Bloedstollende Boekentips: Vijf duistere boeken voor Halloween

Oktober is aangebroken en met de herfstregen en donkere avonden is dit de ideale periode om gezellig op de bank te kruipen, gehuld in een warme hoodie en dikke sokken. Deze maand is echter ook dé maand van Halloween, waarin we ons kunnen onderdompelen in pompoenen, spoken en griezelverhalen. Of het nu gaat om angstaanjagende horrorverhalen, enge mythen of mysterieuze thrillers, er zijn tal van boeken in het Nederlands geschreven of vertaald die je gegarandeerd de kriebels zullen bezorgen. Hier volgen vijf boeken om je deze maand lekker in de Halloween-stemming te brengen.

Hex door Thomas Olde Heuvelt

Hex – Thomas Olde Heuvelt

In het ogenschijnlijk idyllische Nederlandse dorpje Beek wordt de gemeenschap al eeuwenlang geterroriseerd door de aanwezigheid van een vrouwelijke geest genaamd Katherine, ook wel de Witte Vrouw genoemd. In de zeventiende eeuw werd Katherine op gruwelijke wijze gedood wegens hekserij, maar haar geest blijft ronddolen door het dorp. Wat deze vloek zo angstaanjagend maakt, is dat Katherine niet alleen in het verleden maar ook in het heden huiveringwekkende gevolgen heeft voor de dorpelingen. Ze verschijnt met haar macabere verschijning met dichtgenaaide ogen en mond op onverwachte momenten. Haar aanwezigheid brengt dood en verderf.

Het verhaal volgt diverse personages in het dorp, met name de burgemeester en zijn gezin, terwijl ze worstelen met de gevolgen van de vloek. Ze proberen een balans te vinden tussen het leven met de angst en het overleven in de schaduw van Katherine.

IT door Stephen King

Stephen King – It

Het boek volgt een groep kinderen, bekend als de Losers Club, die in de zomer van 1958 te maken krijgen met angstaanjagende en bovennatuurlijke gebeurtenissen in hun stad. Dit komt door een kwaadaardige, van vorm veranderende entiteit die vaak verschijnt als de angstaanjagende clown Pennywise. De entiteit voedt zich met angst en kinderen van Derry verdwijnen op mysterieuze wijze. Als kinderen beseffen ze dat alleen zij de kracht hebben om deze monsterlijke entiteit te bestrijden. Na een intensieve confrontatie met Pennywise, denken ze dat ze hem hebben verslagen.

Jaren later, in 1985, keren de nu volwassen leden van de Losers Club terug naar Derry wanneer de verschrikkingen weer beginnen. Ze moeten opnieuw de confrontatie aangaan met de angsten uit hun verleden en de vloek van IT doorbreken om hun stad en zichzelf te redden.

Het Kerkhof door Neil Gaimen

Het Kerkhof – Neil Gaiman

Dit boek is zeker niet de engste in dit rijtje, maar heeft wel een heerlijke sfeer die past bij de maand oktober. Een tragisch voorval vindt plaats waarbij de ouders van een peuter op brute wijze worden vermoord. Het jongentje ontsnapt aan de moordenaar en vindt zijn toevlucht in een nabijgelegen, verlaten kerkhof.

Daar wordt hij liefdevol opgevoed door de geesten van het kerkhof en krijgt hij de naam “Nobody” of Bod. Hij groeit op tussen de doden en leert de bijzondere vaardigheden en tradities van zijn ongebruikelijke opvoeders. Hij leert ook lessen over leven, liefde en dapperheid. Het verhaal volgt Bod terwijl hij opgroeit en zijn plaats zoekt tussen de levenden en de doden. Hij wordt geconfronteerd met uitdagingen en gevaren, waaronder de terugkeer van de man die zijn familie heeft vermoord. Met de hulp van zijn ongewone familie in het kerkhof en zijn vastberadenheid om rechtvaardigheid te zoeken, gaat Bod een onvergetelijk avontuur aan dat hem vormt tot wie hij werkelijk is.

Anna Dressed in Blood door Kendare Blake

Anna dressed in Blood – Kendare Blake

Het verhaal volgt Cas Lowood, een jonge geestenjager die van stad naar stad reist om wraak te nemen op gewelddadige en bovennatuurlijke geesten. Zijn nieuwste doelwit is Anna Korlov, bijgenaamd Anna Dressed in Blood. Anna is als jonge vrouw bruut vermoord. Haar geest dwaalt nu door haar oud, Victoriaanse huis, gekleed in het wit en doordrenkt met bloed.

Terwijl Cas Anna probeert te verdrijven, realiseert hij zich dat ze anders is dan de geesten die hij eerder heeft geconfronteerd. Anna is krachtiger en gevaarlijker, maar ze lijkt ook gevangen te zitten in een vloek. Terwijl Cas dieper graaft in het mysterie rond Anna, ontdekt hij onverwachte waarheden over haar verleden en het lot dat hen samenbrengt.

Geesten van Hill House door Shirley Jackson

De geesten van Hill House – Shirley Jackson

Eleanor Vance wordt uitgenodigd voor een onderzoek naar bovennatuurlijke gebeurtenissen in het beruchte Hill House. Het oude landhuis heeft een verontrustende reputatie. Het is een doolhof van vreemde hoeken, kronkelende gangen en duistere kamers, doordrenkt met een duistere en beklemmende atmosfeer. Eleanor, die een nogal een eenzaam leven heeft geleid, ziet deze uitnodiging als een kans om te ontsnappen aan haar benauwde bestaan. Ze voelt al snel een onverklaarbare connectie met het angstaanjagende huis. Naarmate het verhaal vordert, vervagen de grenzen tussen haar psyche en paranormale activiteiten. Vreemde geluiden en mysterieuze verschijningen voeren de spanning op. Het is een boek dat je op het puntje van je stoel houdt en je doet afvragen wat er echt is en wat niet in het mysterieuze Hill House.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.