Chris van Tulleken – De voedselfuik

Summary
Een informatief boek wat je ogen opent. Een boek wat je leert hoe wij als mensen voor de gek worden gehouden. Geen verhaal om in te verdwijnen, maar wel een zwembad vol aan informatie om in de zwemmen.
6.5

Synopsis

Het ligt niet aan jou.
Het ligt aan het voedsel.

Waarom proppen we ons vol met ongezond eten en hoe komt het dat we daar maar niet mee kunnen stoppen? Welkom in het nieuwe ‘eettijdperk’, waarin de meeste calorieën die we binnenkrijgen afkomstig zijn uit ultrabewerkt voedsel, voedsel dat industrieel wordt ontworpen om verslavend te zijn.

Wat we eten wordt bepaald door het voedsel om ons heen, de prijs en hoe het op de markt wordt gebracht. In The Sunday Times-bestseller De voedselfuik laat dr. Chris van Tulleken zien wat ultrabewerkt voedsel echt doet met ons lichaam, onze gezondheid, ons gewicht en de planeet (hint: niets goeds!).

Te lang is ons verteld dat we ‘gewoon’ andere keuzes moeten maken, terwijl we in een tijdperk leven waarin ons dat vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. Dit is geen dieetboek, maar het zal wel leiden tot gewichtsverlies. Het is ook geen verhandeling over het milieu, maar zal de planeet wel helpen. Van Tulleken biedt perspectief en presenteert oplossingen. Hij doet dat op een toegankelijke manier met als rode draad het persoonlijke verslag van zijn ingewikkelde relatie met ultrabewerkt voedsel – als dokter en als vader.

@robins.moedt

Kennis

Dit is geen boek dat je lekker op de bank kan lezen. Dit is geen boek waar je in kan verdwijnen of waar je intens van kan genieten. Als je dat zoekt in dit boek, zoek je verkeerd.

Wat dit boek wel is: een wake up call.
Het boek zit vol kennis en informatie over het voedsel dat we eten en de ingrediënten die we eigenlijk niet moeten willen eten. Dit is allemaal overzichtelijk voor jou op papier gezet. Je leert over UPF’s (Ultra-processed foods) en wat die met je lichaam doen.
Het vertelt je als lezer niet wat je allemaal moet veranderen, maar wel vertelt het je wat er in je eten zit en hoe dit vermomd wordt. Wat je met deze informatie doet legt de schrijver netjes bij jou neer.

Van Tulleken

Van Tulleken neemt je mee in een trip down memory lane. Hij vertelt je dat we vergeten zijn hoe echt voedsel smaakt. Hoe we worden gemanipuleerd om ‘junk’ te eten, zonder dat wij ons hier per definitie bewust van zijn.
Van Tulleken legt uit hoe deze processen gaan en hoe ‘in the end’ vooral de miljoenenbedrijven winst maken. En dat op onze ongezonde voedingspatronen. Hij legt de ‘schuld’ niet bij jou als lezer van dit boek, maar vooral bij de maatschappij.

Hij geeft aan dat dit te lang heeft geduurd en we te lang in het ongewisse hebben geleefd. Met dit boek hoopt Tullekens onze ogen te openen.

 

Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.