Carrie en Eddie – De Campingmoord

Summary
In de Campingmoord nemen podcastmakers Carrie en Eddie je mee in veertien spraakmakende moordzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Je wordt meegenomen in het verloop van de volledige zaak, zowel het verloop, als motief en de strafrechtelijke vervolging. De hoofdstukken lezen vlot weg en de moordzaken zijn stuk voor stuk intrigerend en heftig. Voor trouwe luisteraars van de “Moordzaken” podcast kan het echter wat repetitief aanvoelen, vanwege het gebrek aan nieuwe zaken. Daarnaast missen de levendige discussies die de podcast zo aantrekkelijk maken. Vaste luisteraars kunnen echter wel hun geheugen weer opfrissen met deze moorden. Al met al een must-read voor mensen die kennis willen maken met het true crime genre.
6.5

Uit de hand gelopen hobby

Carine Voshaar en Edward van der Marel zijn twee studievrienden die sinds 2020 de podcast “Moordzaken” maken. Zij delen inmiddels dezelfde passie: het speuren naar en speculeren over true crime-zaken. Elke twee weken zitten zij samen aan de keukentafel om een moordzaak te bespreken. Daarbij leggen zij de focus met name op Nederlandse moordzaken, vooral degene die weinig media-aandacht hebben gekregen. Van elke zaak bespreken zij verschillende aspecten, zoals de tijdslijn van de misdaad, de motieven van de daders en de wijze waarop de zaak is onderzocht en opgelost. Daarnaast hebben ze ook aandacht voor de juridische en psychologische kant.

Carrie en Eddie - De Campingmoord liggend op gras

In 2022 schreven zij hun debuut: “De Pindakaasmoord”. Inmiddels zijn zij toe aan deel twee: “De Campingmoord”. In dit boek bespreken ze wederom veertien moordzaken uit Nederland. Het zijn allemaal zaken waarvan het hele proces al is afgerond en die geen raakvlak hebben met het zware criminele circuit. Eigenlijk kun je spreken van de gewone “huis, tuin en keuken-moorden”, oftewel: iets wat iedereen kan overkomen. Veelal in de relationele sfeer, maar soms ook gewoon domme pech.

De Campingmoord

De zaak waar het boek naar vernoemd is gaat over de moord op Freddy Dreessen. Het is een geruchtmakende Nederlandse moord die plaatsvond in 2015 op camping Het Wad, gelegen op de Afsluitdijk. Het slachtoffer werd dood aangetroffen in zijn stacaravan, wat leidde tot een intensief politieonderzoek. Aanvankelijk leek er sprake te zijn van een natuurlijke dood, maar al snel kwamen er verdachte omstandigheden naar voren die wezen op een misdrijf. Freddy had meerdere letsels die niet verklaard konden worden door een ongeluk of een natuurlijke oorzaak. Het onderzoek richtte zich op een klein aantal verdachten, waaronder zijn vrouw Agnes en een van haar ex-partners. De complexe relaties en spanningen tussen de betrokkenen speelden een cruciale rol in de zaak. Carrie en Eddie nemen je uitgebreid mee in de afloop van dit verhaal, de veroordeling en vooral het motief van de daders.

Een op het oog keurige godvrezende vrouw die zonder blikken of blozen haar echtgeno(o)t(en) ombrengt, vervolgens zonder omkijken haar schepen achter zich verbrandt en in een ander deel van Nederland gewoon weer op dezelfde sluwe manier te werk gaat.

Veertien heftige moordzaken

Voor echte true crime-liefhebbers is “De Campingmoord” een genot om te lezen. Je wordt verhalenderwijs meegenomen in veertien spraakmakende moordzaken. De een nog gruwelijker dan de ander. Elk hoofdstuk betreft een andere moordzaak. Echter, voor mensen die de podcast luisteren biedt dit boek niet heel veel nieuws. Vrijwel alle zaken die daarin besproken zijn, komen namelijk ook naar voren in dit boek. Het kan een leuke opfrisser zijn, want sommigen zijn lang geleden besproken. Echter is de verhouding een beetje zoek: slechts één van de veertien zaken is nog niet besproken in de podcast. Dat is jammer, het was juist een mooie aanvulling geweest als er meer nieuwe zaken naar voren kwamen.

Herhaling van zetten

Door deze herhaling slaan de auteurs de plank een beetje mis. Sterker nog, ergens voelt het afgeraffeld en alsof ze er niet heel veel tijd in hebben gestoken en het script van hun podcast hebben overgenomen. Bij vrijwel elke moord is het nauwelijks een mysterie wie de moordenaar is. Dat wordt namelijk snel onthuld en de manier van schrijven is dan ook erg feitelijk. Hierdoor voelt de zaak vaak aan als opsomming in plaats van dat je volledig wordt meegenomen in het verhaal en verschillende motieven en kanten. De chemie en het gesprek rondom de moord die zo goed naar voren komen in de podcast, ontbreken volledig. Het wordt geprobeerd door aan het einde van elk hoofdstuk heel kort hun visie op de zaak te laten doorschemeren. Echter is dit te kort, waardoor het niet heel veel toevoegt aan het verhaal. Dit ontbreekt zelfs helemaal bij het hoofdstuk over de titel van het boek: de campingmoord.

Toch zijn er ook een hoop positieve punten: de auteurs zijn duidelijk goed geïnformeerd, hebben de zaken tot in de puntjes onderzocht en leggen alle beschikbare feiten op tafel. Ze gaan daarbij erg respectvol om met de nabestaanden van de slachtoffers en werken dan ook extra zorgvuldig. Voor lezers die nieuw zijn in de true crime-wereld of de podcast niet kennen, biedt het boek een gedetailleerd en gestructureerd overzicht van enkele interessante moordzaken in Nederland. De schrijfstijl is helder en de opbouw van de hoofdstukken maakt het makkelijk om door te lezen. Een fijne kennismaking voor onbekenden met dit genre.

Leuke opstap voor nieuwkomers

“De Campingmoord” is dus een leuke toevoeging aan de Nederlandse true crime-literatuur, vooral voor nieuwkomers in het genre. De hoofdstukken lezen vlot weg en de moordzaken zijn stuk voor stuk intrigerend en heftig. Voor trouwe luisteraars van de “Moordzaken” podcast kan het echter wat repetitief aanvoelen, vanwege het gebrek aan nieuwe zaken. Daarnaast missen de levendige discussies die de podcast zo aantrekkelijk maken. Vaste luisteraars kunnen echter wel hun geheugen weer opfrissen met deze moorden. Benieuwd naar de Moordzaken-podcast? Beluister hem dan nu!

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.