De Hoofdzaken serie op een rijtje

De hoofdzakenserie

Elk jaar sinds 1990 is juli Disability Pride Month. Dit komt voort uit de wetgeving die in Amerika is aangenomen op 26 juli 1990. Deze wetgeving verbiedt discriminatie van mensen met een handicap, iets wat gelukkig nu al 31 jaar verboden is. Officieel gezien is de Disability Pride Day/Month geen nationaal erkende feestdag, maar in Amerika worden er veel parades gehouden en wordt er veel aandacht aan besteed. Net als de LGBTQIA+ Pride Month, vieren we de gehele maand juli ter ere van personen met een handicap.

Ook in de boekenwereld wordt er via Bookstagram aandacht besteed aan de Disability Pride Month. Zo zijn er heel veel goede boeken die over dit onderwerp bewustzijn creëren door personages in het boek of door de schrijver zijn of haar eigen ervaring. Vandaag is dan ook een geschikte dag om ‘de hoofdzakenserie’ een beetje extra in de spotlight te zetten. Beperkingen zijn er in veel verschillende vormen. De hoofdzakenserie is een boekenserie die gaat over verschillende ‘stoornissen’ uit de DSM-5. De boeken in de serie zijn geschreven door ervaringsdeskundigen en staan hieronder voor jou toegelicht.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps
Leven met Autisme

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit (het eerste boek in de hoofdzakenreeks) gaat over het leven van Bianca Toeps en je raadt het al, ondanks dat zij er niet zo uit ziet, is zij autistisch. Bianca vertelt met humor en zelfspot over hoe zij haar leven en haar diagnoseproces heeft ervaren en over waar zij tegen aanloopt in het dagelijkse leven. Gaandeweg verbreekt en bespreekt Toeps hiermee verschillende vooroordelen. Ondanks dat Toeps wel helemaal gek is op treinen, zijn de vooroordelen dat zij niet creatief of sociaal zou zijn niet bij haar van toepassing. Toeps geeft hierdoor een helder en open beeld van wat autisme voor haar is en betekent. Naast haar eigen ervaring pakt Toeps ook de DSM-5-criteria erbij (DSM-5: is een boek dat wordt gebruikt bij het stellen van onder andere de ASS-diagnose). Ze beschrijft de criteria met humor en levert waar nodig kritiek.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit is een aanrader voor iedereen die zelf autisme heeft, iemand in de omgeving heeft met autisme of graag meer wil weten over autisme om het beter te kunnen begrijpen.

Ik ben autastisch – Bianca Toeps en Esther Walraven

Naast het boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit is er nu ook een kinderversie, namelijk: Ik ben autastisch! Het boek wordt de kinderversie genoemd, maar het zit boordevol nieuwe verhalen, gebaseerd op de ervaringen van autistische kinderen. Het boek lezen als volwassene is dus ook zeker goed!

DRUKS – Francien Regelink
Leven met AD(H)D

DRUKS is het tweede boek in de hoofdzaken serie waarin Francien Regelink jou een duidelijk beeld schetst over wat AD(H)D precies inhoudt. Wat is AD(H)D eigenlijk? En wat klopt er van het zinnetje ‘alle dagen druk’ waar AD(H)D zo bekend om staat? Druk zijn is volgens Regelink zeker een onderdeel van de Attention Deficit Hyperactivity Disorder, maar dat is wel een héél eenzijdig beeld volgens Regelink. In DRUKS stelt Regelink dat beeld voor je bij. Ook in dit boek worden de voordelen, nadelen en de vooroordelen besproken: helpen pilletjes, of juist niet? Hoe zorg je dat je om kan gaan met alle prikkels? Regelink geeft met dit boek mooie tips om van jouw “beperkingen”, jouw kracht te maken.

Gevalletje borderline –Kathelijn Hulshof
Leven met borderline

 ‘Ik zit de hele dag in mijn hoofd, mijn brein is een soort filosofische fabriek zonder specialisatie, die nooit stopt met produceren’.

Het derde boek in de reeks gaat over borderline. Kathelijn Hulshof vertelt in dit boek bloedeerlijk en met humor over het hebben van een borderline persoonlijkheidsstoornis, over wat borderline emotioneel met je doet en over het ontstaan van een borderline stoornis, want wist jij dat al? Je wordt niet geboren met borderline, maar je ontwikkelt borderline meestal na je pubertijd. Hulshof gaat in op de diagnose, de verschillende therapieën die er zijn en wat voor een invloed een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft op je omgeving. Dit boek is dan ook een aanrader voor iedereen die (in)direct met borderline te maken heeft.

Naast mensen informeren hoopt Hulshof te bereiken dat borderline niet langer te pas en te onpas als scheldwoord wordt gebruikt, maar de stoornis eindelijk beter begrepen wordt.

 

COMING SOON
Een steekje los – Iris ter Haar
Leven met Angst

 ‘Adem in, twee drie, adem uit, twee drie vier. Herhaal ik als een mantra in mijn hoofd. Ik probeer mijn longen te vullen, maar de typische ziekenhuislucht lijkt steeds minder zuurstof te bevatten’.

&

Ga gewoon iets leuks doen – Aafke Romeijn
Leven met depressie

 Heb jij nog een mooi boek die deze Disability Pride Month wat meer aandacht mag krijgen? Laat het ons weten in de comments!

 

Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.