Chimamanda Ngozi Adichie – Gedachten over rouw

Summary
Gedachten over rouw is een kwetsbaar boek over Ngozi Adichie's rouw rondom haar vader. Ze deelt persoonlijke stukken die herkenbaar zijn voor mensen die met rouw te maken hebben. Als naaste van een rouwende leer je rouw ook beter begrijpen door de teksten van Ngozi Adichie. Echter is Gedachten over rouw een erg dun boek dat meer bestemd lijkt te zijn voor de directe omgeving van Ngozi Adichie, waardoor het niet zo zeer aantrekkelijk is voor een breder publiek. Als je Ngozi Adichie persoonlijk kent, dan is dit een waardevol inkijkje in haar gevoelswereld.
6

Fragmenten van rouw

Gedachten over rouw is een gebundelde essay waarin Ngozi Adichie haar vader herdenkt. Het boek bestaat uit zeer korte, maar herkenbare hoofdstukken waarin verschillende facetten van het rouwproces aan bod komen. De woorden van Chimamanda wijzen je op de snelheid waarmee het leven een andere wending neemt en de meedogenloosheid waarmee dat gebeurt wanneer je te maken krijgt met rouw. Tegelijkertijd ontstaat er een soort traagheid waarmee je je aanpast. Ngozi Adichie beschrijft onder andere de schuldgevoelens die gepaard kunnen gaan met het rouwproces en gaat in op hoe rauw rouw kan zijn. Ze beschrijft hoe zij haar rouwproces ervaren heeft en hoe oppervlakkig condoleances kunnen klinken. Volgens Ngozi Adichie leer je bij rouw hoezeer het om woorden gaat, zowel het gebrek aan woorden als het zoeken naar woorden.

Er staan herkenbare stukken in voor mensen die ook met rouw te maken hebben gehad en het boek leert je het rouwproces beter begrijpen als je een naaste hebt die rouwt, maar het voelt wel meer als een boek voor de mensen uit de directe omgeving van Chimamanda Ngozi Adichie. Het zijn natuurlijk ook heel persoonlijke stukken en je merkt de emotie van Ngozi Adichie duidelijk in haar schrijfstijl. Ze maakt ook duidelijk dat rouw je liefde voor de overledene probeert terug te dringen naar het verleden, terwijl je hart zegt dat ze nog steeds aanwezig is.

Ik kan niet te veel denken, ik durf niet te veel door te denken, anders ga ik onderuit, niet alleen ten gevolge van de pijn, maar van een alles overspoelend nihilisme, een gedachtekring die gaat van: het is zinloos, wat voor zin heeft het, het is allemaal even zinloos. Ik wil dat het zin heeft, al weet ik, voorlopig niet, wat voor zin het heeft.

Kwetsbaar

Het is mooi dat Chimamanda Ngozi Adichie zich openstelt door middel van Gedachten van rouw. Ondanks de mooie verwoordingen, is het boek niet voor iedereen weggelegd. Het is niet zo zeer aan te raden om dit boek aan te schaffen, tenzij je Ngozi Adichie beter kent en meer wilt leren over haar omgang met haar rouw. Daarnaast bestaat het boek uit 88 bladzijden en ben je er zo doorheen. Het is een kwetsbaar en persoonlijk boek, maar niet zo zeer aantrekkelijk voor een breed publiek.

Chimamanda Ngozi Adichie

Al sinds 1997 is Chimamanda Ngozi Adichie actief in het schrijversvak. Ze heeft onder andere een gedichtenbundel, toneelstuk en meerdere romans op haar naam staan. Je zou haar bijvoorbeeld kunnen kennen van de boeken Americanah en We should all be feminists. Naast schrijven geeft ze ook regelmatig lezingen, onder andere voor TED.

Gedachten over rouw
Gedachten over rouw
Score 4.0 van 5 sterren.
€17,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.