Boeken top 50 van 2018

De afgelopen maand hebben jullie als lezers de mogelijkheid gekregen om te stemmen op jullie favoriete boeken van 2018. Inmiddels is het nieuwe jaar ingegaan en dat betekent dat de stemmen zijn geteld en de Boeken Top 50 bekend is. Benieuwd hoe de lijst eruit ziet? Lees dan snel verder!

1. Karin Slaughter – Gespleten

Dat Karin Slaughter een succesvol schrijfster is, bewijst zij wederom met haar laatste titel, Gespleten. Dit boek heeft glansrijk de eerste positie bemachtigd in deze top 50 met maar liefst 6,9% van de stemmen, en terecht. Tot nu toe heeft deze meest recente titel lovende kritieken gekregen, en ook in onze recensie kreeg het boek een 8.

Met Gespleten heeft Slaughter weer knap werk afgeleverd. Andy Coopers leven staat volledig op zijn kop als haar moeder een schutter in een restaurant doodt. Is haar moeder wel wie ze denkt dat ze is? Hoe kon haar brave, lieve moeder zomaar iemand de keel doorsnijden? Een must-read voor thrillerfans, die zeker in de vakantiekoffer thuishoort!

2. Hendrik Groen – Leven en laten leven

Op de tweede plek staat het derde boek van Hendrik Groen (het pseudoniem van Peter de Smet), Leven en laten leven. Met 4,7% van de stemmen heeft dit boek een prachtige plek veroverd in deze top 50 lijst.

In tegenstelling tot zijn eerste twee boeken, die de dagboeken van Hendrik Groen beslaan, is Leven en laten leven een op zichzelf staande roman. Niettemin is de herkenbare stijl van Hendrik Groen hierin terug te vinden: dezelfde humor, dezelfde kijk op de wereld die op eenvoudige wijze wordt geschreven maar toch enige diepgang heeft, en ook dit boek heeft enigszins een dagboek-stijl, maar dan van Arthur Ophof en zijn vrouw Afra.

3. J.R.R. Tolkien – Sprookjes & Vertellingen

Tolkien heeft met 4.4% van de stemmen de derde plek bemachtigd in onze boeken top 50. In de recensie kreeg het boek een 5, maar het publiek kijkt hier blijkbaar anders tegenaan.

Sprookjes & Vertellingen van J.R.R. Tolkien is een samengestelde bundel met, de naam zegt het al, sprookjes en vertellingen. Deze sprookjes en vertellingen zijn al eens eerder gepubliceerd maar nog nooit samen. Het boek bevat liedjes over Tom Bombadil, sprookjes over het hondje Rover, over schilder Klein, over de smid van Groot Wolding en over boer Gillies en een essay van Tolkien over sprookjesverhalen. Deze samengestelde werken zorgen voor veel afwisseling en blijkbaar is dat, in combinatie met de trouwe lezers van Tolkien, de doorslaggevende factor geweest waardoor het boek op de derde plek is beland.

Afbeeldingsresultaat voor sprookjes en vertellingen tolkien

4. M.J. Arlidge – Klein klein kleutertje

Fans van de Helen Grace-reeks konden dit jaar hun hart ophalen, want er verschenen twee nieuwe delen. Op plekje nummer vier vinden we Klein Klein Kleutertje met 3.9% van de stemmen. Deze bloedstollende misdaadthriller is heel moeilijk om weg te leggen en heel makkelijk om in een ruk uit te lezen.

Helen Grace, een van Southamptons beste rechercheurs, rijdt op haar motor over een afgelegen weg door een rustig gebied als ze een gewonde vrouw ziet. Het lijkt een verkeersongeval, maar al snel ziet ze dat het een gewelddadige moordaanslag is. Niet veel later speelt zich een tragedie af in de stad en Helen Grace moet flink aan de bak, al heeft ze nog wat moeite om scherp te blijven door de loodzware gebeurtenissen die ze kort geleden heeft doorgemaakt. Kan ze de meedogenloze aanvaller stoppen voordat er meer slachtoffers vallen?

5. Suzanne Vermeer – Ijskoud

Op de vijfde plek met 3.6% van de stemmen is het nieuwste boek van Suzanne Vermeer geëindigd. Hoewel Suzanne Vermeer al bijna dertig titels heeft geschreven neemt haar populariteit nog steeds niet af, want ook met deze titel heeft ze weer een spannend boek neergezet.

Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot zich in een verdwijningszaak, in een ultieme poging deze alsnog op te lossen. De toen zestienjarige Johanna van Vliet verdween op nieuwjaarsnacht van 1993 ineens spoorloos, terwijl er geen enkele getuige is die er iets vanaf weet. Haar moeder ging er toen bijna aan onderdoor, dus wanneer de coldcase-inspecteur de familie inlicht dat hij de zaak opnieuw onder de loep neemt, staan zij niet te springen. Alleen Johanna’s nichtje Olivia is geïntrigeerd en start haar eigen onderzoek, met alle gevolgen van dien…

6. David Baldacci – De lange weg naar genade

Met 3.3% van de stemmen wist David Baldacci net als voorgaande jaren weer een plekje in de top 10 te veroveren van onze boeken top 50. Dit keer doet hij dat met het boek De lange weg naar genade waarin special agent Atlee Pine de hoofdrol speelt.

