Ia Genberg – De Details

Summary
De details is een roman die opgebouwd is rondom vier portretten. De relatie van elk personage met de hoofdpersoon wordt onthuld, ogenschijnlijk aan de hand van details. Maar wie is eigenlijk het onderwerp van het portret, degene die wordt geschilderd, of degene die de kwast hanteert? Om Genberg de citeren: ‘sommige boeken hebben de neiging in je beenmerg te blijven zitten ook al ben je de details en namen allang vergeten’.
8.5

Een vrouw van middelbare leeftijd ligt met hoge koorts op bed en denkt terug aan vier mensen die haar leven gevormd hebben: Johanna, met wie ze een stormachtige relatie had en die later een nationale bekendheid zou worden; Niki, een vriendin die ineens van de aarde verdwenen leek; Alejandro, een grote liefde maar iemand met wie ze geen toekomst zag; en Brigitta, die worstelde met een groot trauma.
De Details is een roman die opgebouwd is rondom deze vier portretten. De relatie van elk personage met de hoofdpersoon wordt onthuld, ogenschijnlijk aan de hand van details. Maar wie is eigenlijk het onderwerp van het portret, degene die wordt geschilderd, of degene die de kwast hanteert?

Johanna

In het eerste hoofdstuk waarin de situatie wordt geschetst van een vrouw die met hoge koorts op bed ligt, komt haar relatie met Johanna naar voren. De vrouw leest een boek waarin de schudbladen beschreven zijn door haar ex Johanna. Vanuit haar toestand beschrijft zij Johanna en hun relatie. Dit gebeurt voornamelijk door middel van korte anekdotes en ‘details’. De relatie was intens en hartstochtelijk. De vrouw leverde zich volledig over aan haar liefde en adoreerde haar op meerdere vlakken. Dit zorgde echter voor verschillende inzichten voor zowel de vrouw als voor de lezer.

‘Woorden voor ‘vergeving’ en ‘vrijheid’ zijn in diverse talen identiek, dat lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar ik realiseerde me nu dat je het woord ‘loslaten’ er in één adem mee kon uitspreken’. 

Niki

Zoals Genberg het omschrijft: ’Niki was een soort avontuur, een voortdurend drama in alle genres, waarbij niets stilstond en alles onvoorspelbaar was’.
Niki was de tweede persoon waarmee de lezer wordt geïntroduceerd. Een persoon die ondanks de duidelijke verschillen, die lastige situaties mee konden brengen, liefdevol wordt omschreven. Een persoon waarvan je naderhand, wanneer de emoties ietwat wegzakken, enorm veel van kan leren.

‘Ik neem aan dat een hoofdstad dit soort dingen te bieden heeft aan een ‘ongelooflijk gestoord’ iemand, in ruil voor wat ze ons schonk: feesten, warmte, chaos, uitbranders, duizend dingen om ons aan te ergeren en de zelfkennis die daaruit voortvloeit’. 

Alejandro

Alejandro is nummer drie in het rijtje. Een nieuwe liefde waar de vrouw geen toekomst mee kon zien. Genberg beschrijft de man als een man met ‘lastige’ trekjes. ‘een lastige man in een niet-lastige wereld’.

‘Onze relatie was kort als een ademteug maar Alejandro is hoe dan ook gebleven, alsof iets in mij zich om hem heen krulde, een nieuw vervoegingspatroon voor al mijn toekomstige werkwoorden’.

Birgitte

Geknakt. Een woord waarmee Birgitte wordt omschreven. ‘Birgitte was bij machte om zich aan te passen, en ze paste zich zozeer aan dat de afwezigheid van karaktertrekken haar voornaamste karaktertrek werd’.
Als lezer word je verrast door Birgitte, het laatste hoofdstuk en haar verhaal.

@robins.moedt

De vrouw

Als lezer word je meegevoerd in de kennismaking met bovenstaande vier personen. Maar niets is minder waar. Tezamen met deze personen leer je wellicht, wanneer je goed kijkt luistert en door de zinnen leest, vooral de vrouw kennen, wiens naam niet bekend is.
Genberg heeft prachtig omschreven hoe deze vrouw relaties aangaat, pijn verwerkt en naar zichzelf en anderen kijkt. Een portret door middel van vier andere portretten.

 ‘Het ik, of het zogenoemde ‘ik’, is niets anders dan dat residuen van mensen tegen wie we aanwrijven’. 

Een of vier portretten?

Genberg krijgt het voor elkaar om vier ingewikkelde relaties tot in de kern en met veel details te omschrijven zonder enige neiging naar verbitterdheid. Ze beschrijft de personen, maar ook de vrouw alsof deze na een lange strijd aan emoties de bijl heeft begraven en met weemoed en liefde terug kan denken aan deze mensen. Zij hebben haar gemaakt zoals zij is.

Als lezer leer je niet alleen de vrouw kennen, maar ook jezelf. Je leeft mee, beweegt mee en weegt af wat je zelf vindt en voelt. De Details, houd je een spiegel voor. 

‘De overtuiging dat de mens verstandig is maakte het voor mij eenvoudiger om mijn eigen leven te hanteren. Die overtuiging maakte me tot een goed mens. Een compleet mens. Die hield me weg van de onderwereld’. 

 De schrijfstijl van Genberg is poëtisch en gedetailleerd. Het boek moet het dan ook niet hebben van het rappe tempo, de spannende opbouw of een geweldig plot.
Echter is het voor de lezer die van een poëtische/literaire uitdaging houdt, die geniet van lezen tussen de zinnen door, wonderbaarlijk geschreven. Het is dan ook zonde om haar geweldige citaten niet te gebruiken in deze recensie. Want wie kan haar boek beter omschrijven dan Ia Genberg zelf.

 ‘Ja nu kunnen we vergeten en verdergaan,’ zei ik. Sally lachte alsof ik een grap had gemaakt. ‘Verdergaan kun je altijd,’ zei ze, ‘maar vergeten is nooit echt jouw ding geweest.’

Ia Genberg, schrijfster De Details

Ia Genberg   

Ia Genberg geboren op 1967 in het mooie Zweden begon haar carrière als journalist. Zij debuteerde in 2012 met haar eerste roman. De Details is haar nieuwste roman en deze werd alom bejubeld door de pers als een grote bestseller. Dit voornamelijk in haar thuisland Zweden waar ‘De Details’ werd bekroond als een van Zweden haar beste romans.

De details
De details
Score 5.0 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

 

 

 

 

Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.