Interview SoManyPages: Hoe is het nu met?

Hoe is het nu met?

@robins.moedt

SoManyPages is al eens eerder voorbijgekomen in een van onze artikelen, namelijk in die over alle Nederlandse boekenboxen! Nu is er een vervolg want SoManyPages is enorm gegroeid de afgelopen tijd. 

Van kleinen startup naar een volwaardig en goed lopend bedrijf. Ben jij benieuwd hoe zij dit voor elkaar gebokst hebben en wat SoManyPages nog meer in petto heeft? Lees dan nu verder!

Hoe is het nu met SoManyPages?     

Hoe het allemaal begon

@somanypages

Lennart is SoManyPages begonnen samen met Dawn. Beiden lazen best wel veel. Het was in Corona tijd, waarbij iedereen een
beetje stil zat. Hieruit kwam het idee: ‘goh weet je wat leuk zou zijn?’ Een boekenbox’. 
In Nederland waren er wel boekenboxen, maar voornamelijk hobbymatig. SMP wilden dit wel oppakken en dan wat serieuzer.
Van studentenkamer, naar kantoor, naar een groter kantoor met magazijn.

Wanneer je je kantoor ‘uitgroeit’ is dat een goed teken. De boxen (maar ook het extra personeel) vulde elke maand het gehele kantoor, waardoor een magazijn nodig was. Dat het team steeds groter wordt heeft ook veel voordelen, namelijk meer kwaliteiten!
De producten worden steeds meer binnenshuis gemaakt, wat veel mogelijkheden biedt.

Hoe kwamen jullie op de naam ‘SoManyPages’?

Dat weet ik eigenlijk niet zo goed, die naam was er al voor het bedrijfje’. SMP zat al in mijn hoofd. Het idee en de naam zat al veel langer in het hoofd van Lennert.
Hierover hoefde dus niet gebrainstormd te worden, maar dit verliep natuurlijk.

Wat was het allereerste wat je deed toen je SMP startte?

Allereerst is de website gemaakt. ‘Het is zo klein begonnen, dat kun je je bijna niet voorstellen’.
Tegenwoordig kun je al heel veel met een website en een Instagram en zo is ook SMP gestart.
Om een box te maken hebben Dawn en Lennart toen heel stoer de schrijver van het eerste boek geDM’t en gevraagd of zij haar boek mochten gebruiken voor in de boekenbox.

Het team 

Uit hoeveel medewerkers bestaat SMP op dit moment? 

Ondertussen is SMP uitgebreid. In principe bestaat het team uit vijf personen, waaronder een stagiaire Content Creation. Iets waar zowel de stagiaire als het team van SMP veel van leert.

Lievelingsboeken van SMP:

Lennert: De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
Dawn: Lessons in Chemistry – Bonnie Garmus
Esmee: Carrie Soto is back – Taylor Jenkins Reid
Sietske: The Seven Husbands of Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid
Marlon: Call me by your name – André Aciman

Je moest eens weten hoe weinig ik lees sinds ik SMP, een boekenbedrijf heb’, aldus Lennert.
Een hele opoffering dus, om voor ons mooie boxen te maken. Gelukkig pakt Lennert het lezen weer een beetje op. Aan inspiratie geen gebrek want het team leest overall super veel boeken!

Wat is het gekste wat jullie hebben meegemaakt op het SMP-kantoor?

Er was een tijd dat de retours werden verwisseld bij de post. Wat maakte dat ze op het kantoor van SMP continu allerlei random pakketjes binnenkregen. Zo hebben ze heel wat kleren gezien en zelfs voetbalschoenen! Wanneer ze dan contact opnamen met de verzender, benoemde die wel echt boeken op de post te hebben gedaan.
Ondertussen heeft SMP ook een Vinted pagina geopend dus mocht je nog voetbalschoenen zoeken?! Grapje uiteraard. SMP heeft netjes contact opgenomen met te achterhalen eigenaren. Helaas zijn de boeken niet meer teruggevonden, dus hopelijk geniet er iemand enorm van de boeken!

