Jacobine van den Hoek – De roos van Napoleon

Summary
De roos van Napoleon lijkt veel potentie te hebben voor een prachtig boek over de sterke Marie-Rose die later bekend zal worden als Joséphine Bonaparte. Helaas wordt het verhaal echter net niet goed genoeg verteld om boeiend te zijn. Vooral het begin is een vrij langdradig stuk waarin weinig gebeurd.
5.5

Marie-Rose

Gescheiden van haar man leeft Marie-Josèphe-Rose de Beauharnais samen met haar dochter op het eiland Martinique. Het is echter het jaar 1790 en de slavenopstanden breken uit. Samen met haar kindermeisje (eigenlijk ook een slaaf) en haar dochter besluit Marie-Rose daarom om terug te keren naar het vasteland; naar Parijs om precies te zijn. Of dat een wijs besluit is dat valt nog te bezien, in Frankrijk is namelijk net de Franse revolutie losgebarsten.

Napoleon

Napoleon Bonaparte is negen jaar als hij een beurs krijgt voor de militaire academie. Een hele eer natuurlijk, maar Napoleon is nogal een buitenbeentje tussen de rijke jongens. Een buitenbeentje, maar ook een vechter die niet opgeeft. Hoewel zijn opvliegende temperament hem soms in de weg zit, heeft hij een enorme wilskracht en voelt hij de drang om zich te bewijzen. Dit lijkt hem in eerste instantie niet veel op te leveren, maar dan keert het tij.

We zitten aan lange tafels in de eetzaal, er is geen bestek en iedereen zet de kom aan de mond en slurpt de lauwe brij naar binnen alsof het fruitsap is. Mijn zorgen om Hortense en Eugène maken me nog steeds misselijk. Toch heb ik Grace’ raad opgevolgd. De afgelopen nacht is het tot me doorgedrongen dat mijn wereld nooit meer dezelfde zal zijn en dat ik de situatie moet accepteren zoals die is.

Een historisch perspectief

Het mag duidelijk zijn dat Marie-Josèphe-Rose, meestal Marie-Rose genoemd, later bekend zal worden als Joséphine Bonaparte. Hoewel de achterflap misschien doet vermoeden dat het een romantisch verhaal is dat compleet gaat over de ontmoeting tussen Marie-Rose en Napoleon, is dat niet helemaal accuraat. De roos van Napoleon gaat eigenlijk (en misschien ook wel gelukkig) maar vrij weinig over Napoleon en weergeeft vooral het verhaal van Marie-Rose. Een zelfstandige vrouw van adel die probeert overeind te blijven tijdens de Franse Revolutie, die juist deze elite omver probeert te werpen. Doordat het vanuit de kant van de elite wordt verteld, is dit een vrij nieuw en interessant verhaal.

Een traag begin

Het boek begint traag en je moet wel een enorme interesse in het dagelijkse, Franse leven van vroeger hebben, of een enorme doorzetter zijn zoals Napoleon, om verder te blijven lezen. Uiteindelijk (op ongeveer eenderde van het boek) komt Marie-Rose, net als de meeste Franse elite, in de gevangenis terecht en vanaf daar lijkt er eindelijk eens iets te gebeuren. Het verhaal begint iets interessanter te worden en het gevangenisgedeelte leest dan ook fijn weg. Daarna kakt het weer heel eventjes in tot Napoleon dan toch echt om de hoek komt kijken en het weer iets interessanter weet te maken.

Schrijfster Jacobine van den Hoek

Schrijfstijl

Het boek wordt vooral vanuit het perspectief van Marie-Rose geschreven. Af en toe komen er wat kleine stukjes over Napoleon voorbij, die zijn echter schaars en worden in de derde persoon verteld. Hoewel het boek gebaseerd is op een heel aantal historische feiten, voelt het vrij modern aan. Iets wat niet direct als een compliment bedoeld is en waarschijnlijk vooral voortkomt door de simpele schrijfstijl. De simpele verwoording zorgt er natuurlijk voor dat je er lekker snel doorheen leest, maar in dit geval is deze misschien net iets te simpel.

Conclusie

Al met al weet Jacobine van den Hoek met De roos van Napoleon, haar tweede boek, niet echt te boeien. De schrijfstijl is net te simpel, het boek voelt te modern en er gebeurt net te weinig. Jammer, want dit vrij onbekende verhaal is natuurlijk best interessant en had zeker potentie. Waarschijnlijk is er ook behoorlijk wat tijd gaan zitten in het achterhalen van de historische gebeurtenissen waarop dit verhaal gebaseerd is. Voor de doorbijters die zich door het trage begin heen kunnen vechten is er echter nog wel hoop. Verwacht echter niet een al te grote ommezwaai. Uiteindelijk weet het maar net een voldoende in de wacht te slepen.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.