Carol Drinkwater – Een daad van liefde

Summary
Frankrijk 1943, Sara en haar ouders zijn aangekomen in een prachtig dorp. Na hun ballingschap in Polen als Joden, voelt dit als een veilige plek aan. De gemeenschap lijkt hen te verwelkomen. Sara is zestien, verlegen en op haar hoede, maar een goed waarneemster. Zo vallen haar details op over de bewoners en haar toenemende aantrekkingskracht voor Alain. Daarnaast ontdekt ze een mysterieus huis meer over de mysterieuze eigenaren en over zichzelf. Carol kent en houdt duidelijk van het gebied waarin het verhaal zich afspeelt. Denk aan de omschrijvingen van de bloemen en planten in de omgeving. Een daad van liefde heeft een patroon van het onverwachte en het plot is goed uitgewerkt.
8

Wanneer Sara en haar ouders in 1943 als vluchtelingen in Frankrijk aankomen, kunnen ze hun ogen niet geloven. Vooral na hun ballingschap uit Polen als joden. Een mooi, zij het verlaten huis, in een prachtig dorp. Een gemeenschap die hen lijkt te verwelkomen en een veilige plek na hun beproevingen. Sara is zestien. In sommige opzichten verlegen en op haar hoede, maar wanhopig op zoek naar vrienden, naar normaliteit. De ontdekking van wat er echt aan de hand is in het dorp, en de keuzes die ze moet maken, geeft een echte impuls aan Een daad van liefde dat lyrisch en eerlijk is, over Sara’s leven.

Boek: Een daad van liefde

Leven in Frankrijk

Een daad van liefde is een subtiele kijk op de ‘realiteit’ van het leven in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowel voor vluchtelingen als voor mensen met diepe banden met de gemeenschap en het land. Carol kent en houdt duidelijk van het gebied waarin het verhaal zich afspeelt. Zo zijn de beschrijvingen van de bloemen, planten en het landschap die door deze roman heen lopen uitgebreid. Het is ook uitstekend met betrekking tot de karakters, vooral dat van Sara. Die aanvankelijk aarzelt over een geheel nieuwe manier van leven, maar zich vervolgens inzet voor de mensen om haar heen en de gevaren die ze lopen. Niet dat de auteur alleen het hoofdpersonage beschrijft. Zelfs de minder belangrijke personages die voorbestemd zijn om slechts kort in het verhaal te verschijnen, hebben veelzeggende details.

De creatie van een meisje dat aanvankelijk zenuwachtig is voor de mensen om haar heen, maar in feite een groot onderscheidingsvermogen heeft over mensen en wat hen motiveert, is de grote prestatie van deze roman. Vooral omdat blijkt dat ze snel moet uitzoeken wie ze kan vertrouwen. Haar relatie met haar ouders is ontroerend en waarheidsgetrouw, zoals haar geliefde vader adviseert haar vrijheid te geven.

Aangezien we niet weten hoeveel zomers ze nog zal hebben

Een boek dat zich in deze omstandigheden afspeelt, kan deprimerend zijn of erger. Een daad van liefde is dat niet. Het ademt hoop en liefde, is in veel opzichten subtiel, onverwacht en heeft een goed tempo.

Waarnemen

Sara kan misschien het best worden samengevat in haar eigen woorden:

Ik had een miljoen vragen

Terwijl ze het verhaal van de mensen in het dorp vertelt met het scherpe oog van een nieuwe waarnemer. Ze merkt de details op, zoals de vriendelijke winkelierster, de wasvrouw in haar verschillende gedaanten, de dubbelhartigheid van een jonge vrouw die altijd meer opwinding wil dan veiligheid en haar toenemende aantrekkingskracht op bepaalde mensen. Vooral Alain, zal levens veranderende gevolgen hebben. Terwijl haar bezorgdheid voor de kinderen voor wie ze wordt gevraagd te zorgen, terwijl hun moeder onwel is, langdurige gevolgen zal hebben. Ze ontdekt een mysterieus huis en in de eenzaamheid van een geheime plek ontdekt ze veel over de mysterieuze eigenaren en over zichzelf.

Patroon

Een daad van liefde heeft een patroon van het onverwachte. Het plot is goed uitgewerkt. Dat is te merken aan de schaduwen van enorme krachten die dreigen. Terwijl de mensen, de bloemen en de omgeving doorgaan met het uitwerken van hun patronen. Sara heeft in veel opzichten een heerlijke zomer, maar gevaar is altijd aanwezig. Zelfs als ze een paar zalige uurtjes vergeet. Je kan echt genieten van Een daad van liefde vanwege de eerlijkheid, de bereidheid om moeilijke onderwerpen aan te pakken en toch ook de duidelijke impuls van Sara’s intelligente geest. Een daad van liefde is aan te raden als een roman dat zich afspeelt in een tijd en omstandigheden waar veel over is geschreven, maar die zo goed is geschreven met de kleine details dat het nieuw en spontaan lijkt bij deze ervaren schrijver.

Mocht je op zoek zijn naar andere goede boeken over de Tweede Wereldoorlog, check dan bijvoorbeeld: De postbezorgster van Parijs, De man zonder gezicht of Het schuilhuis.

Een daad van liefde
Een daad van liefde
Score 0.0 van 5 sterren.
€9,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.