De boekenboxen

Hoeveel boxen hebben jullie ondertussen uitgebracht? 

Het antwoord op deze vraag is helemaal niet zo makkelijk als gedacht. Er wordt een hoop gerekend, maar uiteindelijk wordt er gegokt dat samen met alle Halloween en kerstboxen er ongeveer 40 boekenboxen al zijn uitgebracht door SMP.

Hoe komen jullie met inspiratie om dit telkens weer een leuke box te maken?

@robins.moedt

Er komen super veel leuke boeken uit’. 
De boxen worden dan ook gebaseerd op de boeken die erin zitten. Het thema van het boek wordt dan ook het thema van de box. Met dat ‘overkoepelende thema’ wordt de box verder ingevuld en opgebouwd.
De invulling van de box is niet altijd helemaal boek specifiek. Denk bijvoorbeeld aan de Halloween box en de kerstbox, die ook thema gerelateerde goodies bevatten.

Ondanks dat de thema’s van sommige boeken enigszins overeen komen, wordt er hard gewerkt om de boxen niet op elkaar te laten lijken. Nu de verkoop aantallen groter worden, is dit makkelijker te realiseren.

Eerder werd er wel eens benoemd dat de artikelen enigszins op elkaar leken. Lennert legt uit dat wanneer je in kleinere getalen artikelen opkoopt of laat bedrukken dit een stuk duurder is, dan wanneer je dit in grotere getalen doet. Tegenwoordig, nu SMP enorm gegroeid is, is dit iets wat voorkomen kan worden en waarin het SMP-team creatief kan zijn. Er is nu veel meer mogelijk.

Natuurlijk zullen er altijd soorten artikelen terugkomen, denk aan de boekenleggers en de tasjes. Dit is iets wat veel mensen namelijk leuk vinden.  Heb jij nou een super leuk idee voor een goodie? Laat het vooral weten! 

Wat is jullie favoriete boekenbox?

‘Die van afgelopen maand (September). Absoluut’.
Dit natuurlijk door het exclusieve SoManyPages exemplaar! ‘Alles waar we de afgelopen jaren aan hebben gewerkt leid toch wel tot dit punt, namelijk dat je je eigen boeken kan uitbrengen’. SMP hoopt dit in de toekomst steeds vaker te mogen doen.

Hoe is de speciale editie van afgelopen maand tot stand gekomen?

@robins.moedt

SMP had al een samenwerking met Dutch venture publishing lopen.
Het boek zou al door hen worden uitgebracht.
Lennert had eerder al bij hen aangegeven dat zij het ook heel gaaf zouden vinden het wat meer in eigen hand te nemen, door een boek een ‘SoManyPages-editie’ te geven.

‘Sommige uitgevers, doen hier de deur voor dicht, maar sommige denken hierin wel mee’.

Het binnenwerk is gedaan door de uitgever. Dit vraagt toch wel expertise.
Echter zijn de cover en alle uiterlijke kenmerken allemaal binnenshuis gemaakt (credits naar Esmee).
De uiterlijke kenmerken zijn niet ‘zomaar verzonnen’ maar in samenspraak met de auteur bedacht. Door te kijken wat er bij het verhaal past.

Zodiac signs en sterrenbeelden zijn een terugkomend thema, wat maakt dat jullie hier op gekomen zijn?

@somanypages

Het Zodiac sign-thema is een idee geweest waarvan niet meer wordt herinnerd waar die vandaan kwam. Echter werkt het wel uitstekend! SMP was opzoek naar een steeds terugkomend thema waarvan je de, in dit geval boekenleggers, kan sparen elke maand. Super leuk ook gezien het een maandelijkse box is!

De prachtige Zodiac sign boekenleggers worden gemaakt door Bibi van Leeuwen (insta: ellemaryxx)

Ook op tiktok worden boekentips gebaseerd op sterrenbeelden gegeven. Check snel jullie sterrenbeeld voor wat leuke tips! 

Hebben jullie meer contact met schrijvers of met uitgevers?