Atlee’s hulp wordt ingeroepen als er een dode muilezel in de Grand Canyon gevonden wordt. Een dode muilezel, bijzonder, maar niet direct gevaarlijk zou je zeggen. Tegelijkertijd is er echter ook iemand vermist geraakt en blijkt dat de directeur van de nationale veiligheidsdienst erg geïnteresseerd is in deze muilezel. Dan moet er toch misschien wel meer aan de hand zijn? Atlee is vastbesloten om dit tot op de bodem uit te zoeken, ondanks dat al snel duidelijk wordt dat dit haar haar baan en misschien wel haar leven kan kosten.

6. John Grisham – Het oordeel

John Grisham staat tot nu toe elk jaar in de boeken top 50, en ook dit jaar is geen uitzondering. Met 3,3% van de stemmen staat zijn nieuwste boek Het oordeel op de gedeelde zesde plek met David Baldacci.

Het oordeel biedt een inkijkje in de kant van de Tweede Wereldoorlog waar we in Nederland een stuk minder vanaf weten: de verdediging van de Verenigde Staten van Amerika op de Filipijnen, en hoe zij daar overrompeld werden door de Japanners. Grisham maakt naast zijn standaardthema van justitie een grote uitstap naar het thema oorlog en krijgsgevangenschap. Dit alles omschrijft hij erg realistisch; hij laat feit en fictie naadloos in elkaar overlopen, waardoor je als lezer sterk verbonden raakt met het hoofdpersonage.

8. Lucinda Riley – De zeven zussen 1 – De zeven zussen

Lucinda Riley verovert met haar boeken over de zeven zussen zo langzamerhand de wereld en met 3.1% van de stemmen heeft ze ook een mooie achtste plek in deze top 50 weten te behalen.

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de glamour van de jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen? De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

9. M.J. Arlidge – Wie niet weg is

De Helen Grace-reeks is erg populair en het is dan ook niet gek dat er niet één, maar twee delen van deze boeken serie in de top 10 staan. De beste man pent lekker door, dus ook in dit nieuwe jaar kunnen we in ieder geval een, maar misschien zelfs wel twee niet boeken verwachten. Met 2,8% van de stemmen staat Wie niet weg is op de vierde plaats.

De onrust in vrouwengevangenis Holloway is groot na de moord op een van de gevangenen. Het levenloze lichaam is gruwelijk verminkt en de geschrokken medebewoners hebben zo het gevoel dat het niet bij één moord blijft. Zou nieuwkomer Helen Grace, één van de beste rechercheurs van Southampton, er iets mee te maken hebben? Zij is in afwachting van haar rechtszaak achter de tralies gezet. Helen vreest voor haar leven en is vastbesloten om op een of andere manier haar onschuld te bewijzen. Er loopt een moordenaar rond in de gevangenis en ze moet hem vinden, voordat ze het volgende slachtoffer wordt.

10. Michelle Obama – Mijn verhaal

Michelle Obama is een inspirerende vrouw, en dat reflecteert ook in deze top 50. Met 2,5% van de stemmen staat zij op de tiende plek met haar boek Mijn verhaal.

In Mijn verhaal biedt Michelle Obama een unieke inkijk in haar leven: van haar jeugd in de South Side van Chicago, naar haar relatie en bewondering voor Barack Obama, tot het moederschap en haar werk voor de gelijke kansen en rechten van vrouwen. Over al deze onderwerpen en meer is zij erg openhartig en spreekt zij met humor en eerlijkheid.

11. Samuel Bjørk – De jongen in de sneeuw


12. Jeroen Windmeijer – Het Pilgrim Fathers complot


13. Stephen Fry – Mythos


14. Haruki Murakami – De moord op commendatore – deel 1


15. Haruki Murakami – De moord op commendatore – Deel 2


16. Nora Roberts – Het begin


17. Paulien Cornelisse – Taal voor de leuk


18. C.J. Daugherty – De echomoorden


19. Lars Kepler – Joona Linna – Lazarus 7


20. Mark Manson – De edele kunst van not giving a fuck


21. Soraya Vink – Persona


22. Bjørn Bull-Hansen – De viking


23. Bo Svernström – Wie zint op wraak


24. Douglas Adams – The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy


25. Lisa Maxwell – De Laatste Magiër


26. Peter Oostelbos – De kracht van depressie


27. Robert Bryndza – De stalker in de nacht


28. Rosella Postorino – De voorproefster van Hitler


29. Sarah J. Maas – Toren van de dageraad


30. Agustín Martínez – Meisjes vermist


31. Armando Lucas Correa – Het Duitse meisje


32. C.J. Tudor – De Krijtman


33. Mariette Lindstein – De sekte herrijst


34. Nathalie Pagie – Rio Grande


35. Steve Cavanagh – De Getuige


36. Chris Whitaker – Alle slechte meisjes


37. Colleen Oakley – Ik kan je bijna aanraken


38. Emily Gunnis – Het meisje in de brief


39. Hank Green – Een zeer opmerkelijk verschijnsel


40. Julie Kagawa – Schaduw van de vos


41. Mariette Lindstein – Kinderen van de sekte


42. Mirko Zilahy – De mythe van de dood


43. Alice Fokkelman – Ik ken je nog


44. Beklemming – Franck Thilliez


45. Chris McGeorge – Tik Tak


46. Claudia Gray – Zwartkunst


47. David Hewson- De Vaticaanmoorden


48. Douglas Adams – The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Omnibus 2


49. Hideo Yokoyama – Japan airlines 123


50. Jo Spain – Ik beken

Geschreven door
Welkom op Play Watch Read!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.