Iedereen is anders en toch ben je niet alleen: 10 boeken om steun/begrip uit te halen – deel 2

Dit is het tweede deel van Iedereen is anders en toch ben je niet alleen. Wederom een lijst met tien boeken die je kunnen ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling en waarbij de omgeving van één ieder individu de kans krijgt voor begrip voor de ander. Speciaal in deze tijd waarin duidelijk wordt dat er nog steeds mensen in de wereld zijn die homoseksualiteit afdoen als een beschadiging aan de hersenen, moet er aandacht zijn voor het mogen zijn wie je wilt zijn.

Roze brieven – Splinter Chabot

Roze brieven is een boek, een verzameling van alle reacties die Splinter Chabot heeft gekregen op zijn boek Confettiregen.  Herkenning, erkenning, ontroerende verhalen die niet in een la moeten belanden, maar in de handen van de vele lezers. 168 pagina’s met persoonlijke verhalen van lezers van zijn debuutroman.

De geschiedenis van mijn seksualiteit – Tobi Lakmaker

Hoofdpersoon Sofie is op zoek naar zichzelf en gaat op ontdekkingsreis. Je wordt meegenomen door deze reis in drie delen. Het eerste deel draagt dezelfde titel als het boek. Het tweede deel is De geschiedenis van mijn ongelijk, klopt het allemaal wel wat Sofie voelt? Het laatste deel gaat vooral over de ziekte van haar moeder en wat er na de dood van haar moeder met Sofie gebeurt. Komt Sofie eruit met haar vraagstukken of blijft het steken bij de vragen die ze heeft?  De waardering voor dit boek verschilt van persoon tot persoon, maar lees het vooral en vorm je eigen mening.

Een kamer in Jirnsum – Peter J. Lagrouw

Een coming out-verhaal van iemand die alles eigenlijk allemaal volgens de regels wil doen. Hij stopt zijn homoseksuele gevoelens weg, ook tijdens zijn militaire dienstplicht (leuk detail). Daarna trouwt hij, krijgt hij samen met zijn vrouw kinderen en gaat hij aan de slag als onderwijzer aardrijkskunde en maatschappijleer. Het is een hele opgave om niet volledig jezelf te zijn voor een klas met leerlingen die zichzelf aan het ontdekken zijn. Na verliefd te zijn geworden op een collega tijdens een studieweekend, gaat de kogel door de kerk en geeft hij aan homoseksueel te zijn.

Glitter maakt alles beter – Sander den Baas

Glitter maakt alles beter is een boek van Sander den Baas, beter bekend als Lady Galore, een beroemdheid in de drag queen-wereld! Hij neemt je mee op zijn reis waarin van alles gebeurt en wat hij weet te brengen met de nodige humor. Al is het niet allemaal even leuk. Je krijgt een kijkje in de wereld van de drag queens, wat er gebeurt achter coulissen. Een boek wat moed geeft en met de juiste mensen om je heen kun je heel ver komen al moet je het zelf doen. 

Helaas niet voor mij – Helma Ketelaar

Helaas niet voor mij is een poëziebundel dat de ander kant belicht van een relatie van mannen en vrouwen die op latere leeftijd uit de kast komen als ze in een heterorelatie zitten. In deze bundel gaat het niet om degene die uit de kast komen maar juist de partners daarvan, hierover is nog weinig openheid. Helma Ketelaar, die zelf ook deze ervaring heeft gehad geeft door middel van poëzie woorden aan deze beleving en hoopt hiermee begrip en ruchtbaarheid te geven aan deze emotionele rollercoaster voor degene die “achterblijft”. 

Transgender In Nederland – Alex Bakker

Transgender in Nederland, een buitengewone geschiedenis is een mooi boek over de geschiedenis van transgenders. Alex Bakker neemt je mee terug in de tijd waarin transgenders er al waren, alleen het woord nog niet. Magnus Hirschfeld is zo’n naam in dit relaas. Hij was de eerste die de travestie-scene van Berlijn in kaart bracht en wetenschappelijk onderzocht. De eerste geslachtsaanpassing werd al gedaan in 1920, dus hoezo is het van deze tijd dat mensen transgender zijn? Het is van alle tijden en dit boek geeft daar een mooi overzicht van. Zeker de moeite waard om te lezen.

Oké, ik ben dus homo – Herman van Wijngaarden

Oké, ik ben dus homo, komt met een nieuwe versie waarin Bijbelstudies rondom homoseksualiteit zijn toegevoegd en nieuwe quotes van jongeren zodat het weer actueel is. Het gaat over jonge christenen die weten dat ze homoseksueel zijn. Wat doe je dan? Want je weet dat het niet kan/mag volgens de mensen die de Bijbel prediken. maar wat vertelt de Bijbel? Wat komt er aan bod in deze handreiking in boekvorm? Het geloof, de Bijbel,  homoseksualiteit, biseksualiteit en Bijbelstudies rond homoseksualiteit en het belang van vriendschappen. Een boek dat niet alleen belangrijk is voor christelijke jongeren, maar ook voor de mensen die werken met jongeren. 

Op aarde schitteren we even – Ocean Vuong

Op aarde schitteren we even is een brief van de achtentwintigjarige Hondje aan zijn moeder. Klein detail: moeder kan niet lezen! In de brief legt deze jongeman een familiegeschiedenis bloot die ver voor zijn geboorte begon in Vietnam. Hij vertelt ook over een kant van zijn leven waar zijn moeder geen weet van heeft. Het vertellen van het verhaal, zijn verhaal, is één van de belangrijke aspecten van dit boek, gehoord worden is een ander aspect. En jezelf en de ander niet verloochenen tijdens het vertellen en luisteren, jezelf kunnen zijn en blijven genieten van deze bijzondere wereld waar we in leven met alle negatieve elementen als verslaving, geweld en trauma.

Als je maar gelukkig bent – Jessica van Geel & Robbert Blokland

Kort door de bocht: een kijkje in het leven van een gay koppel! Sinds 2001 kennen wij in Nederland het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, in de volksmond het homohuwelijk. Ondanks dit vooruitstrevende gedachtegoed blijven de vooroordelen bestaan over samenwonende homo’s, lesbiennes en andere lhbtq’ers. Door bekende Nederlanders te interviewen die getrouwd zijn met iemand van hetzelfde geslacht en vragen te stellen over hoe dat nu is, hopen de schrijvers er in te slagen deze vooroordelen weg te nemen. Of dat lukt is aan de lezer zelf. 

Bo – Bo van Spilbeeck

Deze autobiografie gaat over Bo, die op 59 jarige leeftijd aangaf dat ze transgender is. Een verhaal over zelfontwikkeling, het proces waarin ze zat voordat ze voor de eerste keer vertelde dat ze transgender was, de beschrijvingen tijdens het proces van geslachtstransitie en wat het voor haar betekent om vrouw te zijn. Dit boek is een opsteker voor alle transgenders, het spreekwoordelijke hart onder de riem-verhaal. En niet alleen voor transgenders, eigenlijk gewoon voor iedereen, iedereen is anders en toch ben je niet alleen.

Het was heerlijk om met deze lijstjes bezig te zijn, het kan je leven verrijken en nieuwe inzichten geven. Hopelijk ervaren jullie dat ook na het lezen van de boeken van deze lijstjes en laat je weten wat je er van vindt.

Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.