James Patterson – De Opvolger

Summary
Het hoofd van een zeer vermogende familie overlijdt, maar tot ieders verbazing erven niet zijn zonen, maar zijn enige dochter het beheer over het football team en de krant die de familie bezit. Er bast een strijdt los om haar van de troon te krijgen, waarbij geen enkel middel geschuwd wordt. Wat kennis van football komt goed van pas, want dat maakt een aantal passages beter te begrijpen. Het snijdt belangrijke thema's zoals ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan en het leest zoals een goede Netflixserie wegkijkt.
7

Football kennis van belang

De familie Wolf is vermogend. Zeer vermogend. Ze bezitten een football team en een goed gelezen krant. Dan overlijdt ineens het hoofd van de familie. Er blijkt sprake te zijn van verdachte omstandigheden. Dan volgen de verrassingen elkaar op. Niet een van de zoons die al die tijd met hun vader hebben samengewerkt, maar de dochter blijkt het beheer van het sportteam én de krant te hebben geërfd. Alle zonen erven de hoge posities die ze al bekleedden en de tweede mevrouw Wolf wordt eigenlijk met een kluitje in het riet gestuurd. Ze mag het huis houden waar ze al in woonden, maar dat is het dan ook. Kennelijk heeft haar overleden eega haar met de tennisleraar betrapt. Oeps. De grote vraag is echter: is dochter Jenny wel eerlijk aan de erfenis gekomen, of heeft zij zelf de dood van hun vader op haar geweten?

Het is geen overbodige luxe om íets van football te weten om dit verhaal volledig te kunnen begrijpen tijdens het lezen. Doe je dat niet, dan is een deel ervan niet heel goed te begrijpen en blijf je op de rest van het verhaal hangen, dat bestaat uit intriges met soap-achtige wendingen van wie het met wie doet en waar dat dan weer toe leidt. De kinderen Wolf hebben van thuis uit niet bepaald meegekregen om vriendelijk met elkaar om te gaan, laat staan om elkaar ook maar iets te gunnen.

Verdekt opgesteld feminisme

Zwakke plekken (drugsverslavingen, alcohol, van de vrouwtjes houden etc.) worden genadeloos op de voorpagina’s van verschillende kranten genageld en vele opstellingen doen denken aan allerlei zaken die je al voorbij hebt zien komen op Netflix, social media of tijdens Trumps presidentschap. Er wordt van niemand een spaan heel gelaten. De vraag is wat de publieke opinie ermee doet. In het bijzonder van de opvolger, de enige dochter: Jenny. Het lot dat vrouwen wachten op het moment dat ze een positie aan de top aangeboden krijgen komt in dit verhaal uitgebreid aan bod. De tentoonstelling daarvan althans.

Jacht op roddels

Jenny’s broers en hun kompanen met veel macht weten Jenny keer op keer aan de schandpaal te nagelen. De roddels die ze over haar verspreiden via de pers, het in scène zetten van zaken en het verdraaien van de feiten: het zijn zaken die we deze dagen zo vaak zien. Vrouwen zijn altijd net wat meer de pineut, moeten zich nog immer als de Maagd Maria gedragen, anders zijn ze onherroepelijk voer voor de media. Nu is Jenny een kranige dame en slaat ze terug met feiten over haar broers, maar het blijft heel typisch. In het boek zelf wordt hier regelmatig aan gerefereerd en net genoeg om het niet alleen maar daar over te laten gaan.

Verhaal blijft op peil

Het verhaal kent verschillende interessante plotwendingen en houdt het goed interessant. Wie van football houdt kan de wedstrijden die worden behandeld ook een stuk beter volgen en wat een en ander in de praktijk betekent. Die stukken zijn voor de leek aanzienlijk minder interessant. Dat beslaat in elk geval twee hoofdstukken die als ofwel bloedstollend spannend worden ervaren, of juist het tegenovergestelde.

Complot Hard Tegen Hard

Jenny heeft maar weinig bijstanders aanvankelijk, omdat ze de familie gedag heeft gezegd om zich op haar eigen pad te concentreren. Dit wordt haar door haar broers kwalijk genomen. Ook via de pers hoeft ze niet op grote steun te rekenen. Zelfs Oprah komt voorbij om Jenny wat menselijker te maken. Achter de schermen breekt de strijd tussen de heren met heel veel geld los. Jenny moet weggeruimd worden en wel zo snel mogelijk. Hierbij wordt geweld en zeker dood niet geschuwd. Jenny’s broers trekken om beurten aan touwtjes om een poging te doen haar in de val te lokken en te onttronen. Eén broer uitgezonderd, en dat blijkt niet voldoende.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.