Een literaire trend van tegenwoordig is de, uiteraard vertaalde, Japanse literatuur. In elke boekenwinkel is er wel een te vinden op de promotietafels. Vaak omwikkeld met een prachtige, lichte, sierlijke kaft. Zo een waar je warm van wordt. In dit geval kan je het boek ‘judgen by its cover’, want als er iets is wat Japanse literatuur met zich mee brengt is het warmte, poëzie en hoop.
Hieronder enkele Japanse parels die je echt gelezen moet hebben wanneer je jezelf even in een dipje vindt. Lees er zoveel je wilt en stapel ze op. Je kan ze gebruiken als trap om jezelf uit de donkerte te laten treden.
Bibliotheek van geheime dromen
Dit boek geschreven door Michiko Aoyoma gaat over een bibliothecaresse en de vijf hoofdpersonages. In de vijf hoofdstukken waaruit dit boek bestaat lees en leef je mee met deze mensen. Allen komen met hun eigen reden langs in de bibliotheek waarbij zij op aanraden van de bibliothecaresse een boek mee nemen naar huis en een… kleinigheidje.
Dit boek brengt ze stuk voor stuk verder in het leven waarin ze even vastliepen. Geeft ze kracht, hoop of vertrouwen. Exact wat ze nodig hadden. Dit boek is dan ook exact wat je nodig hebt wanneer je als lezer even het spoor bijster bent en wat hoop en een zetje in de goede richting zou kunnen gebruiken.
‘Dus wie weet, misschien blijf ik ‘ooit’ zeggen en blijft het bij een droom’. ‘Het blijft bij een droom zegt u?’ ‘De droom eindigt niet hoor, terwijl u ”ooit” zegt. Die blijft voortbestaan, als een mooie droom. ook dat is volgens mij een manier van leven, ook al wordt hij nooit gerealiseerd. Het kan geen kwaad om een niet helder omlijnde droom te koesteren. Want het vrolijkt je dagen op’.
Als katten van de wereld verdwijnen
Niet iedereen zal het met dit boekje en haar titel eens zijn, maar kattenliefhebbers zeker wel. Een prachtig boekje met een mooie boodschap, namelijk: ‘Kijk om je heen, omhels je geliefden en geniet van het leven zolang je kunt’. Als katten van de wereld verdwijnen is een verhaal over een ernstig zieke man die voor hemzelf gaat bepalen wat belangrijk is, en wat niet, om zo telkens een dag langer te leven. Een verhaal over verlies, verzoening, over de reis van een man die ontdekt wat er echt toe doet in het moderne leven.
Kitchen
Al in verschillende uitgaven en talen verschenen, maar absoluut een aanrader is Kitchen van Banana Yoshimoto. Een boek over de Japanse keuken, liefde, eten, vertrouwen, eten, gender, eten, familie, eten en nog meer eten.
Een verhaal waarvan je warm wordt, smelt en honger krijgt.
Dit boek geeft je het gevoel dat je je slecht voelen mag, even niks doen mag, fouten maken mag en het laat je geloven dat er op meerdere plekken liefde te vinden is. In welke vorm dan ook.
“I want to continue living with the awareness that I will die. Without that, I am not alive.
Before the coffee gets cold
Een echte bestseller van de afgelopen twee jaar is ‘Before the coffee gets cold’. Een verhaal over een klein cafeetje waar je, mits je je aan verschillende regels houdt, terug in de tijd kan. Naast dit boek is er ook ‘Tales from the cafe’ en ‘Before your memorie fades’. Dit zijn alle drie korte verhalen waar je ondanks de weinige woorden in de warmte verdrinkt. Echte aanraders voor van die baaldagen waarop je even niet weet wat je met jezelf en je tijd aan moet. Snel uit te lezen, maar blijft lang bij je.
Klara en de zon
Als laatste een boek waar je waarschijnlijk al van gehoord hebt mocht je vaker boeken lezen. Een boek waar je niet omheen kan, van Nobelwinnaar Kazuo Ishiguro. Ishiguro weet in al zijn boeken verder te onderzoeken hoe het is om te leven en hoe het is om echt van iemand te houden. Een boek waar veel meer woorden aan te wijden zijn, maar wat je vooral moet lezen.
“There was something very special, but it wasn’t inside Josie. It was inside those who loved her,” Klara says.