‘Schrijvers contacteren ons best vaak’.
De vraag of hun boeken kans maken voor in de box, is een veelgestelde. Uiteindelijk heeft SMP ook vaak contact met de uitgevers. Het contact met de schrijver bestaat vaak uit het inhoudelijke stukje: Vertel eens wat over je boek, en wat kunnen we daarmee? Vervolgens gaat het contact verder met de uitgever over het financiële plaatje en de praktische mogelijkheden.

Lezen jullie alle reviews, reacties en feedback?

Met zijn allen leest SMP alle berichten. Lennert geeft aan dat ze hun uiterste best doen om ook te reageren, maar dat dit soms simpelweg niet meer lukt.

Vooral de dagen dat de boxen bij men thuis aankomen, wordt SMP vol gespammt met tags, berichten en reacties. ‘Absoluut positief benoemd Lennert, maar ook wel heel erg veel haha’. 

Vooral de DM’s op Instagram worden snel te veel, waardoor je ze wel eens kwijt raakt. Een belangrijk berichtje kan je dus ook beter mailen! Dan weet je zeker dat het niet over het hoofd gezien wordt.

De toekomst 

Wat is jullie droom? Wat zouden julliee nog willen? 


‘Ik zou het heel tof vinden als wij volgend jaar, of het lukt kan ik je niet beloven, maar om elke box toch wel een editie te laten zijn als september’.  Een eigen lijn aan boeken!

Wat is daarvoor nog nodig?

Om dit te laten slagen moet je hiervoor wat meer betrokken zijn met de uitgevers geeft Lennert aan.
De ene uitgever is hierin wat sneller dan de ander en bij sommige vergt dit een proces om de contacten aan te leggen en hen te tijd geven om  bereidwillig te worden. Het is soms best lastig om er tussen te komen, maar SMP heeft er vertrouwen in!

Blijven jullie je voor nu richten op de YA boeken?

‘Uhhh’
SMP is al eens ver gekomen met het maken van een kinderbox. Sterker nog ze hebben wel eens voor sinterklaas een kinderbox gemaakt (Een beetje onder de radar). Echter is dit ook wel erg lastig. Zo zijn er veel verschillende leeftijden en ligt er de vraag of je je als SMP ook wil richten op kinderen.  Wellicht komt dit nog eens…, maar dan onder een andere naam?
wij hebben wel wat suggesties voor namen: SoManyPeuterboekjes? of SoManyPrentenboeken? we horen het wel of er wat tussenzit 😉 

Ook aan volwassenen wordt wel eens gedacht, maar de lijn tussen wat is nou een volwassenboek en wat is een YA boek is nog best lastig!  Wilde toekomstplannen dus: SoMany(toekomst)Plannen. 

DE tip van SMP om iets voor jezelf te beginnen en je dromen na te jagen:

Beginnen. Het hoeft niet perfect te zijn. Wacht niet tot het perfect is, maar start.

REPS 

Wat zoeken jullie in een REP?


‘Wij zoeken vooral iemand die zichzelf blijft. Het moet niet zo standaard worden. Iedereen moet lekker zichzelf blijven en moeten kunnen zeggen: Hey wij vinden SMP hartstikke leuk, maar deze box viel een beetje tegen’. Het hoeft zeker niet te commercieel. Wij kijken dan zelf of het een goede match is met de REPS die we dan zoeken die maand.

Zijn er dingen die jullie waarderen als aanmelding als REP?

@robins.moedt

De keuze is reuze. SMP krijgt dan ook per REP-search maar liefst om en nabij 100 aanmeldingen. Dat verschilt van een mailtje tot een Instagram story. Lennert is echter fan van post. ‘Post dat onthoud je echt!’

‘Helaas kunnen we niet altijd degene kiezen die post sturen, maar post ontvangen is wel het leukste!’ ‘Soms voel je je dan een beetje lullig, omdat het dan toch niet is wat we op dat moment zoeken’.

(tip: Chocolade is altijd welkom 😉 )

Bedankt voor het gezellige interview SoManyPages!
SoManyPages is te vinden op:
Website: www.somanypages.nl
Insta: @somanypages
TikTok: @somanypagesya

 

Geschreven door
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.