Fredrik Persson Winter – Karma

User Rating: 7
Samenvatting
Zoek jij een Scandi-Thriller die je niet op het puntje van je stoel hoeft te lezen? Een verhaal wat goed in elkaar zit en waarvan je de vier personages leert kennen en volgt in een realistisch-crime verhaal? Dan zit je met Karma van Fredrik Persson Winter aan het goede adres.
7

Recensie Fredrik Persson Winter – Karma

Een meisje verdwijnt in de bossen aan de voet van de waterkrachtcentrale in Trollhättan. Haar rode windjackje wordt gevonden in het bos, zo gepositioneerd alsof ze bij de wortels van een boom zit te wachten. Maar het jasje bevindt zich niet om het lichaam van het vermiste meisje, maar om de stoffelijke resten van een ander, onbekend kind.

Vier vrienden hebben 25 jaar lang een verschrikkelijk ongeluk verborgen dat een van hun vrienden het leven kostte. In plaats van de waarheid te vertellen, logen ze dat ze was verdronken in de sterke stroming van Göta älv. Sindsdien heeft de leugen hen langzaam verteerd en hun levens – die anders vast succesvol en vloeiend waren verlopen – op verschillende manieren geruïneerd. Nu heeft iemand de dochter van een van hen ontvoerd, en dreigt die de waarheid achter het ongeluk te onthullen. Alleen zij weten van het geheim. Of toch niet?

Karma

Ondanks dat Winter verscheidene keren heeft aangegeven te denken aan het schrijven van een serie is Karma een standalone thriller die overigens niks te maken heeft met haar voorgaand debuut De Das. Karma is een Scandi-thriller zoals op de cover staat beschreven en die belofte komt het boek na. De locaties en de dorpjes worden als typerend Scandinavisch beschreven. ‘Is het boek een thriller?’ Ja, maar ‘is het boek enorm spannend?’ is een tweede vraag.

@robins.moedt

Personages

In het boek volg je Robert, Kristina, Erik en Maria. De vier jeugdvrienden die samen een verschrikkelijk ongeluk verborgen houden. Kristina wordt omschreven als een pittige tante, overigens zelf ook een thrillerschrijfster, wiens dochter nu vermist is. Daarnaast heb je Robert, de net aan advocaat die in een scheiding zit, Erik, een ex-alcoholverslaafde die veel moeite heeft met het opbouwen van zijn leven en Maria, een onzichtbare politieagent die haar best doet uit de schijnwerpers te blijven. Vanuit deze vier perspectieven volg je het verhaal. Hun verhaal, maar ook de vermissing en de zoektocht naar het verdwenen meisje. Wat hierin opvallend is, is dat je in dit boek de zoektocht niet vanuit een politieperspectief volgt. Maria is immers een verkeersagente.
Dit maakt dat het boek veel aandacht heeft besteed om de vier personages uit te pluizen en kennis te laten maken met de lezer. Dit is dan ook goed gelukt. Met eenieder leef je als lezer mee, al heb je natuurlijk altijd je favorieten.

Spannend of realistisch?

Zoals eerder beschreven kunnen er twijfels getrokken worden bij het thrillergedeelte van het woord Scandi-Thriller. Als lezer blijf je echter geboeid om verder te lezen en de laatste hoofdstukken lijken daarbij een deel uit een detective/ ‘whodunnit’. Spanning is er hierdoor in zekere maten wel. Je blijft benieuwd naar de ontknoping. Goed geschreven is het hierdoor zeker.
Het verhaal is dusdanig realistisch dat je zou kunnen stellen dat het gehele boek waargebeurd zou kunnen zijn. Er zullen veel gelijkwaardige misdaden oppoppen wanneer je hier onderzoek naar gaat doen. Dit maakt het verhaal een mooi geschreven en goed verhaal, maar wellicht eerder realistisch dan spannend?

@robins.moedt

Plot

Het leukste aan een plot van een ‘Whodunnit’ is wanneer je het niet bij het juiste einde had: Wanneer blijkt dat je de foute dader had aangewezen of wanneer de schrijver je volledig op het verkeerde spoort heeft gezet. De eindhalte van dit boek bleek echter al aangekondigd te zijn tijdens de rit waardoor het je als lezer lukt om 1+ 1 op te tellen. Maakt dit het plot minder goed? Ja, waarschijnlijk. Dit doet echter niet af van het goed geschreven verhaal en het boek dat je als lezer in een ruk uit kan lezen. Wellicht zit je niet op het puntje van je stoel, maar wel lekker achteroverleunend. Dat is natuurlijk ook wat waard!

Fredrik Persson Winter

Winter is schrijver, advocaat en voorheen ook een podcastmaker. Hij schreef eerder jeugdliteratuur onder het pseudoniem Fredrik Persson en is een van de vaste medewerkers aan de succesvolle Zweedse podcast Fantastisk Podd over het schrijven van sciencefiction, fantasy en horror. Karma is zijn tweede thriller. Zijn debuut De Das is echter ook met open armen ontvangen.

Karma
Karma
Score 0.0 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.