Iedereen is anders en toch ben je niet alleen: 10 boeken om steun/begrip uit te halen – deel 1

Het kiezen van de titel voor dit artikel was al lastig, want hoe begin je een artikel waarvan het onderwerp zo belangrijk en maatschappelijk zo beladen is dat sommige mensen het na het lezen van de titel al aan de kant leggen. Terwijl juist deze mensen het artikel zouden moeten lezen en uiteraard de boeken die hier besproken worden! We vallen maar direct met de deur in huis: we zetten de beste boeken over LHBTI op een rijtje. Er is geen nummer één, al is het eerste boek een directe hit.

Confettiregen – Splinter Chabot

Confettiregen is een ontwapend boek over Wobie, een jongen die opgroeit in een veilige thuiswereld, waarin hij mag zijn wie hij is. Wobie heeft alleen maar broers en soms wordt er gevraagd door mensen die voor het eerst op bezoek komen waar het zusje is, omdat er zoveel roze en glitters zijn. Een boek over er achter komen dat je andere dingen leuk vindt dan dat maatschappelijk gebruikelijk is. Een zoektocht naar wie ben ik, wie mag ik zijn. Het boek geeft jongeren (eigenlijk iedereen) handvatten om jezelf te zijn en je kijk op de wereld te veranderen, want we hoeven niet allemaal in hetzelfde keurslijf te passen.

 

Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt – diverse auteurs

De kerk en anders zijn gaan al eeuwen niet echt goed samen. De uitleg van de dingen die in de Bijbel staan wordt door mensen gedaan en zij gebruiken hun eigen kijk op wereld daarbij. Deze is soms wat beperkt/dogmatisch. in ‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt’ word je meegenomen op een ontdekkingstocht waarin de ruimte die God transgenders biedt groter is dan van tevoren gedacht.  Het is een zeer praktisch boek met de uitleg van begrippen, termen en Bijbelstudies en er zit zelfs materiaal bij voor kringgesprekken. En laten we ons niet beperken dat het alleen voor gelovigen is, zo kunnen niet gelovigen zien dat de Bijbel meer te bieden heeft dan alleen maar verbieden.

Djinn – Tofik Dibi

Bij het vorige boek heb je kunnen lezen dat de Westerse gelovigen centraal staan, in dit boek gaat het over de homoseksualiteit binnen de Moslimgemeenschap. Misschien komt de naam Tofik Dibi je bekend voor en misschien ook niet. Hij had zes jaar lang een zetel in de Tweede Kamer (2006-2012) voor GroenLinks. Tofik heeft in die tijd zijn homoseksualiteit verborgen gehouden, in het boek vertelt hij over de worstelingen die hij had  in verband met zijn geloof, zijn familie en zijn werk in de Tweede Kamer. Djinn is een onzichtbaar wezen, Tofik dacht in eerste instantie dat dit wezen zorgde voor zijn homoseksualiteit, later begon hij zichzelf te accepteren. De zoektocht van Tofik geeft aan dat jezelf mogen zijn boven aan je lijst moet staan.

Birthday – Meredith Russo

Deze mag zeker niet ontbreken op de lijst, want niet alles is wat het lijkt aan de buitenkant. Morgan en Eric zijn op dezelfde dag, tijd en plaats geboren. Ze hebben dit moment altijd samen gevierd, in het boek maken we zes van deze momenten mee. Beiden hebben hun eigen worstelingen met hun eigen ik, al lijkt het bij Eric reuze mee te vallen als populaire rugbyspeler. Een extra reden om dit boek te lezen is het feit dat Meredith zelf transgender is en ze dus een goede representatie kan geven, want zoals ze zelf aangeeft zijn de meeste boeken over transgenders geschreven door niet-transgenders.

