Belinda Bauer – Vaderskind

Summary
In het Engelse North Devon woont de tienjarige Ruby Trick. Ze heeft moeite met opgroeien, mede door pestkoppen die haar treiteren en de ruzies tussen haar ouders. Haar vader is haar grote held. Elke vrijdagavond verkleedt hij zich als cowboy en gaat hij op pad met zijn vrienden. Ruby wil later ook cowboy worden, net als haar vader. Als er op een dag een vrouw in de handen valt van een man die haar wil vermoorden, blijkt dit pas het begin. Even later vermoordt de man ook daadwerkelijk een jonge vrouw. Hij dwingt hen zich uit te kleden en hun moeder te bellen. Ruby en haar vader John gaan op zoek naar de moordenaar. Vaderskind schetst een bijzonder en mooi beeld van een opgroeiend kind en de liefde van een dochter voor haar vader. Het boek als thriller laat echter wat te wensen over. Er zijn halve verhaallijnen en het plot is dan ook alles behalve verrassend.
6

Cowboy

Vaderskind draait om Ruby. Ze is tien jaar en als ze later groot is wil ze niets liever dan cowboy worden. Van haar zakgeld koopt ze altijd een tijdschrift met de mooiste paarden en personen met cowboyhoeden. Haar vader John verloor onlangs zijn baan wat regelmatig tot grote spanningen leidt in huize Trick. Haar moeder moet voor het inkomen zorgen. Ze draait weekenddiensten en werkt regelmatig ’s nachts, terwijl Ruby’s vader elke vrijdagavond als cowboy verkleedt de straten op gaat. Ruby wil heel graag mee, maar daarvoor moet ze groter zijn.

Ruby wordt op school gepest vanwege haar rode haren en omdat ze te dik is volgens de pesters. Ze krijgt de opdracht om een dagboek bij te houden. Hierin schrijft ze alles wat ze op een dag meemaakt, wat haar juf versteld doet staan. De uitspraken die Ruby er op nahoudt zijn regelmatig vrouwonvriendelijk en met veel scheldwoorden. Ruby neemt de opmerkingen van haar grote voorbeeld over: haar vader.

Tegelijkertijd wordt de Engelse kust waaraan Ruby woont geteisterd door meerdere problemen. Door de hoge golven zakt haar dorpje Limeburn steeds verder in zee. Daarnaast is er sinds kort een moordenaar in de omgeving die jonge vrouwen bedreigt, hen verplicht zich uit te kleden en hun moeder te bellen voordat hij ze vermoord. Ruby en haar vader gaan als een soort buurtwacht op zoek naar de moordenaar. Maar dan komen de moorden steeds dichterbij..

Halve verhaallijnen

Qua schrijfstijl zou je het boek als sober kunnen bestempelen. Bauer gebruikt niet teveel opsmuk om het verhaal interessant te maken. Hierdoor is het makkelijk te volgen, maar daarnaast ook een beetje saai. De auteur houdt het tempo wel hoog door de korte hoofdstukken. Een flink minpunt is dat er veel verschillende personages geïntroduceerd worden waarvan de verhaallijnen niet worden uitgewerkt. Regelmatig eindigen hoofdstukken met nieuwe personen daarom abrupt, wat zonde is. De meerwaarde van deze personages is dan ook moeilijk in te schatten. Ditzelfde geldt eigenlijk voor de belangrijkere personen in het boek, naast Ruby. Ook hiervan weet je eigenlijk te weinig om het verhaal echt levendig te maken.

Hoofdpersonage maakt het boek

Het verhaal zou wellicht meer tot zijn recht komen in een roman dan in een thriller. De focus in het boek ligt echt op Ruby en alles wat zij meemaakt. Alle andere onderwerpen die oppervlakkig worden besproken vallen hierdoor eigenlijk in het niet. De ontwikkeling die het hoofdpersonage doormaakt is wel heel interessant en vormt de kern van het boek. Ruby groeit echt op door het boek heen en het verhaal vertelt dan ook over alles wat hierbij komt kijken. Met als belangrijkste uitgangspunt: voor jezelf denken en opkomen. Niet alles wat anderen zeggen klakkeloos overnemen, maar zelfstandig worden.

Weinig verrassingen

Doordat het boek ook deels vanuit Ruby’s perspectief is geschreven probeert de auteur de lezer wat langer in spanning te houden over de afloop. Maar het plot is helaas na een aantal bladzijden al wel duidelijk. Hoe het zich gaat ontwikkelen, daarvoor heb je gelukkig nog wel het einde nodig en dit zorgt er dan ook voor dat je door blijft lezen. Al doet het zeker wat af aan het feit dat je te maken hebt met een thriller. Ook alle details rondom de moorden voelen willekeurig en daarom onnodig.

Belinda Bauer

Foto Belinda BauerDe auteur van Vaderskind is Belinda Bauer. Ze werd geboren in Engeland, maar groeide ook op in Zuid-Afrika. Voordat ze auteur werd werkte ze als rechtbankverslaggever in Cardiff, Wales. Ook werkte ze als journalist en scenarioschrijver. Als schrijver maakte ze inmiddels tien literaire thrillers, waarvan Exit de voorlaatste was. Voor haar thrillers kreeg zij al verschillende grote prijzen toebedeeld, waaronder de CWA Gold Dagger, de Threakson’s Old Peculier Crime Novel of the Year Award en de CWA Dagger in the Library, voor al haar uitgebrachte boeken. Bauer wordt daarom ook wel gezien als een van de grootste Britse thrillerauteurs van dit moment.

 

Vaderskind
Vaderskind
Score 0.0 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Denise is sinds haar vroegere werk in een cinema meerdere keren per maand in de bioscoop te vinden. Daarnaast leest ze aardig wat boeken, waar ze vervolgens graag haar mening over geeft. Tegenwoordig probeert ze ook steeds meer games uit.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.