Haro Kraak – Het water bewaart ons

Summary
Het water bewaart ons is een spannende roman die gaat over het leven in een hechte gesloten eilandgemeenschap. Elsa is 'iemand van buiten' die is getrouwd met een Schoklander, Age. Ze doet naarstige pogingen geaccepteerd te worden, maar lijkt hier eigenlijk nooit echt in te slagen. Dit boek voelt soms aan als een thriller, is zeker spannend en beklemmend, maar moet niet verward worden met een thriller in de standaard zin van het woord. Uiteindelijk is het een roman en word je als lezer uitgedaagd een conclusie te trekken - hoe ver gaat jouw vergiffenis?
7

Een gesloten gemeenschap

Schokland, een eiland in Nederland dat zichzelf zoveel mogelijk probeert af te schermen van de rest van het land, is het toneel van Het water bewaart ons. Elsa is hier vijftien jaar geleden komen wonen toen zij haar vriend en inmiddels man Age leerde kennen. Het is voor haar echter niet makkelijk om als ‘iemand van buiten’ geaccepteerd te worden in deze hechte gemeenschap met strenge, traditionele normen en waarden. Inmiddels woont zij al jaren met Age op Schokland en leiden ze samen een stabiel leven vol regelmaat. Hier komt plots verandering in wanneer zij samen terugreizen van een bezoek aan het vasteland en een lifter tegenkomen. Ze besluiten hem mee te nemen. In eerste instantie maar voor een stuk, maar na in gesprek te zijn geraakt met hem zelfs helemaal naar Schokland. Een gewaagde keuze, want zomaar vreemd bezoek meebrengen is niet toegestaan. Elsa en Age slaan hiermee een pad in die al snel geen weg terug blijkt én die hun leven voorgoed zal veranderen.

Wanneer je Het water bewaart ons open slaat en de eerste pagina’s leest, zul je al snel merken dat het verhaal je vasthoudt. De auteur maakt het verhaal niet mooier dan het is, gebruikt geen opsmuk of onnodige omschrijvingen; hij zegt waar het op staat. Dat is ook precies waar de kracht zit van dit boek. De karakters, met name Elsa en Age, krijgen hiermee de ruimte om neergezet te worden, om zichzelf te laten zien in al hun mooi- en lelijkheid. De traditionele houding van de Schoklanders zet de situatie op scherp, terwijl Kasper dient als katalysator.

Mysterieuze lifter

Het water bewaart ons volgt voornamelijk Elsa als hoofdpersonage. Je krijgt te lezen hoe zij, zelfs nu jaren later, nog altijd probeert als volwaardig lid van de gemeenschap op het eiland te worden gezien. Om hier nog een extra stap in te zetten besluit zij te solliciteren naar een baan bij de eilandraad. Intussen lijkt haar huwelijk met Age op een aantal fronten op een laag pitje te komen. Zij doen al geruime tijd pogingen om een kind te verwekken, maar zonder resultaat. Hiermee slaat de onzekerheid bij beiden toe; hoe gaan ze zich nu tot elkaar verhouden nu dit een gepasseerd station lijkt?

Kasper is hiermee een frisse wind in het huwelijk. De mysterieuze lifter laat weinig over zichzelf los, maar wekt hiermee wel meteen de interesse van Elsa. Het feit dat zij sinds lange tijd ineens kan optrekken met een ander ‘van buiten’ en hier een zekere mate van herkenning vindt speelt hier zeker in mee. Is Kasper echter een gereserveerd maar behulpzaam en vriendelijk type, of schuilt hier meer achter?

Post-apocalyptisch

Het maffe aan Het water bewaart ons, is dat het boek deels leest als een thriller, terwijl dit genre tegelijkertijd niet de boventoon voert in dit boek. Daarmee is het dus meer een roman, waar wel de nodige spanning meekomt. Toch moet je door deze spanning niet hoge thrillerachtige verwachtingen krijgen met onverwachte plotwendingen of uiterste puntje-van-je-stoel-momenten, daar is dit verhaal niet voor bedoeld. Het verhaal kent een zekere tragiek met een aantal onderliggende (maatschappelijke) boodschappen, waar je als lezer zelf je conclusie uit kunt trekken: aan wiens kant sta jij aan het einde van dit verhaal? Heb je begrip voor de handelingen van Elsa, of niet, en hoe vergevingsgezind ben je? Best een pittige thematiek die op een prettige manier tot je komt vanwege de eerder genoemde schrijfstijl.

De enige ‘stoorzender’ in het boek is de onduidelijkheid wanneer dit zich precies afspeelt en of Schokland al dan niet echt bestaat of heeft bestaan. Over dit laatste komt in het nawoord (het hoofdstuk Verantwoording) pas duidelijkheid, mocht je dus echt niet kunnen wachten en meer hierover willen weten dan is het aan te raden daar te beginnen, maar het verklapt wel een klein stukje. Verder worden er terloops een aantal details genoemd die suggereren dat het een lichte post-apocalyptische wereld betreft, zoals ‘het moment wanneer het water heel hoog stond’ en de in de zee verdwenen steden waar Age overheen vaart. Dit is een toevoeging die soms afleidend werkt, omdat je je ergens gaat afvragen wat er zich dan precies heeft afgespeeld. Zonde, want hoewel het zeker een bepaalde spannende sfeer met zich meebrengt, is het voor het verhaal een toevoeging die niet echt noodzakelijk is. Het was mooi geweest als de schrijver dit thema óf iets verder had uitgewerkt, óf achterwege had gelaten.

Het water bewaart ons
Het water bewaart ons
roman
Score 5.0 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.