Fluwelen woede – Alan Downs

Je legt je eigen manier van leven langs de maatschappelijke maatstaaf en ziet dat je maten niet kloppen, je gaat anders over jezelf denken en krijgt negatieve gevoelens. Alan Downs beschrijft het traject van zelfacceptatie en dus de bevrijding van die negatieve gevoelens aan de hand van psychologische onderzoeken. Ook legt hij uit welke gevolgen het kan hebben als je jaren in de kast hebt gezeten. Dit boek zorgt in ieder geval voor een boel begrip en zou misschien op iedere boekenlijst moeten staan, maar dat geldt eigenlijk voor alle boeken op deze lijst.

Lieg met mij – Philippe Besson 

Lieg met mij is een autobiografisch boek. Het vertelt het verhaal over een jongeman, Phillippe, die door een toevallige ontmoeting met een jongenman die lijkt op zijn eerste jeugdliefde een terugblik geeft op zijn jongere jaren. Op zeventien jarige leeftijd ontmoetten zij (Thomas en Philippe) elkaar voor het eerst in het geheim. Wat volgt is een tragische en geheime liefdesrelatie die de verdere levensloop van beide jongens bepaalt.  

 

Zwemmen in het donker – Tomasz Jedrowski

Dit verhaal speelt zich af tijdens het communistische bewind in Polen, 1980 om precies te zijn. Ludwik Gowacki is bijna klaar met de universiteit en gaat samen met de rest van zijn klas naar een landbouwkamp. Hier ontmoet hij Janusz en samen brengen ze de zomer door. Na de zomer gaan de jongens terug naar Warschau en kiezen beiden hun eigen pad wat hen uit elkaar drijft. De beschrijvingen van de maatschappij waarin de jongens leven waarin alles in het geheim moet geeft stof tot nadenken voor onze maatschappij, een maatschappij waarin we zouden moeten kunnen zijn wie we willen zijn.

 

 

De laatste man – Pepijn Keppel

Na tien jaar hockey op het allerhoogste niveau stopt Pepijn Keppel plots. Zijn hele puberteit stond in het teken van topsport, er was voor weinig anders ruimte. Zeker niet voor de vraag waar dat allesoverheersende gevoel van eenzaamheid vandaan kwam. Omdat hij werd gepest op school, omdat hij eigenlijk helemaal niet had willen hockeyen? Of misschien toch vanwege zijn seksuele geaardheid? De laatste man is een schrijnend, maar een moedig en ontroerend relaas over de zoektocht naar een eigen identiteit in een onveilige omgeving.

Loiza – Loiza Lamers

Dit boek laat twee kanten zien, die van de ouder en die van het kind, beiden zijn open over transgender zijn/worden en welke stappen er gemaakt moeten worden. Het laat goed zien dat je opvoeden niet vanuit een boekje kunt doen en dat er geen handleiding bestaat voor opvoedkundige taken en in het bijzonder voor zaken met betrekking tot seksualiteit. Begrip en liefde zijn hierbij misschien wel de belangrijkste woorden. Zeker aan te raden voor ouders met kinderen die transgender zijn en kinderen die transgender zijn of van geslacht willen veranderen en zeker ook docenten die lesgeven aan pubers om meer begrip te onderwijzen en antwoord te krijgen op de verschillende vragen waar één ieder mee worstelt.

Je mag wel bang zijn, maar niet laf – Toni Boumans

Een familiegeschiedenis waarin geloof, homoseksualiteit, verzet, politiek en maatschappelijke betrokkenheid een grote rol spelen. Het verhaal begint met Popke en zijn vrouw Dieuwke, van hun kleinkinderen zijn er enkele homoseksueel, we hebben het dan over de jaren dertig, en vanuit hun gereformeerde achtergrond proberen ze het verborgen te houden. Na de inval van de Duitsers gaan ze in het verzet. Een boeiend boek met een mooie tijdsweergave en welke opvattingen er in die tijd zijn, sommige zijn nu lastig voor te stellen. Goed om te lezen dat we vooruitgang hebben geboekt al kan het nog sneller en beter.

 

Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.