Ingrid Oonincx – Wakker

Summary
Wakker is een psychologische thriller die je rustig aan meeneemt in het experiment van Albert Grimbrère en je steeds meer in je greep houdt. Oonincx heeft een prettige schrijfstijl waardoor je het verhaal makkelijk wegleest. Door de goede karakteropbouw leef je met de hoofdpersonages Liz, Robin en Jonathan mee. Door het rustige tempo en de schrijfstijl blijft intense spanning uit, maar vergis je niet. De testen zijn hels en mocht je het boek lezen voor het slapen gaan? Er is een kans dat je wakker blijft…
7

Mediaproducer Liz, zangeres Robin en de onlangs vader geworden Jonathan hebben één belangrijke overeenkomst: hun slapeloosheid zorgt voor grote problemen in hun leven. Uitgeput en ten einde raad melden ze zich aan voor een experimentele slaaptherapie in een voormalige abdij. Wanneer er een dode valt, ontdekken Liz, Robin en Jonathan dat ontsnappen uit het klooster onmogelijk is. Vechtend tegen de slaap worden ze op de proef gesteld en proberen ze te ontkomen aan de moordenaar.

Some of them want to use you
Some of them want to get used by you
some of them want to abuse you
Some of them want to be abused 

Eurythmics –  ‘sweet dreams’

@robins.moedt

Liz, Robin, Jonathan

In de thriller Wakker volg je als lezer het verhaal vanuit drie verschillende perspectieven, namelijk de drie hoofdpersonages: Liz, Robin en Jonathan. Zij hebben ieder een eigen verhaal en reden waarom zij mee doen aan de experimentele slaaptherapie, maar een ding hebben zij gemeen, namelijk dat zij lijden aan slapeloosheid.
Door hun ernstige slaaptekort kampen zij alle drie met dusdanige problemen in het dagelijks leven, dat zij geen andere optie zien dan het experiment een kans geven.
Het experiment vindt plaats in een oude abdij. Hier leren zij elkaar en nog andere deelnemers steeds beter kennen.
Bij aankomst in de abdij worden de deelnemers welkom geheten door Albert Gimbrère. De wetenschapper achter het experiment. Ook worden zij voorgesteld aan zijn verpleegkundige hulp, namelijk Ricardo Lopez. In eerste instantie begint het experiment rustig, maar al gauw wordt er op de toiletten een lijk gevonden.

Wakker

Het verhaal start met een proloog vanuit de dader. Op dat moment weet je niet vanuit welk perspectief dit is geschreven en wie deze dader is, maar leer je wel meer over de intenties van deze dader.
Vervolgens wordt er in een afwisseling tussen de drie hoofdpersonages gezorgd voor een karakteropbouw van Liz, Robin en Jonathan. Hiervoor neemt Oonincx de tijd. Dit kan voor lezers die een wat sneller tempo wensen ietwat te langzaam gaan. Echter zorgt deze rustige opbouw wel voor een duidelijk beeld van de hoofdpersonages waar je later in het verhaal als lezer baat bij hebt.
Ondanks de wat rustige start loopt het tempo en hierbij ook de spanning na het vinden van het lijk in een rap tempo op. Je voelt als lezer, mede door de goede karakteropbouw, enorm mee met de hoofdpersonages. Je voelt de spanning en paniek.
Het verhaal heeft hierna iets weg van een escaperoom. Echter wel een helse escaperoom.
De testen die de deelnemers moeten uitvoeren zijn heftig en brengen de deelnemers als individuen en als groep in gevaar.

Oonincx krijgt het voor elkaar om deze chaotische gebeurtenissen simpel op papier te zetten waardoor het als lezer makkelijk te lezen valt. Het verhaal ontwikkelt zich dan ook, ook nu het plot nadert, rustig. Echter maakt de schrijfstijl en duidelijkheid het verhaal wellicht iets minder aangrijpend. Door de rustige schrijfstijl neemt na de eerste ingrijpende gebeurtenissen de spanning iets af. Desondanks blijf je als lezer nieuwsgierig naar de ontwikkeling van het verhaal en de dader die een psychologisch spelletje met zowel de deelnemers als met jou als lezer speelt.

De abdij

Een mooi onderdeel van het verhaal is de abdij die Oonincx enorm gedetailleerd weet te omschrijven gedurende het experiment. Door deze nauwe omschrijving vanuit alle drie de perspectieven krijg je als lezer al snel het idee dat jij je ook in deze abdij bevindt. De sfeer die dit gebouw geeft aan de hand van Oonincx haar omschrijvingen draagt bij aan de spanningsopbouw van het verhaal. Dit geeft je het gevoel dat de abdij afgesloten is van de bewoonde wereld en dat ondanks de vele mogelijkheden er geen uitweg te vinden valt.
In het nawoord omschrijft Oonincx dat de abdij die zij heeft omschreven gebaseerd is op een bestaande abdij van La Trappe.

Slapeloosheid

In het nawoord bespreekt Oonincx niet alleen de abdij, maar ook haar eigen ervaring rondom slapeloosheid. Oonincx beschrijft hierin dat zij zelf ook onder slapeloosheid heeft moeten lijden. Door deze ervaring weet Oonincx de symptomen, die bij haar hoofdpersonages voorkomen, goed te omschrijven.

Ook benoemd Oonincx dat slapeloosheid voor de maatschappij een groot probleem vormt en dat uit onderzoek van de hersenstichting blijkt dat maar liefst 62% van de Nederlandse vrouwen regelmatig slecht slaapt tegenover 38% van de mannen. Een onderwerp dat wellicht veel lezers aanspreekt door hun eigen ervaringen.

Ingrid Oonincx

Oonincx is geboren in Baarle-Nassau en studeerde Journalistiek. Ze werkt niet alleen als schrijfster maar is ook communicatieadviseur en persvoorlichter. Haar schrijfcarrière is begonnen na het winnen van een schrijfwedstrijd waarnaar zij haar debuutroman ‘Nickname’ heeft verstuurd. Zij won hierbij een contract. Hierna volgden vele prijzen zoals de nominatie voor schaduwprijs voor beste Nederlandstalige thrillerdebuut, maar ook de Crimezone Award voor de beste Nederlandstalige thriller in 2010.

Ondertussen heeft Oonincx zeven thrillers op haar naam staan, waarvan Wakker haar laatste boek is.

Wakker
Wakker
Als slapeloosheid leidt tot een nachtmerrie
Score 5.0 van 5 sterren.
€8,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.