De ACOTAR-serie in vogelvlucht

Wanneer je een beetje bekend bent met het booktok- en bookstagram-fenomeen kan je de ACOTAR-serie niet zijn ontlopen. Deze serie heeft zich duidelijk in de harten van haar lezers gesloten en is niet meer weg te denken uit de boekenwereld.

@robins.moedt

Wat is ACOTAR?

ACOTAR staat voor ‘A court of Thorns and Roses’, het eerste boek van de boekenserie bestaande uit vijf boeken. Na de boekenserie-hit De glazentroon schreef Sarah J. Maas de ACOTAR-serie en opnieuw krijgt zij het voor elkaar heel de boekenwereld op zijn kop te zetten.
De serie bestaat uit de volgende delen op chronologische volgorde:

  1. Hof van doorns en rozen
  2. Hof van mist en woede
  3. Hof van vleugels en verwoesting
  4. Hof van ijs en sterren
  5. Hof van zilveren vlammen

Er is nog onduidelijkheid over een eventueel zesde deel. Wie weet zien we die ook nog verschijnen binnenkort!
ACOTAR staat dus voor het eerste boek van de serie en ‘de hoven’ bleven maar komen. In 2020 is het laatste deel verschenen, namelijk Hof van zilveren vlammen en deze is niet normaal snel verkocht en ook vertaald in het Nederlands. De boeken zijn dan ook te vinden in maar liefst dertig talen.

@robins.moedt

A Court of Thorns and Roses

Wanneer de negentienjarige Feyre in het bos een wolf doodt, komt een beestachtig wezen vergelding opeisen. Hij sleept haar mee naar een verraderlijk, magisch land dat ze alleen kent van legendes. Daar ontdekt Feyre dat het wezen dat haar gevangengenomen heeft geen dier is, maar Tamlin: een van de dodelijke onsterfelijke elfiden die ooit hun wereld regeerden. Tijdens haar verblijf op het landgoed veranderen haar gevoelens voor Tamlin van ijzige vijandigheid in vurige passie, sterker dan elke waarschuwing die ze ooit heeft gekregen over de prachtige, gevaarlijke wereld van de elfiden. Maar ondertussen trekt een eeuwenoude, donkere schaduw steeds verder over het Elfidenrijk en Feyre moet een manier zien te vinden om die te stoppen… Anders zullen Tamlin en zijn hof voor eeuwig verdoemd zijn.

Zo luidt de synopsis van het eerste deel van de serie. Het lijkt een waar Beauty and the Beast-verhaal waarvan je als lezer denkt alles wel te kunnen voorspellen. Echter blijkt niks minder waar en met elk volgend boek word je verrast door Feyra, Tamlin, Rhysand, De volken, haar tegenstanders, de liefde en de cultuur van het Elfidenrijk. Als lezer kan je niemand vertrouwen en krijgt Sarah J. Maas het voor elkaar om je vaker dan een enkele keer op het verkeerde spoor te zetten.

Rode oortjes

Ondanks dat de eerdere serie Throne of Glass is gepromoot als een Young Adult boeken serie, is ACOTAR dat zeker niet.  De seksscènes zijn op zijn zachts gezegd best ‘Adulty’. Als lezer kan je passievolle liefdesscènes, maar ook rouwe seks verwachten in deze serie. Sarah J. Maas laat niet veel aan de verbeelding over en schept een magisch beeld om stiekem van te genieten. Laat die rode oortjes maar komen!

Het Elfidenrijk

De wereld in de boekenserie kan worden verdeeld in rijken:
Het Elfidenrijk is afgeschermd van het land van de stervelingen door middel van een muur.
Boven die muur bevindt zich het Lentehof, het hof van Tamlin.
Vervolgens van boven naar beneden heb je het zomer- en herfsthof, het winterhof, onder de berg, het ochtendhof, het daghof, en het nachthof. Al deze hoven worden geregeerd door een Edelheer.

Gedurende de serie leer je steeds meer over de hoven, hun volk, de edelheren, de gebruiken en rituelen van de Elfiden en hun verschillende culturen. Doordat deze wereld zo goed in elkaar zit, word je als lezer volledig ondergedompeld in deze magische culturen. Je voelt je thuis in het rijk van de Elfiden en door de prachtige beschrijvende en warme schrijfstijl van Sarah J. Maas krijg je heimwee wanneer je het boek dicht slaat.

Een Hit

26 maart 2021 heeft Sarah J. Maas op haar Instagram bekend gemaakt dat de boekenserie nu ook een TV serie gaat worden! Samen met Ron Moore (maker van de serie Outlander) gaat Sarah J. Maas aan de slag om van haar mega boekenseriehit nu ook een tv-hit te maken. De bekendmaking werd dan ook vol extase ontvangen door de ACOTAR-fans. Zeg nou eerlijk… zijn we niet allemaal een beetje benieuwd hoe Rhysand er uit gaat zien op beeld?

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas is geboren op 5 maart 1986 in New York en is de auteur van drie fantasyseries: Throne of Glass, A Court of Thorns and Roses, and Cresent City.  Maas verkocht meer dan twaalf miljoen kopieën van haar boeken en is vertaald in meer dan dertig talen.

The fantasy writer Sarah J. Maas (USA), January 22, 2020. Photograph © Beowulf Sheehan

Geschreven door
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.