Elina Backman – Als de koning sterft

Summary
Als Saana wordt ontslagen vertrekt ze uit Helsinki om bij haar tante in Hartola uit te zoeken wat zij met haar leven wil. Wanneer zij op een oude onopgeloste zaak stuit uit 1989 besluit ze dat het tijd wordt dat iemand deze oude zaak oplost. Wanneer zij een man ontmoet genaamd Jan die werkt als rechercheur aan een moord in dezelfde omgeving, wordt duidelijk dat deze oude zaak wellicht meer met het heden te maken heeft dan dat Saana en Jan hadden kunnen bedenken. Een bloedstollend spannende thriller, beschreven vanuit verschillende perspectieven, met een mysterie wat leidt tot een ijzersterke plottwist en een verrassend debuut.
8.5

Als de koning sterft

Wanneer Saana wordt ontslagen als online redacteur besluit ze Helsinki voorlopig de rug toe te keren en de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola. Hartola, waar iedereen elkaar kent, wordt ook wel een ‘koninkrijk’ genoemd. Ze komt daar om uit te zoeken wat ze wil in het leven, maar algauw verveelt ze zich in het slaperige stadje en kijkt ze alleen maar misdaadseries op Netflix.

Wanneer haar tante haar meesleept voor een wandeling ziet Saana bij de stroomversnelling een bloem liggen. Wanneer ze hier haar tante naar vraagt vertelt haar tante haar over een onopgeloste moordzaak. In de stroomversnelling van de rivier bij Hartola is in 1989 het lichaam gevonden van de vijftienjarige Helena. Er is geroepen dat het zelfmoord was, maar niemand vond dit geloofwaardig genoeg om de zaak te sluiten. Saana stort zich op de zaak en is vastberaden erachter te komen wat er met Helene is gebeurd. Ze interviewt de buurtbewoners, oude vriendinnen van Helena en haar moeder. Zo duikt Saana steeds dieper in het verleden, maar heeft Saana niet door dat het verleden onlosmakelijk in verband staat met het heden en ze zichzelf in gevaar brengt.

Tegelijkertijd krijgt de politie in Helsinki melding van een brute moord. Bij de beroemde koningspoort van zeefort Suomenlinna is het toegetakelde lichaam gevonden van een succesvolle zakenman. Zijn genitaliën zijn gebrandmerkt met een kroon.  Al snel wordt duidelijk dat er nog drie doden zullen vallen, zoals er vier koningen in een kaartspel zijn. Jan werkt bij de landelijke recherche van Helsinki en is als hoofdrechercheur op deze zaak gezet. Jan woont alleen en zit volgens zijn collega’s zichzelf in de weg wat betreft de liefde. Zijn moeder ligt op sterven en tussen het werken door probeert Jan dit te verwerken. Door een ontmoeting met een jonge vrouw wordt zijn wereld op zijn kop gezet en merkt Jan hoe beangstigend, maar geweldig de liefde kan zijn.

De twee moordzaken mogen dan dertig jaar uit elkaar liggen, maar er lijkt een verband te zijn. Saana zal met de politie in Helsinki en Jan moeten samenwerken om, met gevaar voor eigen leven, het mysterie op te lossen.

De vier koningen

Het boek is opgedeeld in vijf delen. Door de wisseling van de perspectieven krijg je niet alleen het perspectief van Saana mee, maar ook het perspectief van Jan, de rechercheur, Helena en zelfs de moordenaar. Doordat het verhaal van alle kanten belicht wordt krijg je als lezer steeds een ander persoon als verdachte in je hoofd wat het boek heel spannend maakt.

Het perspectief van Helena, het overleden meisje, is cursief gedrukt waarmee Backman duidelijk maakt dat het stuk in het verleden plaatsvindt. Wanneer je als lezer het boek als een luisterboek luistert is dit soms even schakelen omdat je als luisteraar dat detail mist. Als lezer is dit geen probleem. Om verwarring tussen het wisselen van de perspectieven te voorkomen staat boven elk hoofdstuk een datum en plaats. Zo brengt Backman orde in de chaos en zorgt zij ervoor dat het boek in een ruk uit te lezen is. Dat wil je als lezer dan ook echt wanneer je dit boek leest.

De schrijfstijl van Backman is vrij beschrijvend waardoor de natuur en de personages goed uit de verf komen, maar niet te beschrijvend waardoor je als thrillerliefhebber je niet hoeft te storen aan ellenlange omschrijvingen van de omgeving. Dit maakt dat elke bladzijde boeiend is en de spanning in het boek naarmate je als lezer verder leest enorm stijgt. Het plot is zorgvuldig en goed opgebouwd en zonder dat je het doorhebt zit je richting het einde van het boek op het puntje van je stoel.

Personages

Saana en Jan zijn de hoofdpersonages in het boek. Backman weet ze beiden perfect neer te zetten. Als lezer heb je het idee alsof je ze kent. Er wordt veel aandacht besteed aan de achtergrond van beiden en bij Jan wordt er veel aandacht besteed aan zijn privé situatie en zijn stervende moeder. Gedurende het boek leren Saana en Jan elkaar kennen waarbij Backman jou als lezer niet alleen nieuwsgierig maakt naar de ontrafeling van het mysterie, maar ook naar de ontwikkeling van hun relatie.

Naast Saana en Jan wordt ook Helena als personage beschreven. Vanuit haar perspectief ga je terug in de tijd in het kleine dorpje Hartola. Wat het leuke is aan haar perspectief is dat het verschilt van het beeld dat van haar wordt geschetst door de inwoners van Hartola waardoor je stukje bij beetje de puzzelstukjes ontvangt voor het ontrafelen van het mysterie. Naast deze drie ‘hoofdpersonages’ wordt er ook nog kort vanuit anderen perspectieven geschreven zodat je als lezer een volledig beeld krijgt van wat er heeft plaatsgevonden in 1989 en waar Jan en Saana voor moeten vrezen in het heden.

Elina Backman. Kuva Jonne Räsänen / Otava 2020.

Elina Backman

Elina is geboren in 1984 en is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Ze woont met haar gezin in Helsinki. Als de koning sterft is haar debuut, en het eerste deel van een serie die wereldwijd in vertaling zou verschijnen. Het is Elina haar grootste droom dat haar debuut wordt verfilmd en kijkend naar alle positieve recensies is die kans best aanwezig

Als de koning sterft
Als de koning sterft
Score 4.2 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

 

Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.