Clara Drummond – Omstanders

Summary
Je zou het boek kunnen omschrijven als een kort maar krachtig, rauw, humoristisch, fris en dappere literatuur. Iets waar je als lezer klaar voor moet zijn, open voor moet staan en ruimte voor moet hebben, om erin te duiken. Dit is, wanneer je dit samen met Vivian aangaat, echter zeker de moeite waard. Kort maar zeer krachtig.
7

Omstanders

Het nieuwste boek geschreven door Clara Drummond: Omstanders. Een rijke Braziliaanse millennial onderzoekt haar privileges en de zin van haar leven na de gewelddadige dood van een kennis uit een lager socio-economisch milieu.

Vivian is een jonge kunstcurator. Haar dagen vult ze met slecht betaalde klussen voor prestigieuze opdrachtgevers; haar nachten wijdt ze aan wilde feesten met een vaste vriendengroep in afwisselend Rio de Janeiro en São Paulo. Deze levensstijl kan ze zich veroorloven dankzij een toelage van haar rijke ouders. Op een dag is Vivian getuige van een confrontatie tussen de politie en straatverkoper Darlene. Ze wordt gedwongen haar bevoorrechte leven te herwaarderen: in hoeverre had ze Darlene kunnen helpen? Doet Vivians leven – de seks, de drugs, haar luxe flat en zorgvuldig geselecteerde vriendenkring, de digitale zelfverheerlijking – er in het licht van de dood van Darlene uiteindelijk toe?

‘Het valt niet mee om te doorgronden hoe het werkt op de maatschappelijke ladder, wat de regels zijn. Die regels bepalen namelijk of je stijgt, en als dat eenvoudig zou zijn, zou iedereen het doen, dan is de lol eraf’.

Portret

In het boek Omstanders volg je Vivian. Sterker nog je leeft in het hoofd van Vivian. Drummond schrijft een krachtig portret van deze excentrieke, wellicht bevoorrechte vrouw. Na een gebeurtenis die haar eigenwaarde en zelfkennis doet opschudden, herleeft zij haar jeugd, zoekt zij naar haar deugden en vindt zij vooral veel ondeugden. Er valt weinig te omschrijven, vooral veel te lezen. Je krijgt als lezer mooie omschreven gedachtegangen als:

‘Dat is mijn grootste commitment, dat ik ben wat ik van mezelf vind. Misschien zal de werkelijkheid me tegenspreken en de wereld en mijzelf onbekende, wie weet weinig vleiende lagen van mijn persoonlijkheid laten zien, zodat ik me rot schrik en denk: Zo ben ik dus, niet erg chill, nogal egoïstisch, feitelijk een trut’. 

@robins.moedt

Generatie

Dit boek speelt goed in op alle eigentijdse ontwikkelingen van deze tijd. Drummond weet zich hierin een weg te vinden door middel van dit klein-maar-fijne verhaal. Zonder al te veel uit te weiden raakt ze gevoelige punten en belicht ze, ondanks dat zij vanuit een perspectief schrijft, verschillende perspectieven. Knap!

Drummond spreekt uit wat de meesten nooit zullen durven. Vivian kijkt zichzelf recht in de spiegel aan en stelt zichzelf vragen die de meeste mensen zichzelf niet durven vragen. Iets wat wellicht steeds beter past bij deze generatie.

‘Op een of andere afterparty, om vijf uur in de ochtend, vermaken wat mensen die ik ken zich met geroddel over mij, daar is niets geks aan, ik roddel ook, waarom zouden ze niet over mij roddelen?’

Rauw

Verwacht je een makkelijk weg te lezen, feelgood, of een fijn omschreven roman, dan ben je bij Omstanders aan het verkeerde adres. Je zou het boek eerder omschrijven als kort-maar-krachtige, rauwe, humoristische, frisse en dappere literatuur. Iets waar je als lezer klaar voor moet zijn, open voor moet staan en ruimte voor moet hebben om in te duiken. Dit is, wanneer je dit samen met Vivian aangaat, echter zeker de moeite waard.

Clara Drummond

Drummond is geboren in 1986 in Rio de Janeiro. Ze woont tegenwoordig in Lissabon. Ze heeft twee eerdere romans op haar naam staan en ze werkt als journalist. Het boek Omstanders heeft zij geschreven in het Portugees en is vertaald door Maartje de Kort.

Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.