Camilla Grebe – Iedereen liegt

Samenvatting
In Iedereen liegt wordt een twintig jaar oude zaak weer tot leven gewekt en niets blijkt te zijn wat gedacht werd. Het zit vol met grote en kleine leugens uit verschillende perspectieven. Waardoor het concept 'waarheid' steeds subjectiever en ongrijpbaarder wordt. Iedereen liegt is een fantastisch en spannend verhaal met veel onverwachte wendingen in de zoektocht naar antwoorden. Een boek om in een ruk uit te lezen, tot in de kleine uurtjes.
9.5

We liegen om onszelf en degenen van wie we houden te beschermen. We liegen uit luiheid, omdat de leugen gemakkelijker is dan de waarheid. We liegen omdat, zoals iemand zei: ‘Een leugen kan half rond de wereld reizen, terwijl de waarheid haar schoenen aantrekt’. Iedereen liegt, dus kun je iemand 100% vertrouwen?

Het is zaterdag 16 december 2000 als het boek Iedereen liegt begint. Dat is wanneer Maria’s leven voor altijd verandert. Wanneer zij en haar familie in een draaimolen van leugens en kwaadaardige, plotselinge dood worden geworpen.

Maria is op meidenweekend als het nieuws haar bereikt dat haar bonusdochter Yasmin vermist is. Yasmin zou zelfmoord hebben gepleegd; haar laarzen en een afscheidsbrief worden op een klif gevonden. Daarnaast heeft een getuige iets in zee zien vallen. Maar al snel wordt Yasmins vader Samir, Maria’s echtgenoot, ervan verdacht zijn dochter te hebben vermoord. In eerste instantie is Maria radeloos en ervan overtuigd dat Samir onschuldig is, maar na verloop van tijd begint ze te twijfelen. Dan vindt er een brute moord plaats die een einde maakt aan alles.

Twintig jaar later worden de overblijfselen gevonden van wat de vermiste Yasmin lijkt te zijn en wordt het onderzoek heropend. Dan maak je kennis met de scherpe politieman Gunnar Wijk, die twintig jaar geleden al aan het hoofd van de zaak stond.

Is het niet bizar dat één gebeurtenis, één moment, met chirurgische precisie je leven in tweeën kan snijden, verminken en voor altijd nu van toen kan scheiden?

Een halve waarheid is een hele leugen

Iedereen liegt is een verhaal vol leugens en twijfel, zoals de titel suggereert. Het is een verhaal waarin je mensen ontmoet die geheimen verbergen. Het kan zijn dat ze iemand of zichzelf willen beschermen. Alles is zo ingenieus gestructureerd en spannend beschreven. Je zal constant in beslag genomen worden en genieten van het lezen van Iedereen liegt, van de eerste tot de laatste pagina.

De kracht van Iedereen liegt zit hem in het feit dat gewone mensen hun plek in het verhaal mogen nemen en dat hun verhalen belangrijk zijn. De personages zijn zorgvuldig gebeiteld en goed beschreven. Je zal je zowel geïrriteerd als ontroerd voelen door de personages en hun acties die schommelen tussen logisch en onlogisch. Dit omwille van de liefde en omwille van henzelf. De vraag is, hoe zou je zelf hebben gereageerd of gehandeld?

Het boek Iedereen liegt is ook waanzinnig spannend. Het concept ‘waarheid’ wordt steeds subjectiever en ongrijpbaarder. Als je aan het lezen bent, wil je dat het boek nooit eindigt. Maar dat doet het, en alle verspreide informatie en vraagtekens, worden uiteindelijk slim met elkaar verbonden.

Andere kijk

Iedereen liegt is een thriller van het beste soort. Een familiedrama met weinig personages en een strak opgebouwde spanning. Het boek bestaat uit verschillende vertellers, die hun kijk op de gebeurtenissen geven. Dit zorgt voor verschillende perspectieven, waarin je achter leugens en geheimen kan komen. Het verhaal zit vol met grote en kleine leugens. Iedereen liegt, maar waarom? Wie is te vertrouwen? Waar ligt de waarheid? En wat heeft eigenlijk de voorkeur: een goede leugen of een slechte waarheid? Haarscherp en goed geschreven door Camilla Grebe.

Kippenvel kroop langs mijn ruggengraat omhoog toen ik besefte wat ze zei, wat ze éígenlijk zei, tussen de regels van het zakelijke relaas door.

(On)gelezen

Iedereen liegt is het vijfde deel in Grebes serie Peter Lindgren/Hanne Lagerlind. De eerste vier delen zijn: De minnaresDagboek van mijn verdwijningIn slaap gevangen en De schimmenjager. Het is een op zichzelf staande serie en je hoeft de voorgaande delen helemaal niet gelezen te hebben om bij te blijven, maar er zijn raakpunten en terugkerende personages. En niet onbelangrijk, alle boeken zijn echt goed, dus als je ze nog niet hebt gelezen, zou je dat zeker moeten doen.

Tussen de regels

Camilla Grebe heeft al laten zien dat ze de ongekroonde koningin van perspectiefverschuivingen is en dit boek houdt goed stand in vergelijking met eerdere successen als Dagboek van mijn verdwijning en In slaap gevangen. Veel van de spanning zit in het onuitgesprokene, in de discrepantie tussen de verschillende versies en de ongelooflijke gevoeligheid die Grebe keer op keer aan de dag legt als het gaat om het in beeld brengen van mensen en maatschappelijke fenomenen. Een verhaal schrijven dat zich in veel opzichten tussen de regels afspeelt in plaats van in de daadwerkelijke actie, en erin slagen dit te doen met een zekere toon waardoor elke komma zwaar aanvoelt, is een kunst die maar weinig schrijvers beheersen.

Camilla Grebe - Iedereen liegt

Kleine uurtjes

Iedereen liegt is een serieus ontroerend familiedrama. De kracht van Iedereen liegt zit hem in het feit dat gewone mensen hun verhaal mogen vertellen. Hierdoor krijg je het verhaal in verschillende perspectieven te lezen. Het concept ‘waarheid’ wordt steeds subjectiever en ongrijpbaarder. Veel van de spanning zit in het onuitgesprokene, in de discrepantie tussen de verschillende versies en de ongelooflijke gevoeligheid van het verhaal. Taal, karakters, verhalen vertellen, spanning – alles is op het hoogste niveau. Een boek om languit te lezen, in één keer, tot in de kleine uurtjes.

Iedereen liegt
Iedereen liegt
Score 5.0 van 5 sterren.
€13,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.