Erin Doom – Zoals Sneeuw Valt

Summary
In ‘Zoals Sneeuw Valt’ volgen we Ivy, die na haar vaders dood naar Californië verhuist. Daar moet ze omgaan met haar peetvader John en vooral met zijn boze zoon Mason. De schrijfstijl is poëtisch en de personages zijn goed uitgewerkt. Sommige delen voelen langdradig aan en de verhaallijn rond Ivy's vaders geheim is soms ongeloofwaardig. Toch blijft het een aanrader voor liefhebbers van emotionele verhalen. Het boek verkent thema's als verlies en familiebanden en biedt een boeiende kijk op contrasten tussen Canada en Californië. De relaties tussen de personages voegen diepte toe aan het verhaal. Al met al is ‘Zoals Sneeuw Valt’ een meeslepende roman die de moeite waard is om te lezen.
6.5

Zoals sneeuw valt

Erin Doom is het pseudoniem van een Italiaanse schrijfster die haar carrière begon met korte verhalen op het platform Wattpad. Zij veroverde hier de harten van zes miljoen lezers en dit was de start van haar schrijverscarrière. Hierna is haar debuutroman verschenen: De tranenmaker. Dit werd een enorme bestseller, waarvan ook de filmrechten zijn verkocht. ‘Zoals Sneeuw Valt’ schreef zij voor De Tranenmaker, maar het verhaal van Ivy en Mason liet haar niet los. Ze heeft daarom besloten alsnog dit boek uit te brengen en A.W. Bruna Uitgevers heeft de eer om het boek in het Nederlands om te toveren tot een prachtige hardcover.

Laten we vooral even stil staan bij de pracht van dit boek. Wat een prachtige cover en de sprayed edges dragen helemaal bij aan de sfeer. Het boek gaat namelijk om Ivy, een rustige introverte meid die opgegroeid is in het koude Canada. Kou, wildernis, jagen op je eigen eten, loslopende Elanden: dat alles is precies waar Ivy van houdt.

Zoals Sneeuw Valt sprayed roze edges, samen op de foto met een handschoen, muts en boekenlegger.

Koud meisje in een warme omgeving

Na het grote verlies van haar vader moet Ivy noodgedwongen naar Californië verhuizen. Haar vaders beste vriend John is haar peetvader en zal de zorg over haar dragen. Echter is John niet de enige waar zij mee moet dealen, ook haar zoon Mason woont in hetzelfde huis. Mason is ook niet meer hetzelfde kleine jongetje als die ze in de verhalen van John had gemaakt. Hij is groot, volwassen en kijkt haar aan met een wilde blik. Echter geen positieve, in zijn ogen leest Ivy pure haat. Het is haar al heel snel duidelijk dat Mason haar het leven dusdanig zuur wil maken dat zij terugkeert naar Canada. Ivy moet dealen met deze vreselijke haatdragende houding van hem en tegelijkertijd heeft haar vader ook een groot geheim met zich meegedragen. Door zijn dood komt er een behoorlijke druk op Ivy te staan, iets waar John zich zorgen om maakt en haar dan ook altijd probeert te beschermen. Leert Ivy om te gaan met al deze situaties waar zij zelf niet om heeft gevraagd? Kan zij aarden in het warme Californië? Maar vooral, lukt het Ivy om weer zichzelf te kunnen zijn?

Verdriet is niet iets wat je kunt temmen. Het ademt met je mee. Het voedt zich met je hoop. Het drinkt je dromen, je blikken en angsten.

Ivy is een introverte meid, die in de wildernis en vooral stilte van Canada niet veel sociale skills heeft opgebouwd. Ze houdt van wijde kleding, wil het liefst niet opvallen, weet hoe ze moet jagen en is vooral niet veel bezig met uiterlijk en jongens. Een enorm contrast ten opzichte van de bewoners van Californië, waarin alles draait om uiterlijk, strand, zon en feesten. Gaandeweg leert Ivy steeds meer mensen kennen en bouwt zij zelfs vriendschappen op. Je wordt meegenomen in het perspectief van Ivy, waardoor je steeds meer gaat begrijpen waarom ze is zoals ze is. Ook de geschiedenis met haar vader wordt gaandeweg steeds meer ontrafeld.

Mysteries

Wat echter lang een mysterie blijft, is Masons gedrag. De haat die Ivy ervaart ziet zij namelijk niet terug in zijn omgang met zijn vrienden. Wat heeft ze verkeerd gedaan en waarom lijkt het soms toch alsof hij naar haar toe trekt? Dit hele aantrekken/afstoten duurt wel iets te lang. De fase waarin Ivy en Mason elkaar niet begrijpen en discussies hebben had een stuk korter kunnen zijn.

Naast de verhaallijn tussen Ivy en Mason is er dus ook nog de verhaallijn van het geheim van haar vader. Haar vader was namelijk een bekende kop en heeft een bepaald wapen ontwikkeld. Een wapen dat veel mensen in handen willen hebben, ook mensen waarvan je niet wilt dat ze dit in handen krijgen. Deze klopjacht zorgt voor onverwachte wendingen, maar daarvan zijn sommige delen nogal ongeloofwaardig.

Erin Doom - Zoals Sneeuw Valt samen met een muts, handschoen en boekenlegger van een eland, omringd met sneeuwvlokjes.

‘Zoals Sneeuw Valt’  is al met al een aardige boek. Het is een roman, dus je kan van tevoren redelijk goed invullen hoe het zal aflopen. Echter heeft de schrijfster enige plotwendingen ingebracht om ook wat spanning in te brengen. De schrijfstijl van Erin Doom is prachtig, soms zelfs wat poëtisch. Je voelt de passie voor liefde en de emotie die daarbij komt kijken erg mooi overkomen op papier. Deze schrijfstijl is tegelijkertijd wel waar je van moet houden, want het kan ook extra klef of dramatisch aanvoelen. Wel leest het verhaal goed weg en heb je niet door dat je een boek van bijna 500 pagina’s leest.

“Kortom, ‘Zoals Sneeuw Valt’ is een aangrijpend boek over liefde, verlies en zelfontdekking. Hoewel sommige delen wat langdradig zijn en het verhaal voorspelbaar is, blijft het toch boeiend. De schrijfstijl van Erin Doom raakt de emoties goed en maakt het een aanrader voor wie van emotionele verhalen houdt.”

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.