C.J. Tudor – De Dwaling

Summary
Rode vlekken in een wit landschap. Winterse taferelen vermengd met bloed. Moord en doodslag. Onbekenden in drie groepen zitten vast in een situatie waaruit zij niet kunnen ontsnappen. De boek krijgt een extra dimensie door hetgeen waar het allemaal om draait, maar waarvoor je het moet lezen. Maar ook door de verhaallijnen die tegen het einde naadloos in elkaar overlopen. Met De Dwaling doet Tudor wat anders dan zij in de boeken hiervoor deed. Liefhebbers van The Last of Us kunnen hun hart ophalen bij deze nieuwe thriller, sciencefiction of is het de toekomst? Het is in ieder geval niet alledaags.
7.5

Drie perspectieven

In De Dwaling komt Hannah met een groep medestudenten in een sneeuwstorm terecht terwijl zij in een bus onderweg is naar een geheime locatie. Meg zit om voor haar onduidelijke redenen vast in een kabellift meters boven de sneeuw en ze kan niet ontsnappen. Carter werkt op een geheime locatie genaamd Het Tehuis in een afgelegen gebied. Hier blijkt de reden waarvoor ze op de plek zijn, niet het enige gevaar..

De duivel was vroeger een engel (p. 363)

Niemand komt hen redden, omdat alle inwoners op de vlucht zijn of slachtoffer zijn geworden van iets waar de groepen naar onderweg waren. En daarnaast is er in een van de groepen ook nog een moordenaar aanwezig.

Heftige details

Tudor is er niet vies van om in heftige gebeurtenissen in het boek, de lezer hier echt in mee te nemen en het te doen lijken alsof zij dicht bij staan. Bijvoorbeeld wanneer een van de inzittenden van de bus zwanger is en moet bevallen om de baby te redden. In geuren en kleuren schrijft de auteur op hoe er in de buik van de jonge vrouw wordt gesneden.

‘Ik ben er bijna,’ zei Hannah, terwijl ze een nieuwe golf van duizeligheid en misselijkheid moest onderdrukken. Ze drukte het mes in de baarmoeder. Drie lagen. (p. 235)

Daarnaast vallen er in het boek heel veel doden. Anders dan in een whodunnit of een verhaal op zoek naar een seriemoordenaar, gaat het in deze thriller om overleven en alles wat daarbij komt kijken. Soms lijkt al het gemoord misschien een beetje onnodig. Maar je zou toch alles doen om te overleven?

Voor jongeren?

In het boek komen alleen maar jongeren voor en ook de stijl die de auteur hanteert is voor jongeren. Er komen onderwerpen aan bod waar de jeugd mee worstelt, zoals zwangerschap terwijl je hier nog te jong voor bent, halsoverkop verliefd worden en je hier compleet in verliezen.

Soms geeft het leven ons citroenen, soms diarree (p. 149)

Ook het taalgebruik is simpel en veel in woorden die jongeren zouden gebruiken. Dit alles kan er wellicht voor zorgen dat een wat oudere lezer de aandacht verliest.

Specifieke locatie, specifieke verhaallijn

Aan de andere kant zorgt de opbouw van het boek ervoor dat het overzichtelijk is. Je hebt te maken met drie verschillende verhaallijnen, maar het is niet zo dat de lezer per hoofdstuk niet weet in welke situatie het zit.

Nu zijn we allemaal klootzakken (p. 173)

Dit heeft ermee te maken dat elke verhaallijnen haar eigen hoofdpersonage heeft wiens naam boven de hoofdstukken staat, maar ook omdat de locatie in elke scène eigenlijk heel duidelijk naar voren komt. Er gebeuren dingen die specifiek zijn voor een bus of een kabellift. De hoofdstukken zijn ook kort, wat helpt.

Sciencefiction

Met De Dwaling doet Tudor wat anders dan zij in de boeken hiervoor deed. Er is meer sprake van een sciencefictionelement aan het verhaal. Iets wat doet lijken op de razend populaire serie The Last of Us of doet denken aan de recente coronacrisis. Het verhaal zit sterk in elkaar en is bij vlagen zeer spannend. Maar je moet er wel van houden. Het is geen alledaagse thriller.

De Krijtman

C.J. Tudor

C.J. Tudor

Ze debuteerde in 2018 met De Krijtman, een fascinerende thriller over een trauma uit de jeugd van de twaalfjarige Eddy dat hij opnieuw beleeft wanneer hij een envelop met krijtjes en een stokmannetje thuisgestuurd krijgt, waarvan de tekeningen naar het lichaam van een meisje leiden. C.J. Tudor raakte hiervoor geïnspireerd door haar dochtertje die met stoepkrijt mannetjes op de oprit voor haar huis krijtte, die er in het donker angstaanjagend uitzagen. De vertaalrechten van haar debuut zijn in ongeveer 40 landen verkocht.

Als je van mijn werk houdt, dan vind je dit geweldig – Stephen King

Naast schrijven was Tudor voorheen presentatrice voor een Britse televisiezender waardoor zij grote namen als Emma Thompson en Robin Williams mocht interviewen. Ze werd geboren in Salisbury en groeide op in Nottingham. Stopte met school en ging aan het werk van winkelmedewerker tot junior-verslaggever. Inmiddels schreef ze naast De Dwaling en De Krijtman verscheidende andere thrillers waaronder Brandende Meisjes. Stephen King is een van haar bekendste fans.

Van De Dwaling zouden televisierechten zijn verkocht. Dus wellicht dat het verhaal over Hannah, Meg en Carter binnenkort in de vorm van een serie te zien is.

De dwaling
De dwaling
Score 3.0 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Written by
Denise is sinds haar vroegere werk in een cinema meerdere keren per maand in de bioscoop te vinden. Daarnaast leest ze aardig wat boeken, waar ze vervolgens graag haar mening over geeft. Tegenwoordig probeert ze ook steeds meer games uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.