anders nooit gelezen zou hebben.

5. Investeer in een e-reader

Om een e-reader te kopen moet je één keer wat dieper in je buidel tasten, maar daarna kun je ebooks aanschaffen die een stuk goedkoper zijn dan fysieke boeken. E-readers hoeven niet heel duur te zijn. Tegenwoordig zijn er veel budget opties op de markt te vinden waardoor je geen honderden euro’s kwijt bent. Het is even een investering, maar als je veel boeken leest zal je het er snel uithebben.

6. Neem een abonnement

Door een abonnement te nemen kun je maandelijks ook veel besparen. Bij de meeste bibliotheken in Nederland kun je voor een paar tientjes per jaar onbeperkt materiaal lenen. Het is zelfs mogelijk om ebooks en een e-reader lenen. Als je drie boeken per jaar leest, dan heb je dit bedrag er al uit. Het is dus zeker de moeite waard. Heb je een e-reader? Dan is een Kobo Plus- of Kindle-abonnement misschien wel iets voor jou. Een abonnement kost €9,99 per maand. Hiermee heb je onbeperkt toegang tot een ruim assortiment van boeken. Je kunt voor dat bedrag zoveel lezen als je wilt! Houd je van verrassingen? Dan is Bookchoice ook een leuk alternatief. Voor €3,99 per maand krijg je iedere maand acht boeken die je kunt lezen of luisteren.

7. Herlees (oude) boeken

Duik je eigen boekenkast eens in! Wellicht kun je hier een aantal titels uit trekken die je nog niet hebt gelezen. Deze kun je lezen voordat je nieuwe boeken aanschaft. Misschien kun je hiermee wel een lange tijd vooruit. Je kunt natuurlijk ook altijd boeken opnieuw lezen. Boeken die je met heel veel plezier hebt gelezen zou je nog eens kunnen lezen. Het kost je helemaal niets en je kunt weer opnieuw duiken in een verhaal wat je eerder zo enorm heeft geboeid. Of kies juist voor boeken waar je een aantal jaar geleden niet zo enthousiast over was. Nu ben je weer wat ouder en spreken ze je wellicht meer aan dan toen.

Heb jij nog tips om met een beperkt budget te kunnen lezen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.