David Baldacci – De lange schaduw

Summary
Amos Decker, ook wel bekend als de geheugenman, vertrekt samen met zijn nieuwe partner naar Florida om daar een dubbele moord op te lossen. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en ook dit boek lijkt niet zonder slag of stoot te gaan. De lange schaduw is namelijk behoorlijk wisselvallig. De mooie momenten worden afgewisseld met slecht geschreven stukken, om vervolgens toch weer spannend te worden.
6.5

Een dubbele moord

In Florida worden op brute wijze een federale rechter en haar bodyguard vermoord. Dat de rechter een bodyguard had is op zichzelf al vreemd, want niemand is ervan op de hoogte dat ze gevaar zou lopen. Het is aan FBI-agent Amos Decker om samen met zijn nieuwe partner, Frederica White, de moorden te onderzoeken. Een onderzoek dat niet zonder slag of stoot verloopt en waarbij continu nieuwe vragen naar boven komen. Was de rechter eigenlijk wel het doelwit? Wat betekent de vreemde boodschap die is achtergelaten? En hebben deze moorden misschien te maken met een verdwijning van jaren geleden?

De geheugenman

Amos Decker was ooit een topsporter tot hij een ongeluk kreeg op het footballveld. Sindsdien is zijn hele persoonlijkheid veranderd en heeft hij een onfeilbaar geheugen gekregen. Hij onthoudt alles wat hij gezien heeft en kan elke gebeurtenis uit zijn verleden in zijn gedachten oproepen. Dit is natuurlijk super handig als je een moord probeert op te lossen, maar super vervelend als je een traumatische gebeurtenis probeert te vergeten. Dit alles maakt Decker een interessant personage, maar helaas valt schrijver David Baldacci enigszins in de herhaling door dit levensverhaal en de problemen net iets te vaak te benoemen. Ondertussen lijkt Deckers geheugen hem overigens langzaam maar zeker af en toe in de steek te laten en is het nog maar de vraag hoe lang hij nog de bijnaam ‘de geheugenman’ kan blijven houden en voor de FBI kan blijven werken.

‘Amos Decker, dit is je nieuwe partner, special agent Frederica White,’ zei John Talbott alsof hij de presentator was van een spelshow die een nieuwe prijs aankondigde.
De gigantische Decker keek helemaal naar beneden naar de zwarte vrouw van 1 meter 60, en zij keek op naar de reus van een man tegenover haar. Het was onduidelijk wie van hen beiden het meest verbaasd was door deze aankondiging

De Amos Decker reeks

Hoe goed is jouw geheugen trouwens? Nog enig idee hoeveel boeken er al over Amos Decker, oftewel de geheugenman, verschenen zijn? Wie David Baldacci een beetje kent weet dat hij in een behoorlijk tempo door kan schrijven en vaak meerdere boeken per jaar aflevert. De lange schaduw is dan ook alweer het zevende deel in deze reeks. Eerder verschenen al De geheugenman, De laatste mijl, Het motief, Doodskleur, Verlossing en Ondergronds. Mocht je de eerder verschenen delen nog willen lezen dan is het handig om die op volgorde te lezen in verband met terugkerende personages, maar dit nieuwe deel kan eigenlijk prima los gelezen worden. Oud-partner Alex komt even voorbij en er wordt wel eens aan het verleden gerefereerd, maar al met al zijn dit geen belangrijke referenties.

Ben je overigens benieuwd naar andere boeken van Baldacci? In dit artikel hebben we de leukste reeksen voor je op een rijtje gezet.

Meer emotie, minder actie

Bij Baldacci kan je eigenlijk haast niet anders dan denken aan snelle actie. Langzaam maar zeker lijkt daar echter een beetje verandering in te komen. Een verandering die amper merkbaar is, maar voor de oplettende fan toch wel aanwezig. Hoewel het tempo van het boek nog hoog ligt en je er zo doorheen leest, lijkt de actie toch wat minder dan in voorgaande boeken. Daarentegen lijkt Baldacci opeens een portie emotie tevoorschijn te hebben gehaald. Er zitten meerdere emotionele momenten in die ook echt weten te raken en een mooie toevoeging zijn aan het verhaal. Helaas zijn er ook wat emotionele momenten die eerder de irritatiesnaar raken. Het gaat dan om de momenten dat Decker vol zelfmedelijden voor de zoveelste keer aan zijn verleden denkt, of aan de brief die hij in het begin van het boek binnenkrijgt. En ook Deckers nieuwe partner, heeft een paar van die gemaakte momenten. Ze voelt sowieso misschien een beetje gemaakt en wat opvliegend aan. Toch is ze op andere momenten ook wel weer een fijne aanvulling op Decker. Al met al is het boek dus vrij wisselvallig te noemen. De goede momenten worden afgewisseld met de slechtere, maar over het algemeen weet het boek prima te vermaken, is het bij vlagen best spannend en is het uit voor je het door hebt.

Amos Decker 7 -   De lange schaduw
Amos Decker 7 - De lange schaduw
Score 4.7 van 5 sterren.
€24,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.