Bridgerton, is het te laat om nog deel te nemen aan de hype?

Het kan je haast niet ontgaan zijn, de Bridgerton hype. Na twee seizoenen op Netflix, verscheen er vorige maand ook een spin-off. De Bridgertonserie is gebaseerd op de boeken van schrijfster Julia Quinn en ook die gaan als warme broodjes over de toonbank sinds het succes op Netflix. Is het te laat om nog aan de hype deel te nemen? Of zit jij nog te twijfelen of het iets voor jou is? Lees dan gauw verder.

Waar gaat het eigenlijk over?

In een notendop draait het allemaal om de vooraanstaande familie Bridgerton, of eigenlijk om de acht kinderen. Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory en Hyacinth treden een voor een toe tot de volwassen elite en daarbij hoort natuurlijk het vinden van de juiste huwelijkspartner. Er wordt gefocust op het societyseizoen van Londen tijdens het Regency-tijdperk (1811-1820). Elk seizoen/boek draait om een van deze kinderen, te beginnen met dochter Daphne.

Is Bridgerton iets voor jou?

Tja, een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Hou je van kostuums, romantiek, een beetje drama, een snufje mysterie en toch ook nog regelmatig humor? Dan zal je Bridgerton waarschijnlijk wel waarderen. Het doet ergens denken aan een moderne versie van Pride and Prejudice met een Amerikaanse kijk op de Britse society aan het begin van de negentiende eeuw. Het weet op een frisse manier de kostuumdrama’s terug te brengen en aantrekkelijk te maken voor een nieuwe generatie. Verder vind je Bridgerton waarschijnlijk leuk als je een fan bent van series als Downton Abbey, Outlander en Gossip Girl of van de boeken van Jane Austen.

De boeken of de serie?

Lees je alleen maar boeken of kijk je juist alleen graag series, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Het wordt wat lastiger als je beide leuk vindt. Kies je dan voor boeken, de serie of beiden? Dat laatste zorgt nog wel eens voor teleurstellingen, meestal omdat de boeken veel beter zijn dan de film of serie die ervan gemaakt wordt. Dat valt in het geval van Bridgerton echter wel mee. Als je wel bang bent dat de boeken veel beter zijn, begin dan vooral met het kijken van de serie voor je het boek oppakt. Het verhaal is redelijk voorspelbaar, dus bang voor spoilers hoef je haast niet te zijn. Iedereen snapt wel vrij snel wie op wie verliefd wordt en dat het even mis dreigt te gaan, maar uiteindelijk toch nog goedkomt. Je kan ook nog proberen om het paralel te houden natuurlijk. Dat is echter vaak geen goed idee omdat verschillen je dan extra opvallen en dat pakt negen van de tien keer verkeerd uit. Los van elkaar zijn zowel de serie als de boeken gewoon goed en de moeite waard.

De Hype

Hoe komt het eigenlijk dat juist deze serie zo populair geworden is? Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met een stukje perfecte timing. Het eerste seizoen verscheen precies toen de coronaverveling begon toe te slaan. Een stukje marketing en vooral ook de kwaliteit van de serie deed de rest. En ja, het mag dan gaan om een cliché kostuumdrama, maar Bridgerton springt eruit door de kwaliteit. De cast in de serie is voortreffelijk gescout, de kostuums zijn prachtig en de scènes boeiend. Het is grappig, emotioneel, romantisch en meeslepend. De mysterieuze Lady Whistledown is een perfecte toevoeging van Julia Quinn en weet het verhaal nog net iets boeiender te maken. Bridgerton zorgt ervoor dat je echt even weg kan dromen, en wie wil dat nou niet?

Is het te laat om nog te hypen?

Nee, dat zeker niet. Als je kiest voor de boeken dan kan je lekker doorlezen, want ze zijn allemaal al geschreven. De reeks telt acht boeken over de familie Bridgerton en nog een spin-off over de koningin. Hou er wel rekening mee dat als je alle boeken direct achter elkaar leest het al snel kan gaan voelen als meer van het zelfde. Voor wat betreft de Netflix-serie zijn er inmiddels twee seizoenen te bekijken en verscheen onlangs ook de spin-off Queen Charlotte: A Bridgerton Story. Deze laatste voelt iets emotioneler dan de originele serie, maar is daarmee zeker niet minder. Seizoen drie en vier zijn al aangekondigd, maar laten helaas nog even op zich wachten.

Bridgerton 1 - De ongetrouwde hertog
Bridgerton 1 - De ongetrouwde hertog
Deel 1 van de Familie Bridgerton-serie
Score 4.4 van 5 sterren.
€9,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.