Helen Fields – De schaduwman

Summary
De schaduwman van Helen Fields is een nieuw boek naast haar bestaande succesvolle serie. Ondanks het spannend thema, schort het wel af en toe aan spanning. De hoofdstukken sluiten goed op elkaar aan en een aantal zijn erg interessant om te lezen. Connie Woolwine als personage is zeker een interessante keuze. Toch zal je geregeld het gevoel hebben van, waar blijft die spanning nou? Een aardig boek waarmee je je een zomerse avond mee kan vermaken.
7

Een spannende thriller waarbij je rekening kunt houden met wat clichés er in verwerkt? Check! Een spannende thriller die ook wel iets vernieuwends probeert te doen? Check! Tijd voor Helen Fields en diens De schaduwman.

De schaduwman

Elspeth zit opgesloten op de bovenste verdieping van een huis, waarvan de ramen zijn dichtgemetseld. Ze weet niet waar ze is en ze weet niet waarom ze wordt vastgehouden. Wat ze wel wél weet is dat een man haar heeft ontvoerd, en hij laat haar niet gaan. Ze zint op eren ontsnapping uit deze nachtmerrie, voordat de schaduwman meer slachtoffers maakt. Maar ze moet voorzichtig zijn, want hij houdt alles in de gaten…

Forensisch psycholoog Connie Woolwine en inspecteur Brodie Baarda worden op de zaak gezet en zij ontdekken dat de ontvoering van Elspeth slechts een topje van de ijsberg is. Woolwine en Baarda moeten alles op alles zetten om de dader te vinden.

Helen Fields

Helen Fields heeft rechten gestudeerd en werkte meer dan tien jaar als advocaat in Londen. Inmiddels runt ze samen met haar echtgenoot een filmproductiemaatschappij. Ze werkt als scenarioschrijver en producer. Samen met haar gezin woont ze in Los Angeles. Zij is in 2019 begonnen met het schrijven van boeken en dat werd gelijk een serie boeken over rechercheur D.I. Callanach. Deze reeks telt inmiddels zeven boeken en De schaduwman is haar eerste boek buiten deze serie om. Kan Woolwine en Baarda zich meten met Callanach en Turner?

Ontvoeringen

De schaduwman draait om een ongeneeslijk zieke man die voor zijn dood nog de liefde wilt ervaren. Hij probeert een vrouw te ontvoeren, maar dat loopt niet goed af. Tijdens zijn zoektocht naar een nieuw slachtoffer komt hij Elspeth tegen. Hij houdt haar nauwlettend in de gaten en slaat op een dag zijn slag. Daar blijft het echt niet bij, want voor hem is het gezin nog niet compleet en moet het Schotse Edinburgh hun hart vasthouden voor nog maar ontvoeringen.

Omdat Elspeth een schoondochter is van een belangrijke familie wordt alles uit de kast gehaald om haar te vinden. Zo wordt Connie Woolwine vanuit De Verenigde Staten gevlogen om te helpen en helpt de prominente rechercheur Baarda mee aan de zaak. Woolwine is geen standaard forensisch psycholoog, ze heeft een aardige rugzak en een eigen manier om dingen aan te pakken en daarmee de zaak op te lossen.

Opmerkelijke keuze

De keuze voor het personage Connie Woolwine is best opmerkelijk. Zij is geen ‘normale’ forensisch psycholoog. Ze is visueel beperkt en kan dus geen kleuren herkennen. Daarom moet zij het werk anders aanpakken en daar boekt zij succes mee. Iets wat zij soms wel jammer vindt, want ze had graag zelf bij de politie willen werken maar kan dat niet vanwege haar beperking. Vanwege deze beperking gaat zij helemaal op in haar werk en doet zij het op haar eigen manier.

Een eigen manier die niet altijd past bij de werkwijze van rechercheur Baarda. Hij is een aardig vastgeroeste rechercheur die alles volgens het boekje wilt doen. Toch moet hij zich leren open te stellen om dingen uit te zoeken op de manier hoe Coolwine hem instrueert. Dit zorgt voor soms tedere momenten, maar ook spannende momenten.

“Een slapende vrouw, bekeken door een vreemde die zich urenlang had schuilgehouden achter de gordijnen in de overschaduwde erker. Dat was alles. Hij was een spin, stil en geduldig, klaar om toe te slaan en zijn prooi te verdoven. Er zat geen kwaad in. Alleen behoefte.”

De spanning is soms niet om te snijden

Het verhaal wordt beschreven vanuit een aantal perspectieven. Zo wordt er geregeld geschreven vanuit het perspectief van Woolwine en Baarda. Dit is meer het onderzoekend perspectief en ook geregeld interessant en daarmee spannend. Ook neem je geregeld een kijkje in het hoofd van de dader, de schaduwman. Echter horen zijn hoofdstukken interessant te zijn, maar komt dat toch niet helemaal goed uit de verf. Dit heeft voornamelijk te maken met het kinderlijk karakter van de dader en dat het ook zo beschreven wordt. Het leidt soms net iets te veel af en de spanning ontbreekt dan ook. Ondanks dat zijn sommige hoofdstukken van hem wel interessant omdat het een inkijkje geeft in het motief waarom hij dit doet. Andere hoofdstukken zijn die van de slachtoffers en deze geven goed weer hoe eng en spannend het voor hen is. Je leeft mee met deze personages en je hoopt dan ook dat het voor hen goed zal komen.

De schaduwman is zeker geen slecht boek en is met momenten ook erg spannend. Maar dit boek moet wel vooral leunen op Woolwine haar uitzonderlijke wijze waarop zij zaken wilt oplossen. Haar methodes zijn ongewoon en daardoor krijg je wel een goed beeld bij haar. En dat maakt waardoor je graag verder wilt lezen. Voor verdere spanning hoef je het niet te doen, want die ontbreekt geregeld.

De schaduwman
De schaduwman
Score 4.0 van 5 sterren.
€13,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.