Guillaume Musso – De schaduw van Parijs

Samenvatting
Het boek De schaduw van Parijs, speelt zich af in - hoe raad je het - Parijs. Dit is dan ook het perfecte boek om te lezen als je wilt wegdromen in de straten van Parijs. Het boek leest vlot weg door de korte hoofdstukken. Al zijn de onnodige details aanwezig, waardoor het verhaal soms wat lijkt voort te kabbelen. Echter zorgen de plotwendingen en de vragen die ontstaan ervoor dat je graag verder wilt lezen. Het is echt een verhaal om er op los te puzzelen. Het verhaal wordt verteld door middel van drie perspectieven, in de derde aanschouwende persoon: Mathias, Louise en een onbekende.
7.5

Aan het begin van de periode dat je weer moet werken, naar school of aan de studie moet, wil je graag terug dromen naar vakantie. Of in elk geval wegdromen naar plaatsen waar je geweest bent of nog graag eens heen zou willen. Frankrijk is een populair vakantieland voor velen. Met stipt bovenaan de stad Parijs. Mocht je willen dagdromen naar deze prachtige stad, dan kom je bij dit boek zeker aan je trekken. Je waant je namelijk helemaal in De schaduw van Parijs.

Mathias Taillefer is een voormalige politieagent die een paar jaar geleden om gezondheidsredenen moest stoppen met werken. Als een vrouw genaamd Louise Collange hem komt storen in zijn ziekenhuiskamer waar hij herstellende is van een hartaanval, wordt ze zeer slecht ontvangen en doet hij er alles aan om haar te laten vertrekken.

Als ze hem eindelijk uitlegt waarom ze hem nodig heeft, namelijk om de dood van haar moeder waarvan zij denkt dat het een moord is op te helderen, zal zijn eerste instinct zijn om te weigeren haar te helpen. Maar Louise zal hem uiteindelijk overtuigen en zo zullen ze het spoor volgen van Stella Petrenko en de mensen die ze vóór haar dood ontmoette.

Spel

Guillaume Musso’s nieuwste boek De schaduw van Parijs is als een spel met de lezer. Het leest vlot. Zonder dat je het door hebt, want als je speelt, let je niet op de tijd. Je probeert gaandeweg alle puzzelstukjes bij elkaar te rapen om een logisch geheel te vormen. Het helpt hierbij dat de hoofdstukken kort zijn. Ondanks dat er eigenlijk vrij weinig actie in het verhaal zit, zitten er genoeg wendingen in om je verder te laten lezen. De inhoud van de hoofdstukken, die steeds nieuwe vragen bij je oproepen, dragen hier aan bij. Echter zou je kunnen vinden dat er te veel onnodige details worden beschreven in het verhaal. Denk bijvoorbeeld aan een aantal zinnen over hoe Mathias een ei gaat bakken – met Parmezaanse kaas en alleen de dooiers.

Opdelen

De schaduw van Parijs wordt verteld door middel van de perspectieven van Mathias, Louise en een nog onbekend persoon. Je leest hun perspectieven als derde aanschouwende persoon. Het boek is op een bepaalde manier in drie delen op te delen. In het eerste deel word je meegenomen in de verhalen van de hoofdpersonen en het verhaal dat ze gaan onderzoeken. In het tweede deel lees je vanuit het perspectief van een onbekend persoon het een en ander over de vermoedelijke moord en de waarschijnlijk betrokken personages. Om vervolgens in het derde deel te lezen hoe alle puzzelstukjes in elkaar vallen, de verschillende personages met elkaar verbonden kunnen worden en het verhaal een logisch geheel wordt.

‘Waarom denk je dat je moeder is vermoord?’. Een beetje ontredderd moest Louise toegeven dat ze daar geen argumenten voor had. ‘Een voorgevoel’.

Leugens en manipulaties

Mathias komt over als een nors personage, dat naarmate je hem leert kennen, wat eigenaardig en bijzonder blijft. Hierdoor kan het lastig zijn om met hem mee te gaan leven en je verbonden met hem te gaan voelen. Louise komt juist over als een naïeve, impulsieve jonge vrouw, die goed weet wat ze wil. Geleidelijk aan leer je de andere personages in het verhaal van De schaduw van Parijs kennen. Je zal er achter komen dat er vele verborgen verbindingen bestaan tussen verschillende personages, die verborgen worden door geheimen, ambities, leugens en manipulaties.

De schaduw van Parijs

Geheimen

Het boek De schaduw van Parijs speelt zich af in – hoe raad je het – Parijs. Dit is dan ook het perfecte boek om te lezen als je wilt wegdromen in de straten van Parijs. Je kunt het boek beter overslaan als je niet houdt van onnodig beschreven details en een verhaal dat soms lijkt voort te kabbelen. Houd je echter van een verhaal dat vlot wegleest door korte hoofdstukken, verschillende plotwendingen en een verhaal waarbij je er op los kan puzzelen, dan is dit jouw boek. Puzzel er lekker op los. Lees mee met de perspectieven van Mathias, Louise en een onbekende in de derde aanschouwende persoon.

Geschreven door
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.