De leukste boekenreeksen van David Baldacci

Als je regelmatig eens de boekenwinkel inloopt of wat online aan het rondklikken bent door de thrillers of spannende boeken, dan kan het niet anders of je bent de naam David Baldacci weleens tegengekomen. Hij schrijft in zo’n hoog tempo nieuwe boeken dat het altijd lijkt alsof er net weer een nieuw boek van hem uit is. Sterker nog, vaak komen er minimaal twee boeken per jaar van hem uit, dus de kans dat er inderdaad net een nieuw boek van hem uit is, is groot. Maar zijn deze boeken iets voor jou? En met welk boek, of met welke reeks begin je dan? Dit artikel is bedoeld om je van een goed startpunt te voorzien met een korte uitleg over een paar van de leukste boekenreeksen van David Baldacci.

Zijn de boeken van David Baldacci iets voor jou?

De meeste boeken die Baldacci schrijft vallen onder het thrillergenre. Hij heeft wel eens een uitstapje gemaakt naar een roman en zelfs een paar erg leuke fantasy boeken geschreven, maar hij staat toch voornamelijk nog steeds bekend om zijn vele thrillers. Nou is het thrillergenre vrij breed en is de ene absoluut de andere niet. De thrillers van Baldacci kan je het beste vergelijken met een actiefilm. Er zit een zekere snelheid in met logischerwijs veel actie. Ben je meer van de suspense of psychologische thrillers? Dan zijn deze boeken waarschijnlijk niets voor jou.

Actiefilms hebben nogal eens de neiging om flink overdreven en onrealistisch te zijn en zo zit het ook wel een heel klein beetje met de boeken van Baldacci. Als Amerikaanse schrijver kan alles nogal overkomen als een overdreven Hollywoodfilm, maar onrealistisch is het niet per se. Hoe snel Baldacci zijn boeken ook weet te schrijven, dit gaat zeker niet ten kosten van gedegen onderzoek. Hij kent de plekken waar hij over schrijft, springt uit een vliegtuig om een stunt te testen en gaat in training bij het leger, alleen maar om goed te kunnen omschrijven hoe iemand zijn mes vasthoudt. Hoewel in sommige boeken een beetje dat overdreven Amerikaanse toontje naar voren komt, zijn de boeken van Baldacci over het algemeen heerlijk om te lezen en heb je ze binnen no-time uit. Spannend, vermakelijk en vol met actie.

De interessante FBI-profiler Atlee Pine

Als je onbekend bent met de boeken van Baldacci dan is het misschien handig om met een relatief nieuwe reeks te beginnen. Deze is logischerwijs iets meer up-to-date dan een boek dat al meer dan tien jaar oud is. De Atlee Pine-reeks bestaat momenteel uit drie boeken. De eerste hiervan is De lange weg naar genade die in 2018 uitkwam. In 2019 kwam deel twee uit en in 2020 deel drie. Hoofdpersonage is Atlee Pine, een FBI-profiler gevestigd in het gebied van de Grand Canyon waar ze in het eerste boek op een groot complot stuit. Ook wordt in dit eerste boek al een voorzetje gegeven voor een persoonlijk verhaal waar ze een onderzoek naar start en wat haar in boek twee en drie op reis stuurt naar andere delen van Amerika. In het derde boek komt bovendien een bekende uit andere boeken voorbij, namelijk John Puller.
Check alle boeken van Atlee Pine op bol.com →

Voormalig militair John Puller

John Puller is een voormalig militair die nu werkt als onderzoeker voor de US Army’s Criminal Investigative Division. Naast de crossover in het laatste boek van Atlee Pine, zijn er vier boeken verschenen over de keiharde, maar toch sympathieke onderzoeker Puller. Wil je met deze reeks beginnen? Dan start je natuurlijk met het eerste boek, De provocatie, dat verscheen in 2011. Vooral fans van schrijvers als Lee Child zullen de John Puller-reeks wel kunnen waarderen, want het hoofdpersonage doet veel denken aan Jack Reacher uit de Lee Child-boeken. John Puller is ook iemand die weinig bezittingen heeft en deze ook niet nodig acht. Hij werkt graag alleen en doet niets liever dan de waarheid bovenwater krijgen. Hij is groot, sterk, heeft een goed observatievermogen en kan daarnaast ook nog eens uitstekend vechten.
Check alle boeken over John Puller op bol.com →

David Baldacci - John Puller - De provocatie

Amos Decker, de man met een uitzonderlijk geheugen

Nadat hij ooit een flinke klap tegen zijn hoofd kreeg heeft politierechercheur (en later FBI-agent) Amos Decker een perfect geheugen. Dit heeft zo zijn nadelen omdat hij drama’s uit het verleden nooit zal vergeten, maar voor zijn werk heeft het natuurlijk vele voordelen omdat hij veel makkelijker een lastige zaak oplost doordat hij elk detail kan onthouden. Er zijn maar liefst zes boeken over deze man met zijn uitzonderlijke geheugen. Te beginnen met het boek waarin hij wordt voorgesteld, De geheugenman uit 2015.
Check alle boeken over Amos Decker op bol.com →

Het dynamische duo King & Maxwell

De privédetectives Sean King en Michelle Maxwell ken je misschien zelfs wel van tv. In 2013 was er namelijk een televisieserie over deze personages. Ondanks dat deze niet slecht scoorde, bleef het helaas maar bij één seizoen. Wat boeken betreft deden ze het een stuk beter, want ook deze reeks bestaat uit maar liefst zes boeken. Het eerste boek waarin we kennismaken met King & Maxwell is het spannende Onbewaakt ogenblik (uit 2003 alweer), waarin ze onderzoeken hoe het komt dat ze beiden ontslagen werden bij de Secret Service.
Check alle boeken over King & Maxwell op bol.com →

Overige reeksen

Ben je toch nog op zoek naar een andere reeks? De serie van Will Robie (een huurmoordenaar) is ook erg spannend en kent verschillende crossovers met een eveneens zeer actievolle andere serie over Shaw. Of ga voor de al wat oudere reeks over de Camel Club, een groepje complotdenkers die plotseling daadwerkelijk op een groot complot stuiten. Wil je iets met wat minder spanning en actie? Dan is de nieuwe reeks over oorlogsveteraan Aloysius Archer misschien iets voor jou. Het eerste boek kwam in 2019 uit, maar speelt zich af in 1949. Tot nu toe is er echter nog geen vervolg gekomen op dit boek. Misschien dat de reeks het grote publiek toch nog niet zo aansprak. Verder zijn er ook nog een heel aantal standalone boeken van Baldacci te vinden in verschillende genres en is er de ontzettend leuke fantasyreeks over Vega Jane. Helaas is daar tot op heden nog geen afsluitend boek van gekomen, terwijl het verhaal duidelijk nog niet klaar was.
Bekijke alle boeken van Baldacci op bol.com →

Vergelijkbare schrijvers

Heb jij alles van Baldacci al gelezen en zoek je iets vergelijkbaars? De eerder genoemde Lee Child is dan misschien wel wat voor jou, met zijn boeken over Jack Reacher. Of misschien wel de serie over Orphan X van Gregg Hurwitz. Verder zou je eens kunnen kijken naar boeken van John Grisham, Michael Connelly, John Sandford en natuurlijk nog vele anderen. Heb jij nog tips voor vergelijkbare schrijvers? Laat het ons weten in de comments.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.